Turan YILMAZ Bülent SARIOĞLU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 00:002dk okuma
Yakında açıklanması beklenen AKP’nin yeni anayasa taslağında son anda önemli bir değişikliğe gidildi. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da Yüce Divan’da yargılanabilmesine olanak tanıyan madde, AKP üst yönetiminin ’ciddi komplikasyonlara yol açabilir’ endişesi nedeniyle redaksiyon aşamasında taslaktan çıkarıldı.
AKP, yeni anayasa taslağında Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarına Yüce Divan’da yargılanma yolunu açmaktan son anda vazgeçti. Türban konusunda olduğu gibi, bu düzenlemede de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eğilimi belirleyici oldu. Anayasa’yı hazırlayan Bilim Kurulu’nun AKP’ye sunduğu taslakta, "Yüce Divan, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Sayıştay Başkan ve üyeleri ile Başsavcıları, Cumhuriyet Başsavcıvekili, Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılar" hükmü yer alıyordu.
SON ANA KADAR VARDI AKP’nin hukukçu milletvekillerinin taslağa son şeklini vermek üzere Sakarya-Sapanca’daki toplantılarında da korunan bu hüküm, AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda Aralık ayında yapılan ilk görüşm de değiştirilmedi. Bu maddedeki tek yenilik, Yüce Divan’da yargılanabilecek kişiler arasına Meclis Başkanı ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nın eklenmesiydi. Böylece, komutanların da siyasiler gibi Cumhuriyet Başsavcısı’nca soruşturulup, siyasi bir yargı makamı olan Yüce Divan’da yargılanmalarına olanak sağlanıyordu.
YÜCE DİVAN SİYASİ Ancak AKP yönetimi, bu ay sonunda açıklanması beklenen taslağın redaksiyonu aşamasında önemli bir değişikliğe gitti. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının, askeri mahkeme yerine en yüksek sivil mahkemede yargılanmasına olanak sağlayan bu değişiklikten vazgeçildi. AKP’den üst düzey bir yönetici Hürriyet’e, Yüce Divan’ın siyasi bir yargılama yeri olduğunu belirterek, komutanlara böyle bir yargı yolunun açılmasının, ’ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini’ söyledi.
BAŞBAKAN İSTEMEDİ Başbakan Erdoğan’ın da buna sıcak bakmadığını belirten aynı kaynak, "İlk metinde böyle bir düzenleme öngörülüyordu, ama şimdi bundan vazgeçildi, taslaktan çıktığını söyleyebilirim. Yüce Divan aslında bir mahkeme değildir, siyasi bir yerdir, siyasi bir yargılama yöntemidir. Komutanların orada olmaması gerekir" dedi. Demokratik sistemde yargılanmayacak kimsenin olmaması gerektiğini de belirten yetkili, "Kapalı bir yargı yolu varsa askeri ceza kanununda da bu yönde bir değişikliğe gidilebilir" yorumunu yaptı.