Yaşar ANTER/MİLAS, MUĞLA, DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 00:002dk okuma
Güllük Körfezi’ndeki balık çiftliklerinde bir haftada binlerce çipuranın ölmesi, turizmi de vurdu. Bölgeye 12 yılda 150 bini aşkın zengin turist getiren İngiliz turizm şirketi, "Balıkların öldüğü denizde insanımızı nasıl yüzdürürüz?" diye isyan edip, bölgedeki 5 yıldızlı tek otelle sözleşmelerini feshetti, 10 bin rezervasyon iptal oldu.
MUĞLA’nın Güllük Körfezi’de bir haftadır süren çipura ölümleri turizmi vurdu. Yaklaşık 500 bin çipuranın öldüğü yörede 10 bin İngiliz turist rezervasyonlarını iptal etti. Güvercinlik Köyü’ndeki Kuyucak Koyu’nda 15 yıl önce faaliyete geçen 5 yıldızlı, 1200 yataklı Merverde Tatil Köyü’nün işletmecisi, Ekip Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Alparslan, 50 milyon dolarlık tesisi kurarken,
balık çiftliklerinin körfezde yaşamı kábusa çevireceğini belirlediklerini ve bu yönde hazırladıkları raporu ilgili bakanlıklara ilettiklerini söyledi.
ARTIK TURİZM DE ÖLÜYOR
Ancak gereken önlemlerin alınmadığını söyleyen Alpaslan, şöyle konuştu: "Çipura ölümlerinin ardından 12 yıldır çalıştığımız ve her yıl 10- 12 bin turist getiren İngilizler’in ünlü Sunsail Seyahat Acentesi üç gün önce sözleşmeyi fesh etti. Şirket ’Beş yıldır balık çiftlikleri kalkacak diye bizi oyalıyorsunuz. Size de, hükümetinize de güvenimiz kalmadı. Kalkacağı yerde sayıları da kapasiteleri artıyor. Balıkların öldüğü denizde biz insanımızı nasıl yüzdüreceğiz’ dedi. Oysa bir İngiliz turist haftada bin 100 pound bırakıyor, hem ülkeye hem de yöreye büyük yarar sağlıyordu. Sadece çipuralar değil, turizm de ölmeye başladı."
Bölgede 30’a yakın 5 yıldızlı tatil köyü ve otel, 130’un üzerinde pansiyon ve apart otelle yaklaşık 30 bin yazlık bulunuyor.
BİZ TAŞINIRIZ AMA ZAMAN ALIR
Güllük Körfezi’nde inceleme yapıp, çarpık yapılaşma, yük gemileri, balık çiftlikleri gibi olumsuzlukları fotoğraf makinesiyle görüntüleyen Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da, duruma isyan etti. Kaymakam Atçı, "Turizm, kültür, tarih, sanayi, balıkçılık, yat turizmi, inşaat sektörü birbirinin içine geçmiş. Sektörler birbirine zarar değil destek verecek şekilde planlanmalı. Bu konuda üniversitelerle rapor hazırlayıp, ilgili bakanlıklara iletilmesini sağlayacağım" dedi. Muğla Kültür Balıkçıları ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Derneği Başkanı İhsan Bozan ise, bölgeden taşınmak için 1-2 yıl süreye ihtiyaçlarını olduğunu söyleyerek, "Buralara gelmeyi biz istemedik. Bakanlıklar ’taşının’ dedi taşındık. Şimdi yine ’taşının’ diyorlar. Balıkların sağlığı açısından çiftlik sahipleri de temiz ve açık denize taşınmak istiyor ama zaman gerekli" dedi. Bozan, körfezdeki 128 balık çiftliğinden yarısının taşınma işlemini tamamladığını da belirtti.