Güncelleme Tarihi:
"İslamcılar güç kazandı, Türkiye'den ayrılabilirim” sözleriyle Türkiye'de yeni bir tartışma başlatan piyanist Fazıl Say bir televizyon programındaki röportajında, Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi'ndeki açıklamalarının ardından aldığı tepkileri değerlendirdi. Hükümetten “defolsun gitsin” şeklinde bir yaklaşımla karşılaştığını belirten Say, bu tür yaklaşımların Türkiye’nin dünya kamuoyu gözündeki yerini küçük düşürdüğünü söyledi. Say, “Emosyonel söylemler bütün dünyaya yansıyor. Sanat dünya için o kadar önemli ki sanatçı için edilen laflar iyi sonuçlar vermez. Nitekim yansıdı ve böyle çıkışlar yapmak iyi olmadı onlar için” dedi.�
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hakkında tazminat davası açmaya karar verilip sonra vazgeçilmesine de değinen Say, “Bu durum bile topluma nasıl bir eğitim verildiğini gösteriyor. İnsanlar farklı kültürlerden gelebilirler. Önemli olan farklı kültürler arasındaki diyalogdur. Şimdi ben burada diyalog elimi uzatırken karşı tarafın bunu anlamaması beni üzüyor” dedi.
Say, "Metin Altıok Ağıdı' adlı oratoryosunun sansür edilmesiyle ilgili olarak ise, “2 Temmuz 1993 Türkiye’nin dünyaya rezil olduğu gündür” dedi. Oratoryonun, Madımak olaylarının telafi edilmesine yönelik bir proje olduğunu belirten Say, “Telafi etme yolu iyi bir yoldu. Türkiye aydınlarını yakan bir ülke bu unutulmuyor. Türkiye’nin bir türlü olumlu not alamaması bütün bunlar birbirine bağlı” diye konuştu.