Arda AKIN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 00:002dk okuma
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın hazırladığı ’Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılık ile Mücadele Ulusal Raporu’, ürperten bir tablo ortaya çıkardı.
KOM’un 3 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla hazırlanan raporda, esrar, eroin, kokain, afyon, barbüratlar ve uçucu madde kullanımının en yüksek olduğu şehir Diyarbakır olarak belirlendi. Diyarbakır’ın ardından İstanbul ve İzmir sıralamadaki yerini aldı. Ankara ise uyuşturucu kullanımının en az yaygın olduğu büyük şehirler arasında yer aldı. Uçucular için kullanım yaşının 11’e, esrar ve Ecstasy için kullanım yaşının ise 16-17’ye kadar düştüğüne dikkat çekilen raporda, madde kullanımının ortak yaşının 15-24 olduğu ifade edildi.
OKULLARDA ARTTI
Raporda, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Samsun ve Adana’da toplam 88 okulda yapılan madde bağımlılığı araştırmasına da yer verildi. Öğrencilerin yüzde 5’inin esrar ve uçucu madde kullandığının belirlendiğine dikkat çekilen raporda, bu çocuk ve gençlerin esrar dışında, eroin, tiner, bali, Ecstasy, kokain ve reçetesiz sakinleştirici gibi uyuşturucu maddelere de yöneldiği kaydedildi. Aynı araştırmaya dahil edilen 12-17 yaş arası öğrencilerin yüzde 35’nin de son bir yıl içinde alkol tükettiği, yüzde 31’inin ise sigara kullandığı tespit edildi.
Esrar ilk tercih
Türkiye’de en çok kullanılan uyuşturucunun yüzde 84’le esrar olduğu belirlenirken, bu maddeyi yüzde 11’le eroin, yüzde 5 ile Ecstasy ve diğer maddelerin takip ettiği de KOM raporunda yer aldı. Kullanıcı profillerinin de çıkarıldığı raporda, madde bağımlılarının yüzde 47’sinin ilkokul mezunu, yüzde 38’inin lise mezunu, yüzde 15’inin ise üniversite mezunu olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca kullanıcıları büyük bir kısmının, hırsızlık, madde satıcılığı, yankesicilik ve dilencilik yaparak geçindiği belirlendi.