Güncelleme Tarihi:
Çalıştaya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile TOBB, Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, KADER, MÜSİAD, Türk-İş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Kamu-Sen, TESK, TİSK, TÜSİAD, TÜGİK, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Genç İşadamları Derneği, TUSKON, Televizyon Yayıncıları Derneği ve TÜRKONFED'ten temsilciler katılıyor.
Basına kapalı olarak gerçekleştiren çalıştay, yarın sona erecek.
"HERKES GÖRÜŞLERİNİ SÖYLECEK"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,tartışma ortamını Türkiye'ye yayıp, doğru, güzel fikirler ortaya koyarak bunu TBMM'ye sunmak istediklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, “TÜSİAD'ın bir öneri paketi vardı. Her grup, sivil toplum örgütü böyle bir öneri paketi mi belirleyecek?” şeklindeki soruya “Her düşünen insanın ayrı fikri var. Her grubun ayrı bir düşüncesi var. Bu çerçevede herkes görüşlerini söyleyecek” dedi.
TOBB olarak 2001 yılında bir taslak olarak kamuoyuna sundukları anayasa çalışmalarının bulunduğunu ve tartışılması için ortaya koyduklarını ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Bu çalıştaydan esas ortaya çıkacak sonuç, mutabık kalmış olduğumuz manzumeler neler onları ortaya koymak, ama tek tek detay olarak anayasa yazmak değil. Genel prensipler neler, hangi genel prensiplerde anlaşabiliyoruz, uzlaşabiliyoruz bunları ortaya koymaktır. Aslında anayasa dediğimiz zaman 72 milyonun mutabakat sözleşmesidir.
Bu çerçevede arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade edecektir. Herkesin bu sürece katkı sağlamasını istiyoruz. Bu, yalnız 2 günlük bir tartışma değil, daha sonrasında bu tartışma ortamını bütün Türkiye'ye yayıp, doğru, güzel fikirler ortaya koyarak bunu Meclis'e sunmak istiyoruz. Tartışılmayacak olan, mevcut anayasamızın ilk 3 maddesi, bunlar bizim ortak değerimiz. Bunun dışındaki konuları, her şeyi tartışacağız.”
“TÜRKİYE GRİYİ TANIMIYOR”
Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu da bu girişim sayesinde belki de Türkiye'de ilk kez anayasa yapılırken bunun içine sivil toplumun, sade vatandaşın görüşlerinin katılabileceğini kaydetti.
“Bugüne kadar hep anayasalar küçük grupların kapalı kapılar ardında yapıp, pişmiş yemek olarak önümüze koyduğu kurallar gibiydi” diyen Çolakoğlu, herkesin belli önceliklerinin bulunduğunu, toplantıda bu önceliklerin ortaya konulup bir uzlaşı kültürü geliştirilmeye çalışıldığını belirtti. Çolakoğlu, “Türkiye'de en sıkıntısını çektiğimiz şey, Türkiye griyi tanımıyor, Türkiye'nin dünyası siyah ve beyaz. Biz, burada griyi yaratmaya çalışacağız” dedi.
Çalıştayda, ortak bir zemin yaratılmasının çabası içinde olacaklarını ifade eden Nuri Çolakoğlu, “Ortak bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz ki bu konular toplumda bölünme, çatışma nedeni olmaktan çıksın, bir anayasa kitabı atıldı diye Türkiye ekonomisi çalkalanmasın, daha istikrarlı, herkesin birbirine saygı duyacağı, fikirlerini özgürce dile getireceği bir ortam doğsun” diye konuştu.