Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 00:00
Adalet Bakanlığı’nın, 4 bin 62 hakim ve savcıyı, 5 yıllık deneyime sahip avukatların da katılacağı yazılı sınav ve mülakatla almasına olanak sağlayan yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda sert tartışmaların ardından kabul edildi.
CHP milletvekilleri, yargıyı siyasallaştıracağı gerekçesiyle teklifi engellemek için maddeler üzerinde çok sayıda önerge vererek görüşmeleri engellemek istedi. 6 maddelik teklifin görüşmesi 8 saat sürdü. CHP’lilerin engellemeleri, AKP’nin verdiği "Yeterlilik önergesinin" kabul edilmesiyle aşıldı.
Teklifin bazı maddeleri değiştirildi. Yönetmelikte olduğu gibi mülakattaki değerlendirme kriterleri arasına "çağdaş yaşam anlayışına sahip olmak" şartı eklendi. Yazılı sınav ile mülakatın yüzde 50’şer oranla eşit değerlendirildiği hüküm, CHP’nin itirazlarına karşın korundu. AKP yönetimi, daha önce alınan hakim-savcı adayların hakkının 5 Aralık’ta son ermesini engellemek için teklifin kabulü sürecini hızlandırdı. Eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yazılı sınavı ÖSYM’nin yapacağını söyledi. Mülakatta başarılı olanların Adalet Akademisi’nde 6 ay eğitim gördükten sonra sınava gireceklerini anlatan Şahin, başarılı olanların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca mesleğe kabul edileceğini belirtti. Şahin şunları söyledi: "Bazı dönemlerde atamalarda siyasi etki yapıldığı iddialarını külliyen reddediyorum. Eski bakanlara haksızlık yapmayalım" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol teklifle yargı bağımsızlığının katledileceğini savundu.
Baskın yaptılar
Komisyonun öğleden sonraki görüşmelerini uzatmak amacıyla 50 CHP’li komisyon salonunu doldurdu. Bu hareket AKP’lilerin salona girmek istediği anmda izdihama neden oldu. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın görüşmeleri daha geniş olan KİT salonuna aldırmasıyla sonuçsuz kaldı. CHP’lilerin engellemesi AKP’lilerin yeterlilik önergesiyle aşıldı.