Peres, TBMM'de Tarancı şiirini okudu

Güncelleme Tarihi:

Peres, TBMMde Tarancı şiirini okudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2007 16:04

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM'de konuştu. İlk kez bir Müslüman ülkenin parlamentosunda konuştu. Peres sözlerini Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiiri ile tamamladı.

Haberin Devamı

İşte Şimon Peres'in konuşmasından satırbaşları:
Kemal Atatürk'ün şu sözlerini çok severim: 'Mutluluğa ulaşmanın tek yolu kendi menfaatlerimizi değil bizden sonra geleceklerin menfaatlerini gözetmemizdir'
Biz hatırlayan bir milletiz. Atalarınızın atalarımıza nasıl yüzyıllar önce el uzattığını unutmuyoruz.
İspanya’dan gelen Yahudiler ilk matbaayı kurduğunda bilge sultan II. Beyazıt şöyle dedi:
İspanya Kralı Ferdinand nasıl bir kral ki kendi ülkesini fakir benim ülkemi zengin yaptı.
Bölgede Türkiye inanca İran endişeye yol açmaktadır.
Türkiye, Gazze'nin füzelerden kurtulmasına İsrailli askerlerin evlerine geri dönmesine ve Filistinlilerin huzur içinde yaşamasına katkıda bulunabilir.
Farklı dualar okusak bile gözlerimiz aynı semaya ve aynı huzura bakıyor.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirini çok severim:
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Haberin Devamı

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.

Daha sonra kürsüye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas çıktı. İşte Abbas'ın

Ekonomik işbirliği fırsatı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Forumu kapsamında Filistin'deki Tarqumia Bölgesinin 'sanayi  bölgesi' olarak tahsis edilmesi durumunda, 10 bin Filistinlinin iş imkanına kavuşacağını söyledi. Sanayi Bölgesinin faaliyete geçebilmesi için iki şart bulunduğuna da işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu şartların Filistin tarafının  Tarqumia'daki araziyi tahsisi ve İsrail tarafının da mal giriş çıkışında  ticaretin kolaylaştırılması için anlaşma imzalanması olduğunu söyledi.

Ankara Forumu, Filistin, Türkiye ve İsrail arasında ekonomik işbirliği  geliştirmek amacıyla Nisan 2005'de kuruldu. TOBB, Filistin Odaları Federasyonu ve İsrail İmalatçılar Birliği'nin  katılımıyla gerçekleşen Forum, üç ülkenin özel sektör destek kuruluşları  arasında sürekli bir diyalog mekanizması kurulmasını sağlıyor. Ankara Forumu faaliyetleri kapsamında, TOBB tarafından, Gazze ve Batı  Şeria da sanayi bölgelerinin kurulması ve işletilmesine odaklanılması  kararı alındı. Gazze'de Erez, Batı Şeria'da ise Tarqumia Bölgeleri  öncelikli geliştirilecek alanlar olarak belirlendi.

Batı Şeria'nın güneyinde ve Filistin-İsrail sınırı üstünde, Tarqumia  geçiş kapısının yanında kurulacak Tarqumia Sanayi Bölgesinin altyapı ve  üstyapı inşaatları için, TOBB tarafından 20 milyon dolarlık bir yatırım  öngörülüyor.

sözleri:

Çabalarımıza rağmen bazı uluslararası baskılara maruz kaldık. İçimizdeki bazı kurumlar da demokrasiyi kabullenemedi. Türkiye’ye stratejik bir jeopolitik bir konum bahşedilmiştir. Basiretli liderleri tarihini önemli dönemlerinde önemli kararlar vermişlerdi. Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası ortamdaki etkisi hakkında bilinçliyiz: Filistin ve Filistin davasına olan desteğiniz için teşekkür ediyorum. Türkiye gerek Filistin-İsrail ve Arap-İsrail sorunlarına çözüm bulmak için etkin olacağına inanıyoruz: Uluslar arası kuruluşların desteği ile kesinlikle etkili olacaktır: Bizler bugünlerde Annapolis konferansı öncesini yaşamaktayız. Biz barışın gerçekleşmesini arzuluyoruz.

Haberin Devamı

İki taraftan birisi kazanacaktır. Ya barış taraftarları ya da işgali ve şiddeti isteyen savaş taraftarları. Kültürümüzün ve inancımızın temelini oluşturan prensipler barışçı olmayı emretmektedir. İnsanlık arasında ayrım yoktur. İnsanlık eşittir. Haksız yere zulüm etmek haksız yere toprağını işgal etmek ne insanlık ne de dini kurallara uygundur.

Dörtlü komitenin çabalarını destekledik. İki devletli esas üzerine olan önerilerini destekledik.

Tüm kutsal mekanların ziyaretinin serbest bırakılması, dini temellere dayalı kinlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Gerek Müslüman gerekse Hıristiyan ziyaretçiler için getirilen kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

Filistin halkı Lübnan devletinde mülteci olarak bulunmaktadır. Bizler geçmişte de çalıştık gelecekte de iç sorunlarımızın çözümü için çabalayacağız demokrasiden ayrılmayacağız. Eğer bu askeri darbeye dönüyorsa bizim aramızdaki uçurumun daha da derinleşmesine yol açacaktır. Bölünmelere de yol açacaktır. Biz elimizi diyalog için uzatıyoruz. Sadece meşruluğa saygı gösterilsin. Baskı bir pazarlık aracı olarak görülmesin. İsrail Devlet Başkanı’na parlamentonun tüm üyelerine ve tüm Türk halkına hitap etmemize erdiğiniz için teşekkür ediyorum. Filistin halkı ile Türk halkı arasında tarihe uzanan kardeşlik bağları vardır. Sizlere sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunuyorum. Allah’ın rahmeti üzerinize olsun.

Haberin Devamı

Ankara'da tarihi buluşma

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!