Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 00:00
Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde Ankara’da bir okulun ilk zilini çalan Başbakan Erdoğan, milyonlarca öğrencinin heyecan ve coşkusuna ortak oldu. Bu yıl da bütçeden en fazla payın eğitime ayrılacağı sözünü veren Erdoğan, zorunlu eğitimi kesintili ve yönlendirmeli olarak 12 yıla çıkarmak için de çalıştıklarını söyledi.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, eğitimde 2013 yılı için hedeflerini şimdiden belirlediklerini ve çalışmalarının bu yönde devam ettiğini söyledi. Erdoğan, bu hükümet döneminde de bütçeden en fazla payı eğitime ayıracaklarını belirterek, "Bu adım, yönetimde çok temel bir anlayış değişikliğine gidildiğinin işaretidir. Türkiye’nin istikametinin aydınlık bir gelecek olduğunun da en manidar nişanesidir" dedi. Erdoğan, dün 2007-2008 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Ankara’da, Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen törene katıldı.
12 YIL ZORUNLU EĞİTİM 2007- 2008 eğitim yılının ilk dersini öğrencilerle okul zilini çalarak başlatan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, özetle şunları söyledi: "İlköğretimde okullaşmayı yüzde 100’e, okul öncesi eğitimde de yüzde 50’ye ulaştırmakta kararlıyız ve bunu başaracağız. Zorunlu eğitimi kesintili ve yönlendirmeli olmak üzere 12 yıla çıkarma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Liselerde çağın gerisinde kalmış tüm derslerin müfredatını değiştirmek için çalışmalarımızı zaten başlattık. Her ilde mutlaka fen lisesi olacak. Metropollerde birden fazla fen lisesi açmak mecburiyetindeyiz."
ŞİŞLİ VE ŞEMDİNLİ AYNI Mesleki eğitimi çok önemsediklerini, hedeflerinin mesleki ve teknik eğitimin genel ve ortaöğretimdeki oranını asgari yüzde 50’ye çıkarmak olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, öğretmenliği yeni kariyer sistemiyle çok daha cazip bir meslek haline getirmek, hayat standartlarını yükseltmek için ne gerekiyorsa adım adım yapıldığının da altını çizdi. Erdoğan, özetle şöyle konuştu: " 4,5 yılda 110 bin 944 derslik inşa ettik. İnşallah bu yılın sonuna kadar bu rakam 130 bin dersliğe ulaşacak. Bugün Şişli’de okuyan bir öğrencimiz ile Şemdinli’nin bir okulunda okuyan bir öğrencimiz teknik imkán bakımından hemen hemen aynı seviyeye ulaşmıştır... Bu çerçevede sosyal adaletsizliklerin giderilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin oluşturulması için yoksul kesimlere eğitim teşviği veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz. Bugüne kadar 1.5 milyon öğrenci şartlı nakit transferinden yararlandı. Göreve geldiğimizde 780 bin kız okula gönderilmiyordu, ’Haydi Kızlar Okula’ kampanyasıyla 270-280 bin kız öğrenci okula başladı."