Kanadoğlu'ndan müthiş bir iddia daha

Güncelleme Tarihi:

Kanadoğlundan müthiş bir iddia daha
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 16:04

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'yi seçime götüren 367 tartışmasını ortaya atan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, şimdi de Meclis'in yeni anayasa yapamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kanadoğlu, TBMM'nin yeni bir anayasa yapma hak ve yetkisine sahip olmadığını, yeni anayasaların sadece bu konu için seçilmiş kurucu meclisler tarafından yapılabileceğini söyledi. Kanadoğlu, "Sonradan yapılacak halkoylaması da bu sonuca meşruiyet kazandıramaz" dedi.

Yeni tartışmada anayasa hukukçuları Kanadoğlu'na hak verdi.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Türkiye’de bunun örnekleri oldu. Ama tartışmada kaldı. Tartışma devam ediliyor. Anayasa taslağının halk oyuna sunulması tek başına meşrulaşması için yeterli değil. Partinin sipariş verdiği bir anayasa ve o partinin anayasası olarak halk oyuna

KURUCU MECLİS:
Kurucu meclis, yeni bir Anayasa hazırlamak için oluşturulan bir kuruldur. Kurucu meclis anayasada istediği değişikliği yapabilir onu sınırlayacak hiçbir güç bulunmamaktadır.

sunulacaktır. AKP bunu böyle yaparsa tartışmalı kalır.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu: Yeni anayasa için yöntem doğru değil. Yeni bir anayasa yapma koşulları var mı? Her seçimle gelen çoğunluk parti anayasa yapmak için işe koyulursa anayasa anayasa olmaktan çıkar.

Anayasa yeni bir devlet kurulurken yapılır. Ya da otoriter rejimden demokratik rejime geçirilirken. Türkiye’de daha da özgürlükçü bir anayasa istiyorlarsa mevcut anaya üzerinde değişiklik yaparlar.

Anayasa yapmak için asli kuruculuk gerekir. Asli kuruculuk unsuru yoktur. Mevcut rejimi daha demokratik hale getirmek için yeni bir anayasa yapılır. Asli kuruculuk koşulları yoktur. Bu nedenle yeni bir anayasa yapma koşulları yoktur.

Yeni bir rejim değişikliği yapacağız diyorlara 'kurucu meclis' kurarsınız. 'Kurucu meclis' sırf bunun için kurulur. 'Kurucu meclis' partiler üzerinden kurulmaz. 1982’yi katmıyorum ancak 61’in yapım süreci son derece demokratiktir. Bu meclis üzerinden yapılacak metin referanduma sunulursa meşruiyet kazanmaz.

Anayasa toplum sözleşmesidir. Sadece siyasi partiler değil toplumun tüm kurumlarının temsil edildiği bir kurucu meclis kurulmalıdır.

Mevcut meclis kendisini kurucu meclis ilan edemez. "1924 Anayasası’nı Meclis yaptı deniliyor" ama 1921 Anayasa'sı savaş Anayasasıydı. Bu duruma son vermek, Türkiye Cumhuriyetini kuran organları belirlemek için ikinci TBMM seçimleri yapacakken halka bunlar söylendi. Millet seçimleri yaparken onu 'Kurucu meclis' olarak seçti.

Bir tek AKP’nin beyannamesinde sivil anayasa yapacağız denildi. Seçim kampanyaları cumhurbaşkanları seçtirtilmemesi üzerine oturtuldu. Anayasayı tamamen yeniden yapana Asli kurucu iktidar denir. Anayasayı değiştiren iktidara tali iktidar denir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!