Bizim Knut

Güncelleme Tarihi:

Bizim Knut
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00

Bursa’daki barınağa gönderilmek istenen kimsesiz yavru ayıya doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas sahip çıktı.

Rize’de orman içindeki evinde yaşayan Gülas, "Datvi" adı verilen ayıyı bakıma aldı ve günün büyük bölümünü onunla geçiriyor. Gülas "Kendini ormanda koruyabileceğine inandığımız için yavaş yavaş gözetimimizden uzaklaştırıyoruz" dedi.

RİZE’deki Kaçkar Dağları’nda annesi avcılar tarafından vurulduğu tahmin edilen yavru boz ayıya tanınmış doğa fotoğrafçısı ve gezgin Cemal Gülas sahip çıktı. Vali Kasım Esen ile görüşen Gülas, doğal yaşam alanında ’göz kulak olabileceğini’ ve bir süre bakabileceğini belirttiği yavru ayının sorumluluğunu almak isteyince Çevre ve Orman Bakanlığı’nın izniyle yavru ayı Gülas’a teslim edildi.

ÇAĞIRINCA GELİYOR Çamlıhemşin İlçesi Boğaziçi Köyü’nün sarp bir tepesinde orman içine inşa ettiği ahşap evde yaşayan Cemal Gülas, yavru ayıyı burada bakıma aldı. Evinin yakınında bulunan sarp ormanda yaşayan ve Gürcüce’de ayı anlamına gelen ’Datvi’ ismi verilen yavru ayı, Cemal Gülas çağırmadan gelmiyor. Gülas, yavru ayıyı sütle besliyor. Günün büyük bir bölümünü ayıyla geçiren Gülas, onunla derede balık avlıyor, ormanda uyuyor, ağaca tırmanıyor, ormanda topladıkları bazı bitkileri yiyor. Gün sonunda yavru ayı yeniden ormana dönüyor.

HAYATA KAZANDIRDIK Cemal Gülas, henüz 1 aylık yavru ayının Bursa’ya gönderileceğini öğrendiğinde harekete geçtiğini belirterek şöyle dedi: "Yavru erkek ayı o zaman daha bir aylıktı, gönderildiği ıslah alanındaki diğer erkek ayılar için yem olacaktı. Çünkü erkek ayılar o dönemdeki yavru ayıları öldürür. İkincisi de gönderileceği ıslah alanında erkek ayılar hadım ediliyor. Böylece gen havuzundan kayboluyorlar. Bunu önledik. Çağırınca geliyor ve ben eve çekilene kadar oynuyoruz, sonra ormana dönüyor. Küçükken daha bağımlıydı ama şimdi büyüdükçe bana olan bağımlılığını kaybetti. Kendini ormanda koruyabileceğine inandığımız için yavaş yavaş gözetimimizden uzaklaştırıyoruz. Böylece hem hayvanın hadım edilmesini önledik hem de doğal alanda büyümesini sağladık. İnsanlar bu ayıların yaşam sahasına girmiş. Burada ayı mı suçlu bizler mi? Ayıyla yaşamayı öğreneceğiz."

İkisi de annesiz

Cemal Gülas’ın peşinde dolaşan "Datvi", ormandan toplanan bitkilerle besleniyor. Annesi olmayan yavruya zaman zaman süt de içiren Gülas derede yakaladığı balıkları da onunla paylaşıyor. İkili oyun oynayıp birlikte dinleniyorlar. Berlin Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Knut da annesi tarafından terk edilince uyutulması gündeme gelmişti. Kamuoyunun tepkisi üzerine hayatı kurtulan Knut bugünlerde iyice büyüdü.

Kedi için otopsili tazminat

BURSA’da, bir evcil hayvan dükkanından aldığı kedinin kısa süre sonra ölmesi üzerine parasının iadesini isteyen tüketici, reddedilince Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne başvurarak kediye otopsi yaptırdı. Otopsi sonucunda kedinin hasta olduğunu ve bu hastalığın hayvanların barındığı yerde meydana gelebileceğini ispatlayan kararlı tüketici, parasını yasal yolları izleyerek geri almaya hak kazandı.

Tüketiciler Derneği kayıtlarına giren ilginç başvuru ve şikayetlerden bazıları ise şöyle:

Çantaya sığabilecek küçüklükte ve büyümeyecek türden cins köpek satın almama rağmen, zamanla köpeğim büyüdü ve cins köpek olmadığı ortaya çıktı. Üç aylık diye aldığım siyam kedisinin bir buçuk yaşında olduğunu öğrendim.

Lokantada menüde olan yiyecekler gelmedi, içecekler ise sıcak geldi. Aldığım karpuz bozuk çıktı, parasını da vermediler.

Annelerine kavuştular

ESKİŞEHİR’e bağlı Muttalip Beldesi’nde 3 bin 500 ton buzdolabının yandığı fabrika yangınında işçiler tarafından kurtarılan 9 yavru köpeğin anneleri de bulundu. Yangın sırasında yavruları kurtaran işçiler akşam saatlerinde de ’Maviş’ adlı anne köpeği gizlendiği karavanın altından çıkardı. Birbirlerine kavuşan yavru köpekler ile annelerinin keyfine diyecek yoktu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!