Atatürk’ün takımı Fener’i tutuyorum

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün takımı Fener’i tutuyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 00:00

Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, bir Fransız dergisine "Atatürk’ün takımı Fenerbahçe’yi tutuyorum" dedi.

Yıllardır Atatürk’ün hangi takımı tuttuğuna dair ülkede Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları arasında süren tartışmalara rağmen, Pamuk’un bu konuda kesin bir yargıya varmış olması, Fenerbahçe’nin, Fransız kamuoyuna "Atatürk’ün tuttuğu takım olarak" tanıtılmasına neden oldu. Pamuk, Le Point Dergisi’ne verdiği röportajda, Beşiktaş Kulübü’nün çıkardığı bir gazetenin, Nobel ödülünü aldıktan sonra kendisine tebrik mesajı gönderdiğini, ancak buna rağmen Fenerbahçe’den vazgeçmediğini de vurguladı.

Pamuk, röportajda ayrıca "Ben ne yapıyorsam Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştırmak için yapıyorum" dedi. Pamuk, 10 Mayıs’ta Fransızca baskısı yayınlanacak olan ’İstanbul’ adlı kitabından söz ederken de, bu kitabında, ünlü Fransız yönetmen François Truffaut’nun ’400 Darbe’ isimli filminden etkilendiğini belirtti.

NOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk bir tartışmaya daha imza attı. Bir Fransız dergisine verdiği röportajda "Atatürk’ün takımı Fenerbahçe’yi tutuyorum" demesi, yıllardır bitmeyen "Atatürk hangi takımı tutuyordu?" tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Bu konudaki bazı görüşler şöyle:

4 yılı Beşiktaş’la iç içe geçti

Necati Karakaya (Gazeteci) Atatürk’ün 4 senesi bizzat Beşiktaş Kulübü’nün içinde geçmiş, Fenerbahçe’ye ise sadece dinlenmek için girmiş. F.Bahçe’yi ziyaretinde "Sizi duymuştum" diyor. Oysa evine çağırdığı Beşiktaş’ın kurucuları Ahmet Fetgeri ve Fuat Balkan’a "Sizi uzun zamandır izliyorum" diyor. Beşiktaş kaptanı Kamil, Çanakkale’de kucağında şehit düştü. Kendisi Çanakkale’den döndüğünde Osmanlı Genç Dernekleri Umumi Müfettişliğine getirildi. Burada Beşiktaşlılarla görüşerek, gençlik nizamnemesi hazırladı. Dolayısıyla Beşiktaş’a bu kadar yakın olan Atatürk’ün başka takımın taraftarı olduğu düşünülemez.

Şu kulüpten diyemeyiz

Ergun Hiçyılmaz (Gazeteci) Burada iki yönlü bir görüş var. Birincisi, Kurtuluş Savaşı sırasında yakın olduğu askeri ve sivil şahıslar vardır. Onları elbette dinlemiştir. Mesela Akaretler’deki evi Beşiktaş Kulübü’ne komşudur. Bu dönemde Beşiktaş’ın kurucularından Fuat Balkan ve diğer bazı Beşiktaşlılar milli mücadeleye gönderilmiştir. Öbür yandan milli mücadelenin önemli isimlerinden Fenerbahçeli İngiliz Kemal gibi kişileri de yakından tanıdığını biliyoruz. Dolayısıyla Atatürk falan kulüptendir diyemeyiz.

Hayır Cimbom’lu

İnan Kıraç (Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı) 2 yıl önce, Atatürk’ün Galatasaraylı olduğunu iddia eden Kıraç, bunun 3 nedeni olduğunu belirtmişti. Kıraç, "Birincisi Tevfik Fikret’e olan bağlılığıdır. İkincisi, Yunus Nadi, Ruşen Eşref gibi her zaman yanında olan, güvendiği Galatasaraylılardır. Üçüncüsü de çok iyi okuyup yazdığı Fransızca nedeniyle Galatasaraylıdır" demişti.

Bence Fenerli

Yalçın Doğan (Fenerbahçe Cumhuriyeti kitabının yazarı)

1. Dünya Savaşı sürerken 1918’de kulübü ziyaret ediyor ve Fenerbahçe’nin defterini imzalıyor. Doğrudan "Ben Fenerbahçeliyim" demiyor ama Fenerbahçe’ye başarılar diliyor, kutluyor. O tarihte Fenerbahçe’nin Kurtuluş Savaşı’na katkısı, Taksim Stadı’nda işgal kuvvetlerini yenmiş olması, Mustafa Kemal ile Fenerbahçe arasında bir yakınlık oluşturuyor. Bence Mustafa Kemal, Fenerbahçeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!