Güncelleme Tarihi:
BBC spikeri miting için "Türk laikliği için dev miting" yorumunda bulundu.
Ayrıca BBC'nin Türkçe ve İngilizce internet sitelerinde de Çağlayan mitingi manşetten verildi.
Ankara'da Tandoğan’ın ardından İstanbul’un Çağlayan Meydanı'nda düzenlenen “Cumhuriyet mitingi”, dünya basınında yine yankılandı.
İngiliz yayın kurumu BBC, Türkiye’de sonraki cumhurbaşkanına ilişkin tartışmaların arasında on binlerce kişinin İstanbul’da toplanmakta olduğunu belirtti. Mitingi “büyük bir güç gösterisi” olarak nitelendiren BBC, “Türk laikliği için dev miting” ifadesini de kullandı. Mitingin bir “büyük güç gösterisi” olarak nitelendirildiğine dikkat çeken BBC, “Ülkenin yeni cumhurbaşkanına ilişkin oylama konusundaki tartışmalar arasında on binlerce kişinin, laikliği desteklemek üzere İstanbul’da toplanıyor” dedi.
İstanbul’daki göstericilerin “iktidardaki partinin adayın İslamcı köklerine sadık olmayı sürdürmesinden kaygı duyduklarını” belirten BBC, Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise, karşıtlarının ve ordusunun eleştirilerine rağmen çekilmeyeceğini söylediğini kaydetti.
CNN International, BBC ve El Cezire gibi önemli televizyon kanalları Çağlayan'daki mitingi naklen yayınladılar.
Dünyanın önde gelen haber ajansları, haberlerinde Çağlayan mitingine yer verdiler.
Fransız basın ajansı AFP, Çağlayan mitingine, "Türkiye'de laikliği savunan ve askerlerin cumhurbaşkanı seçimine karışmasını istemeyen" binlerce kişinin katıldığını belirtti. AFP, Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan binlerce göstericinin, "Türkiye laiktir, laik kalacak" ve "şeriat ve darbe değil, Türkiye'de tam demokrasi istiyoruz" şeklinde slogan attıklarını aktardı.
Amerikan AP haber ajansı, İstanbul'(da binlerce kişinin "İslam yanlısı hükümetin istifasını" istediğini duyurdu.AP, Türkiye'de iki hafta içinde hükümete karşı ikinci büyük mitingin yapıldığını vurguladı. Göstericilerin Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdığını aktaran AP, göstericilerden Ahmet Yurdakul'un (63), "Hükümet, Atatürk düşmanıdır. Onlar Türkiye'yi karanlık çağa götürmek istiyor" yönündeki sözlerine yer verdi.
İngiliz Reuters ajansı, İstanbul'da hükümet karşı pankartlar taşıyan binlerce kişinin, laiklik sloganları atarak, AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü çekmesini istediğini bildirdi.
LE MONDE: 1 MİLYONU AŞKIN KİŞİ LAİKLİK İÇİN YÜRÜDÜ
Fransız Le Monde gazetesi, internet sayfasındaki haberinde polis kaynaklarına dayanarak bir milyonu aşkın kişinin Çağlayan gösterisine katıldığını belirtti. “Bir milyonu aşkın kişi, laikliği savunmak için İstanbul’da gösteri yaptı” başlığını kullanan gazete, bu insanların “Türkiye’nin laik ilkelerine bağlılıklarını teyit etmek için İstanbul’da toplandığı”nı belirtti.
Göstericilerin kullandıkları sloganlarına da dikkat çeken gazete, bu çerçevede, “Türkiye, laiktir ve laik kalacak”, “Ne şeriat ne darbe” gibi sloganlara işaret etti. Gazete, göstericilerin, “Hükümet istifa” gibi, geçen cuma günü ordu tarafından “güçlü bir biçimde kınanan hükümeti” hedef alan sloganları da attıklarını kaydetti.
Haber kanalı SKY TG 24 haberi, ‘Laiklik yandaşı 1 milyon kişi meydanda’ başlığıyla duyurdu. Haberde, ‘İnsanlar 'Şeriata hayır', 'Darbeye hayır' diyerek meydanlara döküldü. Meydanlardaki 1 milyon insana ve ordunun daha önce örneği görülmemiş bildirisine karşın, Gül adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı. Ülkede iklim kızgın. Gerilim artıyor’ ifadeleri kullanıldı. Diğer haber kanalı RAİ NEWS 24'te ise ‘İstanbul'da binlerce laik meydanda’ başlığıyla yayınlandı ve Türkiye'de gerilimin her geçen dakika arttığı ifade edildi.
ANSA Haber Ajansı da ‘Şeriata hayır, darbeye hayır’ sloganının önemini vurguladığı haberde, ‘1.5 milyondan fazla laiklik yandaşı meydanlardaydı. Gül, adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı. Ülkede tansiyon artıyor. Gözler Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara çevrildi’ değerlendirmesi yer aldı.
Adnkronos Haber Ajansı'nda ise ‘Türkiye: İstanbul'da 1 milyondan fazla gösterici laiklik için meydanda’ başlığıyla yer alan haberde, bu rakamın polis verilerine dayandığına vurgu yapıldı.
Corriere della Sera Gazetesi de internet sayfasında verdiği haberde, ‘Türkiye’de 1 milyon, laiklik için meydanda’ başlığını kullandı. Haberde ayrıca, ‘Bir kaç gün içinde ikinci büyük miting. Protesto İslam yandaşı hükümete karşı. Ordunun başı, radikal organizasyonlara karşı öngörülen toleransın eleştirisini yaptı’ ifadeleri yer aldı.
La Repubblica Gazetesi’nin internet sayfasındaki haberde de ‘Türkiye: İstanbul’da 1 milyon kişi laikliği yeniden bildirmek için meydanda. Gösteri, hükümet ve ordu arasındaki polemiğin ardından geldi. 'Şeriat değil, darbe değil, demokrasi istiyoruz' ve 'AKP’den hiç kimseyi Cumhurbaşkanlığı’nda istemiyoruz' sloganları kullanıldı.
La Stampa Gazetesi’nin internet sayfasında yer alan haberde ise ‘Binlerce laik, İslam yanlısı hükümete karşı meydanlara indi’ başlığına yer verildi. Haberde, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganının yürüyüşün ana noktasını yansıttığı ve yürüyüşün ülkedeki İslamcı ve laik kanat arasındaki farkı ortaya çıkardığı belirtildi.
İtalya’da komünist kanadın sözcülüğünü yapan ’İl Manifesto’ gazetesi, manşetten ‘Türk işi’ başlığı altında verilen haberde, iki hafta önce Ankara’da yapılan ve Anıtkabir’de sona eren Cumhuriyet yürüşünden, askerlerden birinin ön planda olduğu bir fotoğraf kullanıldı. Fotoğrafın altında, ‘Ordu laikiliği korumak adına tehdit edici şekilde sesini yükseltti. Başbakan Erdoğan gergin bir ifadeyle yanıtladı. Türkiye’de siyasi gerginlik arttı’ ifadesi kullanıldı. Maurizio Matteuzzi tarafından kaleme alınan ‘Sadece Brüksel onları koruyabilir’ başlıklı yorum haberde, “Ordu tarafından, ılımlı islamik parti AKP’ye verilen ultimatom, en basit demokratik standartlara göre dahi inanılamaz, kabul edilemez. Türkiye’de demokrasi var ama kocaman bir açıkla. Kürt problemi, Ermeni soykırımının yadsınması, hapishanelerde solcuların sistematik katliamı en önemli açıklardır” dedi.
Gazetenin beşinci sayfasını kaplayan haberin devamında ise ‘Türkiye’de generalin günü’ başlığı altında, ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, ordu ülkede laikliği her koşulda koruyacağını belirterek uyardı. İslam yanlısı hükümet bu çıkışa kızdı. Ordu’nun demokrasşye saygı duyması gerektiğini söyledi. AB kaygılı, ABD durup izliyor. Türkiye’de ordu bir milyon insan ve bir milyarlık iş hacminden oluşuyor’ ifadeleri yeraldı.
AB HÜKÜMETİN YANINDA
‘Corriere della Sera Gazetesi’nde de, 8'inci ve 9’uncu sayfalar tamamen Türkiye’de Genelkurmay’ın çıkışına ayrıldı. ‘Hükümet orduyu uyardı; Türkiye’nin kalıcılığına gözdağı verdin’ başlığı altında yayınlanan haberde, Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye’de ordunun laikliğin savunucusu kaldığı ve son 50 yılda üç darbe yaptığı vurgulandı. Haberde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında meclis koridorlarının büyük iş ilişkilerinin konuşulduğu bir borsa haline geldiği iddiası yer alırken, seçimlerin Anayasa Mahkemesi’ne taşındığı belirtildi. Makalede bugün İstanbul’da yapılan laiklik yandaşı hükümeti ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto yürüyüşüne de vurgu yapılıp, ‘1980 askeri darbesiyle yönetime gelen ve Cumhurbaşkanlığı’nın ardından emekli olan Kenan Evren, Genel Kurmay’ın görevini yaptığını söyledi’ ifadesine yer verildi. Bunun yanında AB’nin hükümetin yanında bir tutum izlediği belirtildi.
PAMUK: TÜRK OLMAKTAN MUTLUYUM
La Repubblica Gazetesi 17’nci sayfasını ayırdığı haberi ’Türkiye’de Erdoğan orduya karşı; Pozisyonunu koru’ başlığıyla verdi. Haberin devamında AB’nin ülkedeki gelişmelerden endişeli olduğunun altı çizildi. Haberde, büyük bir Atatürk portresi önünde konuşma yapan Erdoğan’ın fotoğrafı yer aldı. Fotoğrafın yüzde seksenini kapsayan Atatürk Portresinden çıkartılan nokta, ‘Laik lider, laik Türkiye’nin babası, halifeliği kaldırdı, ülkeyi laik yaptı, kadın erkek eşitliğini sağladı ve Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştırdı’ açıklaması yer aldı. Fotoğrafın sadece yüzde 20’lik bölümünde yer alan Erdoğan’dan çıkartılan nokta ise ‘İslamik Başbakan Erdoğan, 2003 Mart ayından itibaren Başbakan, AKP Lideri’ açıklaması yer aldı.
Makalenin devamında bir konferans nedeniyle Fransa’da bulunan Orhan Pamuk’la yapılan söyleşisi yer aldı. Başlıkta ‘Nobel ödüllü Pamuk: Ordunun müdahalesi yeter’ ifadesi kullanılırken, Pamuk’un “Türk olduğum için şanslıyım. Çünkü Türkiye bugün sembolik olarak doğu ve batının karşılaştırmasını gösteriyor. Atatürk Türkiye’yi, modernize etti ve batılılaştırdı. Ama onun üzerinde tartışmalar hala gerginlik yaratıyor. 1980’de ordunun yönetime karışmasını, darbeyi gördük. Daha fazla bu tür bir şey görmek istemiyoruz” sözlerine yer verildi.
La Stampa Gazetesi de haberi birinci sayfadan, ‘Türkiye’de hükümet ve ordu birbirine girdi’ başlığıyla verilirken, 4’üncü ve 5’nci sayfaları kapsayan haberin devamında, ‘General, hükümeti tehdit etti’ alt başlığı yer aldı. Haberde ayrıca, ‘Bildirinin satır aralarında, Erdoğan’ın adamının Cumhurbaşkanlığı’nda ısrarı halinde ordunun harekete geçeceği mesajı vardı’ yorumu yapıldı.
Türkiye’de 1960, 1971 ve 1980 askeri darbeleri hakkında bilgi verilirken, 1997’deki 28 Şubat kararları da, ’ Post modern darbe’ olarak tanımlandı. Haberde, ‘Amerikan bekçi köpeği, İslamistlere karşı’ alt başlığı altında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ABD, İtalya ve Pakistan’dan üç şeref madalyası sahibi olduğu belirtilerek, NATO’da en önemli görevlerde yer aldığına vurgu yapılıp, politik bir general olduğu ve kararlarının etkilerinin de ülke sınırlarını aştığı ifade edildi.
İl Giornale Gazetesi de ‘Türkiye’de, ordudan hükümete sert uyarı’ başlığını kullanılırken, Liberazione Gazetesi ise haberi, ’Türkiye’nin zirvesinde hükümet ve ordu arasında kavga’ başlığıyla yayınladı. Libero Gazetesi’nde, ‘Ordu İslamcı Erdoğan’ı frenledi’ başlığını kullanırken, L’Unita Gazetesi’nde ’Ankara’da Ordu hükümete saldırdı; Laikliğe dokunamazsın’ başlığı yer aldı.
FRANSIZ MEDYASI GELİŞMELERİ CANLI OLARAK VERDİ
Cumhuriyet Mitingi’ne Fransız medyası da büyük ilgi gösterdi. Le Monde, Le Figaro, Liberation gibi gazetelerin internet siteleri, mitinge ilişkin ajanslardan aldıkları haberleri an be an aktarırlarken, ’France 24’, ’I-Tele’, ’BFM TV’ gibi haber kanallarıysa, gün boyu Çağlayan Meydanı’na canlı bağlantılarla dönerek, gelişmeleri izleyicilerine canlı olarak aktardılar. Fransız medyası, Çağlayan Meydanı’nda kaç kişi toplandığının Türk medyasında ve cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle arası bozuk olan iktidar ve ordu arasında yine tartışmalara konu olmasının beklendiğinin altını çizdi.
DANİMARKA MEDYASI: TÜRKİYE’DE DİNİ CUMHURBAŞKANINA KARŞI BÜYÜK GÖSTERİ
Danimarka medyasında da miting ilk haber olarak yer aldı. Danimarka’nın resmi televizyon kanalı DR 1, miting haberini, ’Türkiye’de dini Cumhurbaşkanına karşı büyük gösteri’ başlığıyla verdi. Haberde, "Türkiye’nin dini hükümeti, dini bir cumhurbaşkanı seçmek üzere. Halk, Türkiye’nin İslamlaştırılması endişesine karşı sokağa döküldü. Hükümeti protesto ediyor. Asker de ülkede giderek artan İslamlaşma ve cumhuriyete yönelik tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuştu" cümleleri kullanıldı.
Gazetelerdeki miting haberinde ise, ‘Türkler dini yönetime karşı sokaklara dökülüyor’ manşeti kullanıldı. Yazılı basın, haberi "Yüzbinlerce Laik Türk, ülkenin dini hükümetine karşı protesto gösterisinde bulunmak üzere sokaklara döküldü. Benzeri bir miting Ankara’da yapılmıştı. Göstericiler, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganları atarak laik bir Cumhurbaşkanı ve yönetim istediklerini haykırdılar’ cümleleri kullanıldı.
KOSOVA MEDYASI: TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ DERSİ
Kosova medyası da bugün Çağlayan’da yapılan mitingi büyük bir ilgiyle takip etti. Özellikle Kosovalı Türklerin büyük ilgi gösterdiği haber, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Makedonya televizyonlarında da geniş yer aldı. Haberler, ’Türkiye’de Demokrasi Dersi’, ’Türklerin Demokratik Gövde Gösterisi’ başlıklarıyla verilen haberlerde, " Türkiye’deki bu demokrasi gösterisi, İslam ülkelerine ve Avrupa’nın birçok ülkesine örnek olmalıdır" yorumunda bulunuldu.
TÜRKİYE'DE KİM YAYINLADI
Çağlayan’da düzenlenen “Cumhuriyet Mitingi”, KanalTürk, Kanal B, Sky Turk ve Avrasya TV’den canlı olarak yayınlanırken, NTV, CNN Turk ve 24 kanallarında ise zaman zaman gerçekleştirilen canlı yayınlar ve mitinge ilişkin tartışma programları ile ekrana geldi.
Mitingi, TRT 2'de ara ara canlı olarak aktardı.