Güncelleme Tarihi:
MECLİSTE GERGİN ANLAR / FOTO GALERİ
TBMM Genel Kurulu'nda 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu öncesi yapılan yoklamada, ana muhalefet partisi CHP'nin iddia ettiği gibi 367 sayısına ulaşılamadı. Ve CHP, oylama tutanağını alır almaz Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
CHP, Anayasa Mahkemesi'ne 18.20'de başvuru yaptı. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Grup Başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç ile birlikte oturum tutanağını Anayasa Mahkemesi'ne getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, TBMM Başkanı Arınç'ın, Genel Kurulu açmak için 367 milletvekili sayısını araması gerektiğini, ancak bunu yapmayarak bir İçtüzük değişikliği yaptığını savunarak, dilekçelerinin esasının bu sava dayandığını kaydetti.
134 MİLLETVEKİLİNİN İMZASIYLA BAŞVURU
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasıyla ilgili başvuruyu 134 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne ilettiklerini bildirdi.
CHP Grup Başkanvekilleri Haluk Koç, Ali Topuz, Kemal Anadol ile Sav, Anayasa Mahkemesine dilekçeyi verdikten sonra yüksek mahkemeden ayrıldı.
Sav, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın bugünkü oylamadaki uygulamasının Meclis İçtüzüğü'nü “eylemli olarak” değiştirmek olduğunu savundu.
Meclis Başkanı'nın oylamadaki tutumunun sürpriz olmadığını söyleyen Sav, TBMM Başkanı Arınç'ın içtüzüğü ihlal ettiğini, Meclis'te “Anayasaya aykırı bir karar alındığını” ileri sürdü.
Sav, 134 milletvekilinin imzasıyla söz konusu başvurularını Anayasa Mahkemesi'ne sunduklarını ifade ederek, bugünkü oylamanın “Meclis İçtüzüğü'ne, anayasaya ve hukuka aykırı olduğu” yönünde talepleri bulunduğunu bildirdi.
“Anayasanın 102. maddesi tam okunup yorumlandığı takdirde, aranması gereken 367 çoğunluğun, bugünkü oylamada meclis salonunda bulunmadığını” belirten Sav, TBMM Başkanı Arınç'ın “bu sakat işlemi”, meclise de onaylatarak başka bir hukuk ihlali yaptığını öne sürdü. Sav, “Biz 2 Mayıs 2007'de yapılması söz konusu 2. oylamaya kadar 1. oylamanın hukuken yok sayılması gerektiğini, Meclis İçtüzüğü'nün ihlali nedeniyle de uygulamanın esasa ilişkin karar verilene kadar yürürlüğünün durdurulması talebimizi Anayasa Mahkemesi'ne ilettik” diye konuştu.
Konunun ivedi olduğunu belirten Sav, “Anayasa Mahkememizin, çalışma şekline karışmak istemeyiz. Ama sanıyorum böyle önemli bir gün, Cumhurbaşkanlığı seçiminin sakatlandığı iddiasıyla yapılan bir başvuruyu makul ve fazla geciktirmeden görüşecektir. Temennimiz böyledir” dedi.
Türkiye Cumhuriyetinde 1982 Anayasası'nın 102. maddesinin ihlaliyle ilgili ilk kez böyle bir başvuru yapıldığını kaydeden Sav, eski cumhurbaşkanları Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçiminde yapılan oylamalarda bu yönde bir başvuru yapılmadığını söyledi.
Sav, “102. madde bundan önce yanlış uygulanmış ve anayasa yargısına taşınmamışsa, bu o zamanki insanların sorunudur. Biz bugünkü yanlış uygulamayı Anayasa Mahkemesi'ne getirdik” diye konuştu.
Önder Sav, “İkinci oylamaya karar çıkmazsa ikinci oylamayı da Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız” dedi.