Dünden bugüne Ali Dinçer

Güncelleme Tarihi:

Dünden bugüne Ali Dinçer
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 14:39

TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Millekvekili Ali Dinçer, Dinçer, hayata veda etti. Dinçer'e geçen yılın son günlerinde karaciğer nakli yapılmış, Dinçer de tedavinin ardından organ bağışı için çalışmalarda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Dinçer, geçen yıl lenfoma olarak adlandırılan lenf kanserine yakalanmış ve başarılı bir tedavi sürecinin sonunda hastalığı yenmeyi başarmıştı. Ancak tedavi sürecinde Dinçer'in karaciğeri iflas etmişti. Dinçer'in, kanserin ve buna bağlı tedavinin sonucu olarak bağışıklık sistemi zarar görmüş ve bunun sonucunda hepatite bağlı karaciğer yetmezliği teşhisi konulmuştu.

KARACİĞER NAKLİ YAPILMADI

Dinçer'e İstanbul'da hayatını kaybeden ve ailesi tarafından organları bağışlanan 17 yaşındaki Hasan Saka'da uygun karaciğer bulunduğunu öğrenen Prof. Dr. Sadık Ersöz ve Prof. Dr. Hakan Bozkaya'nın nakil ekibi İstanbul'a gitti ve Dinçer'e uygun karaciğeri alarak, uygun koşullarda Ankara'ya getirdi. Bunun hemen ardından Dinçer 22 Aralık'ta ameliyata alındı ve yaklaşık 8 saat süren operasyonla nakil işlemi tamamlandı.

Başarılı ameliyatın ardından tedavi süreci olumlu geçen Dinçer 31 Ocak'ta TBMM'ye gelerek Genel Kurul oturumuna katıldı. Bunun hemen ardından da Meclis kürsüsüne çıkan Dinçer, organ bağışı çağrısı yaptı. Dinçer, sağlığı ile ilgilenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerine teşekkür ettiği konuşmasında, organ naklinin önemine işaret etti ve Türkiye'de yüz binlerce insanın organ nakli beklediğini, buna karşılık yılda sadece 140 kişinin organ bağışında bulunduğunu söyledi.

Dinçer kendi hastalık sürecini, düzenlediği basın toplantısında şöyle anlatmıştı:

"İlk zamanlar nakledilecek karaciğer bulunamadı. Hayattan kayıyordum. Belki de bugün sizin aranızda olamayacaktım. Operasyon sırasında ve sonrasında ortaya çıkan kan ihtiyacını karşılayan vatandaşlarıma da şükranlarımı sunuyorum. Olağanüstü bir vefa gösterildi. Verdiğim emeklerim helal olsun. Yeni halimle hizmet etmeye devam edeceğim."

Dinçer, Belçika'da sadece organını bağışlamak istemeyenlerin dilekçe verdiğini anımsatarak, "Bu ülkede organ bağışı sorunu yok. Biz de bu konuda yeni tedbirler almalıyız" dedi. Organ bağışının bir merkezden yürütülmesi için kurul oluşturulmasını da öneren Dinçer daha sonra düzenlediği basın toplantısında da şunları söyledi:

"Nasıl askerlik doğal, zorunlu bir vatan göreviyse organ ve doku bağışı da böyle olmalıdır. Ulusal Organ Nakli Kurumu kurulmalıdır. Bu kurum, organ bağışlarını düzenleme, alma, nakil yapılacak merkezlere ulaştırma işlerini üstlenmeli, organ bağışı sağlayan, nakil yapanları maddeten desteklemelidir."

ENFEKSİYON KAPTI

Haberin Devamı

Ancak Dinçer bu gelişmelere rağmen geçen haftalar içinde enfeksiyona bağlı yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İbn-i Sina Hastanesi'ne yatırılan Dinçer solunum destek makinesine bağlandı. Başhekim Prof. Dr. Murat Akal ise Dinçer'in durumuyla ilgili olarak, "Dışarıdan ilaçlarla tansiyonu normal seviyelerde tutulmaya çalışılıyor. Septik şok dediğimiz durum hakim" bilgisini verdi.
Dinçer için dün de TBMM'de kan arandı. TBMM'de gündem dışı konuşan CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçoğulları, Dinçer'in ölümle pençeleştiğini hatırlatmıştı. Miçooğulları, Dinçer için cep telefonlarına A, B ve AB Rh negatif kan arandığını söyledi.
Bunun ardından AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa hastaneye giderek Dinçer için kan verdi. Ayrıca TBMM TV'den de sürekli alt yazılarla Dinçer için kan arandığı anonsu yapıldı.

Dinçer'i son olarak bu sabah Başbakan Tayyip Erdoğan ziyaret etti. İbn-i Sina Hastanesi'nde yaklaşık 20 dakika kalan Erdoğan, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Dinçer'in kardeşi ve ailesiyle görüştüğünü belirterek, "Durumunun geçmişe göre daha iyi olduğunu Başhekim'den öğrendik. Bundan dolayı mutluyuz. Temennimiz odur ki tekrar sağlığına kavuşacaktır. Allah şifalar versin. Önce ailesine bağışlasın, milletimize bağışlasın diyorum" dedi.

Ancak bu açıklamalardan sadece saatler sonra Dinçer, yitirdi.

Dinçer tüm bu hastalığı sürecinde eşi ünlü sanatçı Yıldız İbrahimova bir dakika bile yalnız bırakmadı.

Dinçer, 1945 yılında Bulgaristan'ın Razgrad şehrinde doğdu. ODTÜ Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan Dinçer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanlığı, Kent Koop Batıkent Konut Kooperatifleri Birliği Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve İslam Ülkeleri Başkentler Birliği Kurucu Başkanlığı yaptı. Ankara Belediye Başkanlığı, 19. dönemde SHP'den, 20. dönemde CHP'den seçilerek iki dönem Ankara milletvekilliği yapan Dinçer, 52. hükümette de Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Dinçer, 22. dönemde CHP'den Bursa milletvekili olarak parlamentoya girdi. Sanatçı Yıldız İbrahimova ile evli olan Dinçer, 1 çocuk babasıydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!