'Türkiye su yönetim anlayışını değiştirmek zorunda'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye su yönetim anlayışını değiştirmek zorunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 17:27

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Genel Müdürü Filiz Demirayak, Türkiye'nin su zengini olmadığını, bu nedenle suyu yönetme anlayışını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Doğal Hayatı Korumu Vakfının Trabzon'daki Doğu Karadeniz Bölge Ofisi bir otelde düzenlenen törenle açıldı.
Demirayak, törende, Vakfın Türkiye'de çalışmalara 1975 yılında başladığını belirterek, “WWF'nin dünyada 6 milyon üyesi, 90 kıtada ve 50 ülkede temsilcilikleri bulunmaktadır. Türkiye'de 30 yıllık geçmişi ile doğa, çevre ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda çalışmalarını yürütmektedir” dedi.

Küresel ısınmanın artmasıyla su kaynaklarının azaldığını ifade eden Demirayak, “Zaten bugüne kadar da su kaynaklarının çok iyi yönetildiği, kullanılabildiği ve akılcı kullanımının sağlandığı söylenemez. Akdeniz'de özellikle küresel ısınma, sıcaklığın ve kuraklığın artması şeklinde görülebileceği için su kaynaklarının korunabilmesi ve sürdürülebilirliği bizim için çok önemlidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirayak, vakıf olarak 2005 yılından beri Türkiye'nin geleceği için önemli olan su konusuna odaklandıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

“Biz su sorununu Türkiye'nin gündemine sokuyoruz. Türkiye su zengini değildir, bu nedenle suyu yönetme anlayışını değiştirmek zorundadır. Bunun çözümleri var, karamsar olmaya gerek yok. Ancak artık uyanmak ve eyleme geçmek zorundayız. Bu bizim yaşamımız ve sorumluluğumuz.”

“TÜRKİYE SU TASARRUFUNA YÖNELMELİ”

Türkiye'de sulak alanların büyük bölümünün kurutulduğunu savunan Demirayak, ”3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alan ekolojik ve ekonomik önemini kaybetmiştir. Buralar sadece kuşların ve sazlıkların olduğu alanlar değildir. Bunu acı şekilde öğrendik. Buralar su kaynaklarının doğal merkezidir. Artık geriye kalan alanları korumalıyız. Göllerimizi, akarsularımızı kanalizasyon ya da atık yeri gibi görmemeliyiz” dedi.

Demirayak, Türkiye'nin su tasarrufuna yönelmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Şebeke sularındaki kaçakların önlenmesi, dağıtımdaki sızıntıların giderilmesi önemli konulardır. Bugün Kocaeli ciddi bir trajedi ile karşı karşıya kalmıştır. Orada yaşayanlar için üzülüyoruz. Bir an önce sanayide ve evsel kullanımdaki dağıtımdaki kaçakların ve sızıntıların önlenmesi, sanayi tesislerinin mutlak atık sularını arıtarak yeniden kullanıma kazandırılması gerekiyor. Yeni yer altı kuyuları ve barajlar sorunu çözmeyecektir, çünkü bugüne kadar hep oradan hareket ettik. Türkiye'de kaçak su kullanımı vardır. Türkiye'nin gelecek için hazırlık yapması gerekiyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!