Alevler kontrol altında

Güncelleme Tarihi:

Alevler kontrol altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 16:59

Atatürk Havalimanı C Terminali kargo bölümünde saat 15.30'a doğru çıkan yangın yaklaşık 1,5 saat sonra kontrol altına alındı.Kargo bölümündeki yangının, hava trafiğini etkilemediği belirtildi. Yolcu bölümlerindeki bekleyiş ise sürüyor. Uçuşları ertelenen yolcuların paniğe kapılmadan beklediği bildirildi. Elektrik sistemi, yangından etkilendiği için check-in işlemlerinin manuel yapıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

KARGO BÖLÜMÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖKTÜ

İstanbul Vali Vekili Fikret Kasapoğlu, “Kargo bölümü büyük ölçüde çökmüş durumda. Ancak bitişiğindeki diğer kargo depolarına sıçramasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Alevlerde o tarafta bir canlanma var” dedi.

Kasapoğlu, yangının nasıl çıktığı konusunda da 2 seçeneğin bulunduğunu söyledi. Kasapoğlu, “Birinci seçenek, kaynak yapılırken hangarın yakınında birden yanıcı maddeler parlamış. Diğeri ise deponun içinde elektrik kaçağından kaynaklanmış. İkisinin de üzerinde duruluyor” diye konuştu.

Sabotaj gibi bir konunun ihtimal dahilinde görülmediğini söyleyen Kasapoğlu, yanıcı, patlayıcı madde nedeniyle yangının bir anda büyüdüğünü bildirdi. Depoda yanıcı özelliği olan kağıt ile yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip maddelerin bulunduğunu belirten Kasapoğlu, yangının ilk ateşiyle patlamaların olduğuna işaret etti. Uçuşu olan yolculara da seslenen Kasapoğlu, “Rahatlıkla havaalanına gelip, uçaklarına binebilirler” dedi.

Haberin Devamı
UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, yangına Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) itfaiyesinin müdahale ettiğini belirterek, ”Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de yardımcı oluyor. Yangın kontrol altında. Yolcu terminaline sıçramaması için önlem alıyoruz. Uçuş emniyeti açısından bir sorun yok” diye konuştu.

DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin ve Genel Müdür Yardımcısı Orhan Birdal, söndürme çalışmalarını yerinde takip etmek üzere İstanbul'a hareket etti. DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin, yangının yolcu terminaline sıçramaması için yoğun çaba sarfedildiğini, çıkış nedeni konusunda henüz bir bilgi bulunmadığını kaydetti.

Bu arada, Esenboğa Havalimanı yetkilileri, THY'nin Ankara-İstanbul seferlerinin Atatürk Havalimanı'ndaki yangın nedeniyle karşılıklı olarak gecikme yaşandığını bildirdiler.

Kargo uçaklarının çok zorunlu bir durum olmadığı sürece Sabiha Gökçen Havalimanı ya da Çorlu'ya yönlendirilmesi talimatı verdiklerini açıklayan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, şu an itibarıyla uçuş trafiğinde herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı
Tozar, DHMİ Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden oluşturulacak bir uzman ekibin yarın olay yerinde incelemelere başlayacağını ve yangının çıkış nedeninin belirleneceğini bildirdi.

DHMİ İSTANBUL BAŞMÜDÜRÜ BALTA: ÖLÜ YOK

Alevler kontrol altında
Yangın çevrede çalışanları korkuttu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi İstanbul Başmüdürü İrfan Balta, “Uçuşlar normal devam ediyor. Yangının çıkış nedeni konusunda bilgi yok. Ölü ve yaralı konusunda da net bilgi yok” dedi.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin orman yangınlarına müdahale için kiraladığı uçakların havadan, itfaiyeye bağlı ekiplerin de yangını söndürmek için karadan müdahale ettiği kargo bölümünde, zaman zaman patlama sesleri duyuluyor.

Öte yandan, takviye itfaiye ekiplerinin yoğun duman altında kalan Atatürk Havalimanı'na ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla trafik polislerince çevre yollarda gerekli önlemler alındı.

3 KİŞİ YARALANDI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre yangında can kaybı meydana gelmezken üç kişi dumandan etkilenerek yaralandı. Yangının devam ettiği bölgedeki doğalgaz ve likitgaz şebekeleri kesildi. Görgü tanıkları kimyasal bir madde nedeniyle yangının büyüdüğünü ve sıcağın etkisiyle yoğunlaştığını bildirdi. Ayrıca bazı patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı kargo bölümünde çıkan yangına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin orman yangınları için kiraladığı 2 yangın söndürme uçağı ile 50'den fazla sorti yapıldığı bildirildi.

HAVAŞ: CAN KAYBI OLMAMASI EN BÜYÜK TESELLİMİZ

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Atatürk Havalimanındaki yangına ilişkin, “Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz” dedi. Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, bugün saat 15.27 sıralarında Atatürk Havalimanı C Terminalinin kargo bölümünde, henüz kaynağı belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktığını kaydetti. Müjdat Yücel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yangın, başta havalimanı itfaiyesi olmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne ait yangın söndürme uçakları, çeşitli ilçelerden itfaiye ekipleri ve sivil savunma ekiplerinin yoğun ve ortak çabaları sonucu kontrol altına alınmıştır. Yangında Havaş Kargo binası büyük zarar görürken, Havaş Genel Müdürlük binasının da bulunduğu Dış Hatlar terminalinde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Havaş Kargoya teslim edilen tüm paketlerin sigortalı olması sebebiyle yangın nedeni ile olası tüm hasarlar tazmin edilecektir.

Haberin Devamı

Bu üzücü olayda can kaybı ve ağır yaralı olmaması en büyük tesellimizdir. Yangının çıkış nedeni ve meydana gelen maddi hasar gerek Havaş, gerekse adli merciler tarafından titizlikle araştırılmaktadır. Elde edilen bilgiler en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır. Yangından etkilenen tüm kişi ve kurumlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.”

SÖNDÜRME UÇAKLARI 50'DEN FAZLA SORTİ YAPTI

Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “İhbarın alınmasının ardından Yeşilköy, Bakırköy, Kocasinan, Fatih, Avcılar, Gaziosmanpaşa, Seyrantepe ve Beyoğlu itfaiye ekipleri, 29 araç ve 127 personelle olay yerine sevk edildi.

Öte yandan, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü, İSKİ, İGDAŞ ve Hamidiye A.Ş'ye ait 86 araç ve 143 personel ile Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma ekipleri, çok sayıda sağlık ekibi ve ambulans yangın bölgesine gönderildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nin orman yangınlarına müdahale için kiraladığı 2 söndürme uçağı da yangına havadan müdahale etti. Uçaklar 50'nin üzerinde sorti yaptı. Ayrıca, Doğal Afet Kurtarma-Söndürme Robotu Koca Yusuf da yangına müdahalede kullanıldı.”

Açıklamada, ekiplerin olay yerine rahatlıkla ulaşabilmesi için yol güzergahlarındaki trafik ışıklarında “yeşil dalga” sisteminin uygulandığı da ifade edildi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!