Sivil toplum örgütleri tepkili

Güncelleme Tarihi:

Sivil toplum örgütleri tepkili
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 15:56

Haberin Devamı

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI SİNOP'A RÜZGAR PANELLERİ YAPILMALI
  
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Sinop kıyılarının rüzgar enerjisi anlamında yüksek potansiyel taşıdığı belirterek, “Bu kıyılarda nükleer bacalar görmek istemiyoruz” dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, nükleer santralin yapımının, açıklanan rakamın çok üzerinde maliyeti olacağı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“2.7 milyar dolar olarak açıklanan maliyet, bu rakamın çok üstünde gerçekleşecektir. Gerek personel, gerekse zenginleştirme işlemleri için dışa bağımlı bir çalışma yürütülecektir. Doğalgazda yaşanan krizde olduğu gibi nükleerde de davul boynumuzda, tokmak başkasında olacak. Ülkemizde alternatif enerji kaynakları değerlendirilmek istenmemektedir. Rüzgar enerjisi anlamında yüksek potansiyel taşıyan Sinop kıyılarında nükleer bacalar görmek istemiyoruz.”

Haberin Devamı

DÜNYA NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇİYOR

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, Dünya Enerji Ajansı verilerine göre, nükleer enerjinin dünyadaki toplam enerji içindeki payının yüzde 16 olduğunu belirterek, bu rakımın 10 yıl sonra yüzde 10 seviyelerine düşeceğini kaydetti.

Ulusaler, EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Küçük ile birlikte Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ilki Sinop'a kurulması karar verilen nükleer santralleri eleştirdi.

Türkiye'nin 2020 yılında enerji ihtiyacının 310 milyar kilovatsaat olacağını savunan Ulusaler, hidrolik, kömür, rüzgar, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir kaynakların potansiyelinin, 482 ila 569 milyar kilovatsaat olduğunu, enerji açığının öz kaynaklarla çözülebileceğini öne sürdü.
  
8 MİLYAR DOLARLIK SU BOŞA AKIYOR
  
Türkiye'deki suyun ancak yüzde 25'inin değerlendirildiğini, 8 milyar dolarlık suyun boşa aktığını ifade eden Ulusaler, yüzde 17.9'u kullanılan linyit potansiyelinin de yükseltilmesi gerektiğini bildirdi.

ABD'nin ve AB ülkelerinin nükleer enerjiden kaçtığını iddia eden Ulusaler, şöyle konuştu:
“Dünya Enerji Ajansı verilerine göre, Nükleer Enerji'nin dünyadaki toplam enerji miktarı içindeki payı yüzde 16'dır. Bu rakam 10 yıl sonra yüzde 10 seviyelerine düşecektir. Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı yoktur. Bu tamamen nükleer lobilerin daralan pazarlarına yer açmak ve atıklarına çöp deposu aramak ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye'ye nükleer santralın kurulmak istenmesi, sebze bahçesi olan birinin milyarlarca para verip eczaneden vitamin hapı alması örneğine benzemektedir.”

Ulusaler, nükleer santralın kurulmasına tepki göstermek için 29 Nisan'da Sinop'ta miting düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

SİVİL TOPLUM TEPKİLİ
    
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Sinop'ta nükleer santral kurulacak olmasını eleştirdi.

1800 megavat kurulu güçte ve 2,7 milyar dolara malolacağı belirtilen tesisin, sonrasına ve getirilmesi planlanan alım garantisinin ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceği savunulan açıklamada, “doğalgazlı santrallerde yaşanan alım garantisinden kaynaklanan üretilemeyen enerjinin de ödenmesi sorunları, bu kez daha da büyüyerek karşımıza çıkacaktır” denildi.

Açıklamada, insanlığın en kirli bulduğu enerjinin “En temiz” enerji olarak sunulmasını şaşkınlıkla izlendiği ve Çernobil faciasının yıldönümü olan 29 Nisan'da Sinop'ta bir miting düzenleneceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!