Levent SEĞMEN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2006 00:00
Başkent Ankara’nın sanıldığının aksine ’kedisi, keçisi ve tavşanı’ ile değil, tarihsel açıdan öncelikle ’maymunu’ ile dünyada tek olduğu ortaya çıktı.
9.8 milyon yaşındaki Ankara maymunu fosili, tüm dünya literatüründe ’Ankarapithecus’ olarak tanınıyor ve büyük ilgi uyandırıyor. Ankara maymunu, ilk defa 21 Haziran 1996 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kazı başkanlığı ve Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr.Berna Alpagut’un bilimsel başkanlığında, Ankara çevresi yüzey araştırmalarında Kazan İlçesi’nde gün ışığına çıkarıldı.
Fosil dünyada doğa bilimleri ile ilgili çevrelerde büyük heyecan uyandırdı. Ankarapithecus, 1996 yılında dünyanın en önemli doğabilim dergisi olan ’Nature’da, ’Turkish Delight’ (Türk Lokumu) başlığı ile de duyuruldu. Prof.Dr. Berna Alpagut, Nature dergisinin bu başlığı seçmesinde, bulunan fosilin bugüne kadar bulunanların içinde bu denli bütün ve belirgin olan tek örnek olmasının etkili olduğu söyledi. Ankara maymununu bilim dünyasında önemli yapan ise, morfolojik açıdan ’karma’ özelliklere sahip olması. Prof. Dr. Alpagut, Ankara maymununun hem orangutan, hem şempanze, hem de gorilin karakteristik özelliklerini taşıdığını belirtti.