Halk otobüsü terörü

Güncelleme Tarihi:

Halk otobüsü terörü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in "Mutlaka kaldırılacak" dediği ve birçok kazada başrol oynayan özel halk otobüsü, başkentte 9 can aldı. Karlı havaya rağmen aşırı hız yapan özel halk otobüsünün sürücüsü, hakimiyeti kaybederek karşı şeride geçti ve Dışişleri Bakanlığı personelini taşıyan minibüsü ezdi. Servis aracındaki 9 kişi yaşamını yitirirken, çeşitli yerlerinden yaralanan 13 kişi de hastanelerde tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in geçen hafta "Mutlaka kaldırılacak" dediği özel halk otobüslerinin yarattığı risk ve sorunlarla ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi verilmişti. Bu girişimler sürerken dün sabah saat 09.05’te Celal Bozkurt yönetimindeki 06 ZKM 84 plakalı özel halk otobüsü, içindeki 15 yolcu ile İstanbul Yolu’nda önündeki kar temizleme aracını geçmek istedi. Ancak aşırı sürat nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü Bozkurt, önündeki Ferhat Özel’in kullandığı servis aracına arkadan çarptı.

AŞIRI SÜRAT YAPTI

Özel halk otobüsü daha sonra orta refüjü aşarak karşı yola geçti ve sabah mesaileri için Dışişleri Bakanlığı personelini taşıyan 06 C 3328 plakalı servis minibüsünü altına alarak Kara Havacılık Okul Komutanlığı duvarına kadar sürükledi.

/images/100/0x0/55eaa81cf018fbb8f88e53ca
Kazada olay yerinde 8 kişi yaşamını yitirirken 1 kişi de kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde öldü. Özel halk otobüsü ve servis aracında bulunan toplam 13 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

TANIKLAR NE DİYOR

Trafik ekiplerinin yaptığı ilk tespite göre kaza, özel halk otobüsünün yolun kaygan ve yağışlı olmasına rağmen aşırı sürat sonucu direksiyon hakimiyetinin kaybolmasından kaynaklandı. Polisin düzenlediği tutanak ve krokide Celal Bozkurt idaresindeki özel halk otobüsünün süratine dikkat çekildi.

Kaza anında aynı şeritte araç kullanan görgü tanıkları da polise verdikleri ifadede özel halk otobüsünün İstanbul istikametine doğru saatte en az 90 km süratle ilerlediğini bildirdiler. Görgü tanığı Emin Şen, kaza anını anlatırken, "Yeşil halk otobüsü karşı şeride geçmeden önce başka bir arabayla temasta bulundu. Temasta bulunmasının ardından kontrolünü kaybederek, bariyerleri aştı ve karşı şeride geçti. Ben hemen otobüsün arkasında yaklaşık 90 kilometre hızla seyrediyordum" dedi.

22.5 YIL İSTENECEK

Yeni TCK’nın mimarlarından Doç. Dr. Adem Sözüer, artık trafik canavarlarının birkaç yıl hapis yatıp kurtulamayacaklarını söyledi. Sözüer, Dışişleri Bakanlığı’nın dokuz mensubunun hayatını kaybettiği kazada şoförün, "Bilinçli taksir" suçuyla 22.5 yıl hapis istemiyle yargılanabileceğini ve üst sınırdan ceza alması durumunda 15 yıl hapiste kalabileceğini bildirdi. Eski TCK’ya göre ise suçlu, en fazla 2.5 yıl yatıp çıkıyordu.

SEZER’DEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kaza nedeniyle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e bir telgraf gönderdi. Sezer, hayatını kaybedenlere başsağlığı; yaralılara ise acil şifa diledi.Bakanlıktan yapılan açıklamada, kazanın Dışişleri camiasını kedere boğduğu belirtilerek, vefat eden personel için bugün 11.00’de kurum önünde tören düzenleneceği bildirildi.

FENALIK GEÇİRDİLER

Polisler ve trafik terörünün tanığı vatandaşlar, kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarını teskin etmekte zorlandılar. Kazada yaşamını yitirenlerin cenazeleri savcının kimlik tespitinden sonra Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne kaldırıldı.

Ölenlerin arasında 3 yaşında bir çocuk da var

Ahmet Coşkun Erdoğan, Meral Seçilmiş Çelik ile 3 yaşındaki kızı Aslı Nur Çelik, Haydar Turgay Yeşim, İhsan Aydın, Makbule Demirel, Sevilen Dursun, Filiz Havva Başak yaşamını yitirdi. Aysel Gözübol da Numune Hastanesi’ne kaldırılırken kurtarılamadı.

YARALILARIN ADLARI

Kazada yaralananlardan Serkan Dulkadir (polis) ile Dışişleri Bakanlığı personeli Tolga Karaca, Cumhur Akgün, Özge Ağca ve Coşkun Irmak Numune Hastanesi, Ercan Yardım, Şerife Özden Timur, Ömer Çolak, Gülay Çakmak ve Fazilet Kaya Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir kişinin de Gazi Hastanesi’ne kaldırıldığı bildirildi.

Bakan Gül olay yerinde

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de kazanın ardından olay yerinde incelemelerde bulundu. Gül, kaza yerinde Ankara Valisi Kemal Önal ve Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz’dan bilgi aldı. Abdullah Gül, çok üzücü bir olayın yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Aynı yerde bu ikinci kazası

ŞOFÖR Celal Bozkurt 15 Kasım 2004’te kaza yeri yakınlarında elektrik direğine çarpmış, bazı yolcular yaralanmıştı. 7 Mayıs 2002’de ise bir başka halk otobüsünün neden olduğu kazada 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Görüşüne başvurduğumuz deneyimli otobüs şoförü Hamit Tosun, "Bu halk otobüslerinin yolcu kapasitesi normalde 44 kişidir. Ancak, şehir içinde çalışırken ortalama 100 yolcu alıyor. Oysa, bu otobüsler 100 yolcuya göre üretilmiş değiller. Şehirlerarası çalışan otobüslerde ARS, ABS ve rotardar gibi firen sistemleri var. Şehir içinde çalışanlar ise ilkel, ’Kara Düzen’ sistemiyle çalışıyor. Bunlara bu şekilde izin verilmesi cinayettir" dedi.  Bir başka deneyimli araç şoförü Kemal Açıkalın da, şöyle konuştu:  "Özel halk otobüsleri, sık sık kural ihlali yaparak hem yolcuları, hem de başka araç şoförlerini bezdiriyorlar. Belediye otobüsünden önce bir sonraki durağa varıp yolcu kapmak için, normalin çok üstünde süratle ve tehlikeli sürüşle seyrediyorlar."

Haberin Devamı

Şikayet var, halk otobüsleri kalkacak

ANKARA’da halk otobüslerinin kaldırılması gündeme geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hürriyet’e yaptığı açıklamada yeşil halk otobüsü sahipleri ile yapılan anlaşmanın bitmesine az kaldığını ifade ederek, "Bu süre dolduktan sonra bu otobüslerin fiilen devam etmesi mümkün değil" dedi. Gökçek, halktan çok sayıda şikayet ve tepki alan yeşil halk otobüslerinin kalkacağını açıklayarak şöyle konuştu:

"Yeşil halk otobüslerinin çalıştığı hatları yaklaşık 8.5 yıl önce 10 yıllığına ihale ettik. Bu süre dolduktan sonra bu otobüslerin fiilen devam etmesi mümkün değil. Yasalara göre bir ihaleyi yaptığınız zaman ihale süreciyle bağlısınız. Özelleştirmelerden yana olan birisiyim. Ama yeşil otobüsler konusunda çok pişman oldum. Bunun nedeni halkın bunlardan çok şikayetçi olması. Bunun için bu otobüslerin sürelerini uzatmayı düşünmüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!