Gözler içki haritasında

Güncelleme Tarihi:

Gözler içki haritasında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 10:48

İstanbul’da ilçe belediyelerinin büyük bölümü, okul ve ibadethaneler dikkate alınarak hazırlanacak yeni içki haritası çıkana kadar içki ruhsatı vermeyi durdurdu. AKP’li başkanlar, kriterlere uyan herkese ruhsat verdikleri görüşünde birleşti.

Haberin Devamı

YEREL Yönetimler Yasası’nda yapılan değişiklikle Temmuz ayından itibaren içki ruhsatı verme yetkisini ele geçiren ilçe belediyelerinin bir kısmı Emniyet’in son şeklini vereceği ‘içkili yerler haritası’nı ve prosedürünü aynen devam ettirirken, bazıları ise yeni harita belirlenene kadar ruhsatı vermeyi durdurdular. İstanbul’da ilçe belediyelerinin uygulamaları şöyle:

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er (AKP) Kimsenin içki ruhsatının elinden alınması söz konusu değil. Bu hafta içkili yerler haritasını meclise sunacağız. Tasarı kabul edilene kadar ruhsat vermeyi durdurduk.

Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır (AKP) Henüz içkili alan haritası çıkarmadık. Ancak içkili lokantalar işlevini eskiden olduğu gibi sürdürüyor. Ruhsatların geri alınması mümkün değil.

Bakırköy Belediyesi Zabıta Müdürü Haluk Türkmen (CHP) Yeni içkili alanlar haritası çıkana kadar ruhsat vermeyi durdurduk. İçkili bölgelerin tespiti emniyet, itfaiye ve din görevlilerinden oluşan bir komisyon marifetiyle yapılacak.

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu (AKP) Yeni bir içkili alan haritası çıkarmaya gerek görmedik. Emniyet’in bize verdiği harita üzerinden denetimlere devam ediyoruz. Yasaların emrettiği şekle uyan her kişi ve kurum bizden ruhsat alabilir.

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin (CHP) Uygulamamızda bir değişiklik yok. Emniyet’in daha önce çizmiş olduğu haritayı baz olarak kabul ediyoruz. Bu harita da okul ve camiilere mesafede hassasiyet gösteriyor. Bunların harita değişikliğindeki amaçları by-pass, yeni bir düzenlemeye gitmek. Daha önce kazanılmış hakları insanların elinden almak.

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya (AKP) Yeni bir harita çalışmamız yok. Emniyet’in haritası üzeriden eski uygulama devam ediyor. İçkili mekanların camiiye ve okula yakınlığına dikkat ediliyor. Hukuki kriterlere uyuyorsa içki ruhsatı veriliyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan (AKP) Temmuzdan beri içki ruhsatı verilmesi konusunda hiçbir değişiklik ya da kısıtlama yapmadık. Yeni bir harita çıkarmadık. Emniyet’in eski haritası ve prosedürü üzerinden

/images/100/0x0/55eae6cef018fbb8f89dfc85
uygulamaya devam ediyoruz.

Kumkapı’yı bırakmayız

KUMKAPI Turistik Restoranları ve Esnafları Dayanışma Derneği (KUM-DER) Başkanı Kemal Duranoğlu, şimdiye kadar içki ruhsatları konusunda Eminönü Belediyesi’nden kaynaklanan bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Sadece 2 işletmenin içki ruhsatı müracaatının yeni harita nedeniyle bekletildiğini söyleyen Duranoğlu, şöyle konuştu:

‘Kumkapı’da 35 restoran var. Bir arada olduğu için hem denetimi kolay hem de rekabeti güzel. Ancak içkili lokantaları şehir dışına sürmek, içenleri cezalandırmak demektir. İçki içmek için vatandaş neden İkitelli’ye gitsin. İçmek isteyenler için her semtte içkili lokantalar olmalı.’

Köprüaltı’nda hediyelik satılmadı, yasak delindi

GALATA Köprüsü altında, kuaför, giyim mağazası, çiçekçi, hediyelik eşya satması için kiraya verilen dükkanlar iş yapmayınca, içkili restorana çevrildi. Kira sözleşmelerinde ‘İçki satılamaz’ kaydı bulunan dükkanlara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi içki ruhsatı vermiyor.
/images/100/0x0/55eae6cef018fbb8f89dfc87


14’ÜNE SERBEST Dış koridorlarında 114 dükkanın bulunduğu Galata Köprüsü’nde, 14 dükkan içkili restoran, bar, kafe, birahane olarak kiraya verildi. Sözleşmelerinde ‘İçki satılamaz’ kaydı bulunmayan bu 14 dükkan içki ruhsatlarını da aldı. Diğer 100 dükkan ise giyim, çiçek, gıda, hediyelik eşya, satmaları için kiralandı.

İŞ YAPAMADILAR Zaman içinde, iş yamadıkları için kapanan 90’a yakın dükkan, birleştirilerek 12 içkili iş yeri olarak faaliyete geçirildi. Bu 12 işyerinin içki ruhsatı yok. İçki ruhsatı alamayan dükkan sahipleri, belediye göz yumduğu için kaçak çalışıyor.

YETKİ BELEDİYEDE 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7. maddesi gereği, içki ruhsatı verme yetkisi, mal sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Ancak, köprü altındaki ruhsat kriziyle ilgili çözüm üretilemedi.

Haberin Devamı

İşte o madde

İçkiyi yasaklayan 8. maddede şöyle deniliyor:

‘Ailenin huzur ve refahı ile özellikle gençlerin korunması, beden ve ruh sağlığı içinde hayatını sürdürmesi, gençlerin alkol düşkünlüğünde suçluluk ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için kiralananda her türlü alkollü içki bulundurulamaz ve satılamaz.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!