Güncelleme Tarihi:
Önceki gece Türkiye kıyılarında dünyayı sarsan mülteci dramları yaşandı. İki lastik bot battı. 5’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirdi. Geriye hafızalardan silinmeyecek kıyıya vurmuş çocuk cesetleri kaldı...
Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi Aspat mevkisinden Yunanistan’ın Kos Adası’na (İstanköy) yasadışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı.
Zainb Ahmet (11), kardeşi Hayder Ahmet Hadi’nin (9) de olduğu 8 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği 7 göçmen kurtarılırken, 2 kişi de kayboldu. Göçmenlerin insan tacirleriyle 2500 Euro’ya anlaştığı öğrenildi. Bu sırada 2 metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu 9 göçmen, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü.
Kobani’den Ege’ye, Ege’den ölüme...
İLK olayın şoku atlatılmadan Bodrum'dan ikinci facianın haberi geldi. Yine Kos’a gitmek üzere Suriye'nin Kobani kentinden gelen 6 kişinin bulunduğu lastik bot battı. Yaşları 3-8 arasında değişen 3’ü çocuk 4 kişi öldü. Ölenlerin cesetleri, saat 06.00'da, Ali Hoca Burnu Plajı'ndan karaya vurdu. Bodrum Devlet Hastanesi morguna gelen göçmenlerin yakınları, olayda ölen 4 kişiden 3'ünün Kobanili Rihan Kurdi (35), çocukları Aylan Kurdi (3) ile Galip Kurdi (5) olduğunu teşhis etti. Yakınları morg önünde sinir krizleri geçirdi. Kurtulan 2 kişiden birinin de faciada eşini ve 2 çocuğunu kaybeden Abdullah Kurdi olduğu belirlendi.
FOTOĞRAFLARI DÜNYAYI SARSTI
Bodrum sahillerine vuran minik bedenlerin görüntüleri dış basında da yankı buldu. İngiliz Daily Mail ve Independent gazeteleri, yayın kuruluşu BBC, Financial Times, ABD’li NBC TV, Huffington Post, Washington Post, New York Times, yaşamını yitiren küçük çocukların fotoğraflarına haberlerinde yer veren önemli yayın organları.
Independent: “Eğer bu, karaya vuran Suriyeli çocuğun cansız bedeninin olağandışı etkili görüntüleri Avrupa’nın mültecilere yönelik tutumunu değiştirmeyecekse, ne değiştirecek.”
Daily Mail: “Binlerin umutsuzluğunu sembolize eden minik çocuğun trajedisi: Ailesinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışmasının ardından boğulmuş bir Suriyeli çocuğun cansız bedeni Türk sahiline vurdu.”
NBC TV: “Avrupa’nın göçmen krizi: Bodrum plajındaki cesetler Avrupa krizinin derinliğini vurguluyor.”
Huffington Post: “Boğulan çocuğun akıldan çıkmayan görüntüsü, Suriye savaşının sonuçlarını tek karede özetliyor.”
Washington Post: “Ölmüş bir bebek Akdeniz’deki mülteci krizinin şimdiye kadarki en trajik sembolü oldu.”
New York Times: “Türkiye kıyılarında 12 göçmen boğuldu, 2’si hâlâ kayıp.”
DHA’nın çektiği fotoğrafları Reuters, AFP gibi saygın birçok ajans da servis etti. Bu fotoğraf, birçok yayın kuruluşu tarafından kullanılarak haber öne çıkarıldı.
28 AVRUPA ÜLKESİ BİR TÜRKİYE ETMEDİ
TÜRKİYE’DE Suriyeli mülteci sayısı 2015’te 2 milyona, 4.5 milyon nüfuslu Lübnan’da ise 1.1 milyona ulaştı. 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesine bu yılın ilk 7 ayında gelen mülteci sayısı ise 338 bin 35. Dünyanın en zengin ülkeleri konumundaki 28 AB ülkesi, mülteci akını karşısında çaresiz durumda. Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için zirve üstüne zirve düzenleyen AB ülkeleri, mülteci sorununda bir araya gelemiyor. Birçok AB ülkesi kapısına dayanan mültecileri almak istemiyor ve kaçak giren mültecileri, kapılarını açarak başka AB ülkelerine gönderiyor. Mültecilerin ilk ayak bastığı AB ülkesinde kalmasını öngören Dublin anlaşması artık işlemiyor. Almanya, Avusturya, Fransa, mültecileri bırakan Yunanistan, İtalya ve Macaristan’ı Dublin Anlaşması’nı ihlalle suçluyor. (Celal ÖZCAN / BERLİN)
KİŞİ BAŞINDA ALMANYA 6.
AB ülkelerine mülteci dağılımında sadece sayılara bakmak yanıltıcı. Almanya sayı olarak en çok mülteci alan ülke konumunda. Ancak nüfusa kıyaslandığında, kişi başına düşen mülteci sayısında Almanya 6’ncı sıraya geriliyor. Macaristan’da her bin kişiye 4.9, İsveç’te 1.74, Avusturya’da 1.66, Almanya’da 1.36 mülteci düşüyor. İngiltere’de her bir milyon kişiye 114 mülteci düşüyor.
Yarısı reddedildi
BU yıl AB ülkelerine gelen 338 bin mülteci Avrupa’da kalacak anlamına gelmiyor. Yarıdan fazlasının ilticası tanınmıyor ve ülkesine geri dönmek zorunda. AB ülkelerinde geçen yıl iltica başvurularının yüzde 45’i tanındı, yüzde 55’i, yani yarıdan fazlası ise reddedildi. İlticası reddedilenler bir başka AB ülkesine de iltica edemiyor.
Almanya daha eleyici
ALMANYA’da bu yılın ilk 7 ayında iltica başvurularının yüzde 36.7’si, yani sadece üçte biri tanındı. Başvurusu reddedilenler ülkeyi terk etmek zorunda. Ayrıca gelen mültecilerin hepsi savaş bölgelerinden değil. İlk 7 ayda Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan mültecilerin 41 bini, yani sadece yüzde 20’si Suriyeli. Yüzde 30’u ise Sırbistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek ve Arnavutluk gibi AB’nin üyelik perspektifi sunduğu Balkan ülkelerinden.
BU FOTOĞRAFI NEDEN YAYINLADIK?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “İfade özgürlüğü yalnızca hükümetleri değil, toplumu da rahatsız edici, şoke edici, incitici haberlerin verilmesini kapsar” diyor. Biz de dünyanın gözünü kapattığı mülteci dramına dikkat çekmenin bir gazetecilik görevi olduğu inancıyla bu sarsıcı fotoğrafı manşetten yayınlıyoruz. DHA’nın çektiği fotoğrafları yayınlayan İngiliz Independent gazetesi “Bu fotoğraflar da Avrupa’nın mültecilere tavrını değiştirmeyecekse ne değiştirecek” notunu düştü.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Vicdanlar ne zaman uyanacak
Bodrum'daki yürek burkan dram, akıllara bu fotoğrafları getirdi