Güncelleme Tarihi:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde görev almasını istediği muhalefet partisinden 11 milletvekiline, teklif mektuplarını özel kuryeyle gönderdi. Mektuplar, milletvekillerinin TBMM’deki makamlarına iletildi. CHP’den beklendiği gibi eski genel başkan Deniz Baykal’a bakanlık teklifi giderken, MHP içinden TBMM Başkanlığı seçimleri öncesi ismi öne çıkan ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çeken Meral Akşener’e davet yapıldığı görüldü. HDP’den bakanlık önerilen isimler arasında Emek Partisi’nin kurucu genel başkanı Levent Tüzel yer aldı.
Bakanlıkların dağılımı konusunda ise Başbakan Davutoğlu’nun gelecek cevaplara göre hareket edeceği açıklandı. AK Partili ve bağımsız isimlere de yine yarın gelecek yanıtların ardından aynı şekilde yazılı olarak bakanlık davetlerinin yapılacağı bildirildi. Kabineye girmeleri için kendilerine davet gönderilen isimler şöyle:
22. Dönemde Ankara Milletvekili seçilen Bilgehan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın - Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu.
* CHP'de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl
CHP'de teklif götürülen bir diğer isim ise örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl. 1955 Bitlis doğumlu olan Bingöl, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği ve serbest hekimlik yapan Bingöl, özel sektörde şirket yöneticiliği görevi üstlendi.
* Antalya Milletvekili Deniz Baykal - CHP Eski Genel Başkanı
Meclisin en kıdemli siyasetçisi olan Deniz Baykal, 1938 Antalya doğumlu. Öğretim Üyesi ve avukat olan Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini mezunu. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde yapan Baykal, ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışma yaptı.
Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına seçildi. CHP'nin Kılıçdaroğlu'ndan önceki genel başkanı olan Baykal, 15, 16 , 18, 19, 20, 22 ve 23. Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümette Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.
* İstanbul Milletvekili İlhan Kesici – 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i akrabası
Kamuoyunda Demirel ailesinin damadı olarak bilinen CHP Milletvekili İlhan Kesici, 1948'de Sivas'ta doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Kesici, yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. İngiltere Bradford Üniversitesi'nde "Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Projeleri", Londra Kraliyet Kamu Yönetimi Enstitüsü'nde "Kamu Yüksek Yöneticiliği" eğitimleri aldı.
Devlet Demir Yolları'nda Proje Başmühendisi ve Daire Başkan Yardımcısı, Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı'nda Uzman, Kamu Yatırımları Daire Başkanı, Koordinasyon Genel Müdürü, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı olarak görev yaptı.
20. Dönem Bursa Milletvekili. 20. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi ve Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyeliğinde bulundu. 23. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi oldu.
Devlet Planlama Teşkilatı planlama uzmanı olarak görev yaptı. Devlet Bakanlığı Bakan Danışmanı oldu ve Gemlik Gübre Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Çevre Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yurt içi ve dışı dergilerde çok sayıda yayını yer aldı.
21. ve 23. Dönemde MHP'den İzmir Milletvekili seçildi. 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 23. Dönemde AGİTPA ve Türkiye-AB KPK Üyeliği yaptı. 24. Dönemde AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB KPK ve Çevre Komisyonu Üyesi.
*Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş – Alparslan Türkeş’in oğlu
MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu olan Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1954'te İstanbul'da doğdu. MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.
Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı, Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleri ile Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı. PETKİM AŞ ve TC Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konuları ile faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yönetici ve ortaklık yaptı. Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlendi.
23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği görevine yeniden seçildi.
*İstanbul Milletvekili Meral Akşener – Eski İçişleri Bakanı
Hem Cumhurbaşkanlığı hem de TBMM Başkanlığı adayları arasında adı sıkça telaffuz edilen Meral Akşener ismine Bahçeli beklenmedik bir tepki vermişti: “Sanırım Akşener kaybetti. MHP’de hep Akşener Akşener demek edepsizlik.”
Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 İzmit doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olan Akşener, doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı.Yıldız, Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak ders verdi. Kocaeli Üniversitesinde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi.
20. Dönemde İstanbul, 21. Dönemde Kocaeli ve 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 23. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevinde bulundu. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevine yeniden seçildi.
*Levent Tüzel- EMEP Genel Başkanı
Levent Tüzel, Emek Partisi Kurucu Genel Başkanı iken, HDP'yle yapılan ittifak sonucu HDP listelerinden 7 Haziran seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi.
Tüzel, daha önce de iki kez milletvekili adayı olmuştu. 1996 yılında Emek Partisi kurucu genel başkanı olan Tüzel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İzmir'den emek ve demokrasi güçlerinin ortak adayı olarak bağımsız milletvekili adayı olmuş, 36.167 oy (%3,4) almasına karşın seçilememişti. Tüzel, 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmişti. Tüzel, 27 Ekim 2013'te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi'nde HDP'ye katılmıştı.
*Müslüm Doğan- Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı
Doğan, aktif siyasete katılmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Doğan'ın en çok dikkat çeken söylemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı olan tavrı. Müslüm Doğan, Diyanet İŞleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını savunuyordu.
DAVET MEKTUPLARI GÖNDERİLDİ
Hükümet üyesi olmaları noktasındaki davet mektupları kurye ile gönderildi. Gönderilen mektup şöyle:
"Sayın......
İLGİ: Cumhurbaşkanlığı’nın 25.8.2015 Tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı yazısı
25.8.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nıu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin telife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.
Hangi partiye kaç bakanlık düşüyor?
Başbakan hariç AK Parti'ye 11, CHP'ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor.