Koalisyon görüşmelerinin ilk tur bilançosu

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon görüşmelerinin ilk tur bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2015 13:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümeti kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM'de temsil edilen partilerin tümüyle ilk tur koalisyon görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerde gerek MHP, gerekse HDP, Davutoğlu'na "CHP ile koalisyonu" işaret etti. CHP ise masaya 14 ilkesini ön şart olarak koydu. Bu arada Davutoğlu'nun en uzun süre görüştüğü parti HDP oldu. CHP ile 1 saat 40 dakika, MHP ile 1 saat 45 dakika görüşen Davutoğlu'nun HDP ziyareti 1 saat 58 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Koalisyon görüşmelerinin ilk tur bilançosu
İlk tur koalisyon görüşmelerinin bilançosu şöyle oldu:

* CHP İLE TEMAS HEYETİ KURULDU

Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turunda en olumlu görüşme CHP ile gerçekleşti. Görüşme sonrasında AK Parti ve CHP, bir "temas heyeti" kurulması konusunda uzlaştı. Her iki partinin koalisyon görüşmeleri konusunda yapacakları tüm temaslara ilişkin açıklamaların "aynı dilde" olmasını sağlayacak bu heyette, CHP'den Haluk Koç, AK Parti'den ise Ömer Çelik yer alacak.

AK Parti'nin, CHP ile görüşme sonrasında böyle bir temas heyeti oluşturması bile görüşmelerin "olumlu geçtiği" yorumlarına neden oldu. Nitekim görüşmeden sonra açıklama yapan gerek AK Parti lideri Davutoğlu, gerekse CHP sözcüsü Haluk Koç, olumlu ifadeler kullandılar.

Haberin Devamı

CHP'nin masaya 14 ilkesini koyduğu görüşmede, Davutoğlu'nun “Bizim açıkladığımız 10 maddelik koalisyon ilkeleri ile sizin açıkladığınız 14 madde neredeyse aynı” yorumunu yapması da iyimserliği arttırdı.

* MHP KOALİSYONA KAPILARI KAPATTI

Davutoğlu ve AK Parti heyetinin dün MHP ile yaptıkları görüşme ise koalisyon açısından CHP'nin tam tersi bir havada sona erdi. MHP Lideri Bahçeli görüşmede, partisinin koalisyonunun tarafı olmaya niyeti olmadığını bir kez daha teyid etti, AK Parti'ye koalisyon için CHP'yi işaret etti. Aksi halde yeniden seçime gidilebileceği mesajını verdi.

AK Parti-MHP görüşmesinin CHP'den bir başka farkı ise görüşmeden ortak bir "temas heyeti" çıkmaması oldu. CHP ile temasların süreceğinin işareti olan "temas heyetinin" bir benzerinin MHP ile de kurulması konusundaki AK Parti teklifi, Bahçeli ve kurmayları tarafından kabul görmedi.

* HDP DE CHP'Yİ İŞARET ETTİ

Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turundaki son durağı olan HDP de koalisyon için CHP'yi işaret etti.

HDP ile koalisyon düşünülmemesine rağmen görüşme yapılmasını "aldığı oy oranı ne olursa olsun, demokrasi anlayışım gereği TBMM'de temsil edilen tüm partilerle görüşürüm" diyerek açıklayan Davutoğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada HDP ile koalisyonu düşünmemelerinin nedenlerini şöyle açıkladı:
''Selahattin Demirtaş seçimlerden hemen sonra yaptığı açıklamada, AK Parti'nin içinde olduğu bir hükümete içerden ya da dışardan destek vermeyeceklerini söyledi. AK Parti içinde yapılan istişarelerde, HDP ile koalisyona tabandan ya da parti örgütünden destek verilmedi.''

Haberin Devamı

Davutoğlu, HDP ve CHP ile kurulanın benzeri bir "temas heyeti" de oluşturulmadığını belirterek, "CHP ile oluşturduğumuz gibi bir mekanizma yok. Ancak gerektiğinde yeniden temasa geçeceğiz" dedi.

HDP ile görüşmede ağırlıklı olarak çözüm süreci ele alındı. HDP heyeti, "barış, demokrasi, adalet" başlıkları altındaki üç ana ilkesini ortaya koydu. Davutoğlu ise görüşmede HDP'nın PKK ile arasına açık mesafe koyması gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu'nun beraberinde "Dolmabahçe ekibi" içinde yer alan AK Parti milletvekilleri Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan ile gittiği HDP görüşmesinde, HDP tarafında da heyette yine Dolmabahçe ekibi vardı. Görüşmede ağırlıklı olarak çözüm süreci de ele alındı.

Haberin Devamı

Çözüm süreci konusunda Davutoğlu'nun bu hafta yaptığı "çatışmasızlık yetmez, silah bırakma da gerekir" çıkışına karşılık, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da dün PKK'ya "silah bırakma" çağrısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!