Güncelleme Tarihi:
Ancak seçim akşamından bu yana yaşananlara ve siyasi parti yetkililerinin açıklamalarına baktığımızda uzlaşma kültürünün gelişmesi için daha çok mesafe katetmemiz gerektiği anlaşıldı. Ortaya çıkan rakamlara baktığımızda AK Parti’de 2011 seçimlerine göre yaklaşık 9 puanlık bir oy kaybı olduğu görülüyor. Bu oy kaybını tek bir gerekçeyle açıklamak, araştırma verilerine baktığımızda mümkün görünmüyor. AK Parti iki nedenle oy kaybetti: Biri siyasi ve ekonomik nedenlerle diğer partilere özellikle de MHP’ye giden oylar; ikinci sebep ise tamamıyla ideolojik nedenlerle HDP’ye giden oylar. Daha önce AK Parti’ye oy veren dindar Kürt seçmenlerin, ekonomik olarak AK Parti’den bir memnuniyetsizliği olmasa bile, bu seçimde AK Parti yerine oylarını HDP’ye yönelttiğini araştırma verilerinden okuyoruz. Bunu İstanbul’da, Doğu ve Güneydoğu illerinde, seçim sonucunda ortaya çıkan tabloda net olarak görmek mümkün.
Araştırma, 2-3 Haziran 2015 günleri Türkiye sınırları içerisinde 42 ilde, 167 mahalle – köy ve belde de, 18 yaş ve üstü 1.490’ı kadın, toplam 2.976 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır. Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı – tabakalı – tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise, cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.
Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde İlçe, kır – kent ağırlığına uyulmuştur.
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir.
Araştırmanın hata payı güven sınırları içerisinde yüzde % 1.5’dir.