Güncelleme Tarihi:
ARALARINDA eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 sanıkla ilgili dava dün Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görüldü. Davanın 5’inci duruşmasına 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
ISLAK İMZALI BELGE YOK
Duruşmada yapılan yoklama, sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle yaklaşık 1 saat sürdü. Duruşmada mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, “Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır” diyerek 236 sanığın tamamı için beraat istedi. Savcı aynı zamanda, sahteliği bilirkişilerce tespit edilen dijital verilerle ilgili de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na meçhul şüpheli veya şüpheliler hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
YÜKLENİLEN SUÇ SABİT DEĞİL
Sanıklara son sözlerinin sorulmasının ardından mahkeme heyeti, saat 15.57’de müzakere için duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 40 dakika süren müzakere sonunda heyet kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Karaçam, kapatılan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 Mayıs 2013 tarihli mahkûmiyet hükmünün iptali yönünde karar verildiğini belirtti. Mahkeme heyeti, bu açıklamanın ardından tüm sanıkların beraat ettiği kararını duyurdu. Kararda, “Hakkında Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetine cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçundan cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, sanıkların yüklenilen suçu işlediği sabit olmadığından beraatlerine karar verilmiştir” denildi. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından, sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, mahkeme heyetini alkışladı. “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde tezahürat yapan sanıklar, “Balyoz Planı” davası sanıklarından hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
MAHKEMEDEN SUÇ DUYURULARI
Davanın temelini oluşturan dijital verilere işaret eden mahkeme, “Gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki el yazılarının yazı makinesi ile sanık Süha Tanyeri’ye ait not defterinden kopyalanarak sahte olarak oluşturulduğu” anlaşıldığından, sahteciliği yapan kişi veya kişiler belirlenerek haklarında yasal işlem yapılabilmesi için suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Diğer dijital verilerin sahte olarak oluşturulduğu yönünde mahkemece kuvvetli suç şüphesi oluştuğu takdiri ile de suç duyurusunda bulunuldu. Balyoz davasının ilk yargılamasında sanıkların çoğunluğu 13-20 yıl arasında ceza almıştı.
KUTLAMA SELFİE’Sİ
Balyoz kararının ardından hem duruşma salonunda hem de dışarıda coşku vardı. Beraat eden askerlerin yakınları, selfie çekerek sevinçlerini paylaştı.
BELGELERİ SORDULAR
Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, ‘Balyoz Planı’ davasında yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gazeteci Mehmet Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un evindeki aramayla ilgili savcılıktan delil niteliği taşıyan ıslak imzalı belgelerin istendiğini belirtti. Karaçam, verilen cevapta ‘Balyoz’ , ‘Oraj’ , ‘Suga’, ‘Sakal’ ve ‘Çarşaf’ adlı eylem planlarına ilişkin ıslak imzalı belgelerin bulunmadığının bildirildiğini söyledi.