2 karikatüriste 11’er ay hapis

Güncelleme Tarihi:

2 karikatüriste 11’er ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 02:19

Penguen Dergisi’nin 2 çizeri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkışını konu alan kapak karikatüründe, Erdoğan’ın önünde ceketini ilikleyen bir vatandaşın başparmak ve işaret parmağını yuvarlak hale getirerek hakaret ettikleri gerekçesiyle ikinci duruşmada 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Dergi çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan’a verilen hapis cezası, günlüğü 20 TL’den 7 biner lira para cezasına çevrildi.

Haberin Devamı

2 karikatüriste 11’er ay hapis
HAKARET YOK

İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya hakaret suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Penguen Dergisi çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan katılmadı.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılma talebini kabul etti. Baruter ve Aydoğan’ın avukatı Tora Pekin, “Erdoğan aleyhine bir çizim ya da hakaret söz konusu değildir. Müvekkillerimin ayrı ayrı beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme, hakaret suçundan 3’er ay hapis cezasına çarptırdığı çizerlerin cezasını, eylemin kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlendiğini belirterek 1’er yıl hapis cezasına çıkarttı.

Haberin Devamı

Cezayı ‘aleniyet unsuru’ oluştuğu gerekçesiyle 1/6 oranında arttırarak 1 yıl 2’şer aya çıkartan mahkeme, sanıkların iyi halini dikkate alarak cezalarını 11 ay 20’şer gün hapse indirdi. Mahkeme daha sonra cezayı 7’şer bin lira para cezasına çevirdi ve 10 eşit taksitle ödenmesine hükmetti.

2 karikatüriste 11’er ay hapis
Erdoğan'a hakarete 7 ayda 8 tutuklama

Mahkeme ayrıca sanıklardan Bahadır Baruter hakkında bir önceki oturumdaki savunması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Baruter, söz konusu savunmasında, “Karşılayan kişinin köşk görevlisi olduğu düşünüldüğünde hem Cumhurbaşkanı’nın karşılanması hem de ona el hareketinin yapılması mizah tarzı olarak uygun değildir. Bu şekilde tanımlamanın savcının de şuuraltıyla ilgili olabileceğini söyleyebiliriz” demişti.

“BÖYLE BİR ESPRİ TEKNİĞİ YOK”
İstanbul 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 19 Mart'ta görülen duruşmaya hakaret suçlamasıyla 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan katılmıştı. Suçlamayı kabul etmeyen Bahadır Baruter, şunları söylemişti:
"Savcılık aşamasında ifade verirken gazetecilerin yoğun olarak işten çıkarılmasını eleştiri mahiyetinde bu çizimi yaptığımızı söyledik. Biz bu konuda ifademizi verdiğimizi düşünüyorduk. Ancak iddianame anlatımına göre aynı zamanda küçültücü olan bir el hareketinin karikatürde ceketini düğmeleyen şahsın yaptığı hareketle özdeşleştirilmesi nedeniyle de suçlandığımızı öğrenmiş olduk. Karikatürün bütünü incelendiğinde genel espri ile aslında o el hareketi arasında bir ilgi yok. Böyle bir espri tekniği yoktur. Ana esprinin amacını aşan ikincil bir espri anlayışı mevcut değildir. Zaten karşılayan kişinin köşk görevlisi olduğu düşünüldüğünde hem Cumhurbaşkanının karşılanması hem de ona el hareketinin yapılması mizah tarzı olarak uygun değildir" dedi.

“BU KADAR BASİT BİR OLAY YER ALAMAZ”
Bu zamana kadar bulduğu esprileri Bahadır Baruter'in birebir çizdiğini belirten Özer Aydoğan ise, "Zaten bu espri içinde bu kadar basit bir olayın yer alması düşünülemez. Bulduğum espride yoktu. Bahadır beyde bu amaçla çizmiş olamaz. Çünkü benim bulduklarımı birebir çizdi. Gazeteci kesme olayına gelince algıya göre bu kurban etme anlamındadır. Mecazi olarak yer almıştır. Espri olarak verilmek istenen mesajın verilmesi amaçlanmıştır" demişti.
Mahkeme, dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar vererek duruşmayı ertelemişti.

BİMER'E ŞİKAYET: “TOP İŞARETİ YAPMIŞTIR”
Penguen Dergisi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkışmasını konu alan 21 Ağustos 2014 tarihli sayının kapağında yer alan karikatürdeki tiplemelerden birinin yaptığı hareketin ve kullanılan sözlerin hakaret içerikli olduğunu belirten Cem Safcıer isimli vatandaş Başbakanlık İletişim Merkezi'ne BİMER'E şikayette bulundu.Safcıer, dilekçesinde “Derginin son kapağında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben karşısındaki kişi amiyane parmaklarıyla top işareti yapmıştır” dedi.

BİMER’in şikayeti savcılığa bildirilmesi üzerine başlatılan soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, söz konusu karikatürde üç kişinin bulunduğu bu kişilerden birinin karikatür çizildiği tarihte Başbakan olan ancak Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Recep Tayyip Erdoğan olduğu belirtildi. Karikatürde yer alan diğer iki tiplemenin Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ı köşkte karşılayan kişiler olduğu ifade edilerek, erkek tiplemelerin Cumhurbaşkanını karşılarken "Hayırlı olsun efendim. Köşke Hoşgeldiniz" dedikleri Erdoğan'ın ise "Böyle kuru kuru olur mu yaaa, En azından bir gasteci kesseydik" şeklinde cevap verdiği kaydedildi.

“ÖRF VE ADETLERE AYKIRI”
İddianamede, iki erkek tiplemeden birinin ceketini iliklerken yapmış olduğu harekette ve "Böyle kuru kuru olur mu yaaa. " ile "En azından bir gasteci kesseydik" tümcelerinin ayrı ayrı veya birlikte değerlendirilmesinde Türk toplumunun etik ve örf adetlerine aykırı algılanabilecek bir anlayış anlam ve anlamlandırmanın söz konusu olduğu öne sürüldü. Karikatürle eleştiri hakkının sınırlarının aşıldığı belirtilerek şüpheliler Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan'ın hakaret suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmaları istendi.

BAKMADAN GEÇME!