Güncelleme Tarihi:
18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü, Çanakkale başta olmak üzere yurt genelinde düzenlenen törenlerle kutlandı.
İZMİR'DE VALİ TOPRAK'A 'ATATÜRK' TEPKİSİ
İzmir'in Kadifekale Semti'ndeki Hava Şehitliği'nde, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Her yıl törene katıldığını dile getiren ve adı öğrenilemeyen bir kadın, Vali Toprak'a, "Neden konuşmanızda bir kez olsun Mustafa Kemal Atatürk'ün adını geçirmediniz. Rica ediyorum" diye tepki gösterdi.
EDİRNE'DE TÖREN YERİ DEĞİŞTİ
Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle Edirne'de düzenlenen törende, kentte yaşanan taşkın nedeniyle kutlamalar her yıl yapılan Balkan Şehitliği yerine Şükrüpaşa Anıtı'nda yapıldı.
ŞEHİTLİK SULAR ALTINDA
Edirne’de Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması ve aşırı yağışların ardından Sarayiçi Er meydanı alanında bulunan Balkan Şehitliği sular altında kalması nedeniyle anma törenleri kentin en yüksek tepesinde bulunan Şükrüpaşa Anıtı'nda yapıldı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları Halk Eğitim Merkezi'nde devam edildi.
Yağlı buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmekten oluşan mönü ile ilgili olarak, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Kurumu'nun Twitter adresinden şu açıklama yapıldı:
"Tabldot servisinde sunulan günün menüsü Çanakkale Savaşı'nda savaşan 43. Alay 1. piyade Taburu askerlerine verilen yemeklerden oluşmaktadır. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz."
Zaferin 100. yıldönümü için kutlamalar Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Çanakkale 18 Mart Stadı'nda düzenlenen törenle başladı. Törende, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "altın madalyayı" Türk bayrağına taktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajları okundu.
ERDOĞAN: 'KARARLILIĞIN GÖSTERGESİ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesajında, 100. yıl dönümü iftiharla kutlanan Çanakkale Zaferi'nin milletin birlik ve beraberlik içinde yazdığı kahramanlık destanı olduğuna dikkati çekti. Tarihin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin o dönemdeki tüm imkansızlıklarına rağmen milletin bağımsızlığı, onuru ve vatanı uğruna hiçbir fedakarlıktan çekinmediğini gözler önüne seren şanlı bir zafer olduğuna vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Çanakkale'de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma, zaferi beraberinde getirmesinin yanı sıra bilahare istiklal harbimiz için gerekli olacak mücadeleci ruhun güçlenmesine de vesile olmuştur. Çanakkale ruhu, aziz milletimizin hiçbir engel tanımama hususundaki azminin, birlik, beraberlik ve kardeşlikten ödün vermeme konusundaki kararlılığın göstergesidir. 'Çanakkale geçilmez' dedirten ecdadımızdan miras aldığımız vatan sevgisi, bizlere emanet edilmiş olan bu aziz vatanı, günümüzde de gelecekte de aynı şuurla sahip çıkılacağının güvencesidir. Kadim medeniyetimizden ilham ve kuvvet alan bizler, milletçe hep birlikte ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma gayretini sürdüreceğiz."
"Zaferin 100. yılında Çanakkale'de yatan yüz binlerce şehidimizi rahmet ve hayırla yad ederken onlara şükran borcumuzu ödemenin yolunun vatanımıza, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize kararlı bir şekilde sahip çıkmaya davet etmekten geçtiğini de hatırlatmak istiyorum. Bu düşüncelerle Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünü kutluyor, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum."
"Her birimizin hatıralarında Çanakkale'nin unutulmaz izleri vardır. Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Bıraktıkları miras, bıraktıkları birlik ve kardeşlik mirası ebediyen taşınacaktır. Bugün Diyarbakır'da da , İzmir'de de Hakkari'de de, Edirne'de de, Rize'de de, Muğla'da da o aziz şehitlerin torunları omuz omuza geleceğe yürüyorlar, yürüyecekler. Onların mirasına, onların hatırasına ayrımcılık, bölücülük sokmak isteyenlere fırsat verilmeyecektir. Türk, Kürt, Alevi, Sünni kim olursa olsun Çanakkale Savaşı'nda omuz omuza savaşanların torunları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eşit vatandaşları olarak geleceğe birlikte omuz omuza yürüyecekler" diye konuştu.
Konuşurken sesinin titrediği görülen Başbakan Davutoğlu, "Biz nefes alırken, dünyada zalimler rahat uyuyamayacak. Siz nefes alırken, nasıl mazlum milletlere ilham kaynağı olmuşsanız, biz nefes alırken, mazlum milletler sığınmak istediklerinde bağrımızı onlara açacağız. Nasıl 2 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimizi bağrımıza basmışsak, nasıl Bosna Savaşı'nda Boşnakları, nasıl Kosova Savaşı'nda Kosovalıları, nasıl Halepçe'den gelen kardeşlerimizi bağrımıza basmışsak, Anadolu toprakları, sizin emanetiniz topraklar, mazlumların merhamet diyarı olacak" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen resmi törene mesaj gönderdi. Kılıçdaroğlu, mesajında, 100. yıl önce Türk toprağına göz dikenlerin, dünyanın en güçlü donanması ve yenilmez denilen ordularıyla saldırıya geçtiğini belirterek, karşılarında ise başlarında Mustafa Kemal'in olduğu halkın eşsiz bir direnişi yer aldığını anlattı. Çanakkale'de, evlerinde kilometrelerce ötede can verenlerin bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Sadece bizim tarihimizde değil dünya tarihine de altın harflerle 'Çanakkale geçilmez' diye yazdırdılar. Bu destan, mazlumun, zalim ve vatanseverin, işgalci ile yurt severin, işbirlik ve direnişçinin de sembolü oldu. Şehit ve gazilerin kanlarıyla sulanan Çanakkale, bir ulusun kendi kaderini tayin etmesini de tarihi örnek olarak kayıtlara geçti" ifadesini kullandı. Bağımsızlık aşkıyla cepheye koşanların, en kötü şartlarda, en üst mücadeleyle ulusal kurtuluş savaşının da işaretini verdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Bu temeli atarken kardeşçe yaşama ülküsünü, ulus olma bilincine dönüştürdüler. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi, şehitlerimizi ve gazilerimizin emaneti olan yurdumuzu, cumhuriyetimizi bugün de aynı ruhla aynı anlayışla korumak hem temel sorumluğumuz hem de bu konudaki kararlılığımızın göstergesidir. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi'nin ve şehitler gününün 100. yıl dönümünde Ulu Önder Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, yurt sevgisinin bağımsızlık ve özgürlüğünün ölümsüzleşen simgeleri olan şehitlerimizle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor ve hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."
DONANMA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ SELAMLADI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar Çanakkale Boğazı'nda resmigeçit töreni gerçekleştirdi. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı bünyesindeki Nara İskelesi ile boğaz açıklarında demir atan, ardından boğazın kuzeyinde konuşlanan 27 fırkateyn, hücumbot, korvet ve denizaltı, sahil güvenliğe ait gemiler ile mayın toplama gemileri, geçişlerini tamamladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı TCG ALANYA (M-265) ve 12 Mayın Harbi Dalgıcı tarafından, TCG NUSRET'in 100 yıl önce mayın dökerek dünya savaşının ve dünya tarihinin kaderini değiştirdiği derinliklerde bir anma töreni yapıldı.
57. ALAY ŞEHİTLERİNİN TORUNLARI BULUŞTU
Türk Silahlı Kuvvetleri, Çanakkale'de şehit olan 57'nci Piyade Alayı Komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey ile aynı birlikte er görevindeki bir askerin torunlarını, 100 yıl sonra Çanakkale Şehitliği'nde buluşturdu. Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Bintu Arıburun ve şehit Er Salmanoğlu Rıza'nın torunu Sinan Kahyaoğlu, şehit dedelerini anarak TSK'dan bir subaya duygularını anlattı. Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Arıburun konuşmasında, "Şehadet büyük bir mertebedir. Şehitliğin ihtiyacı olan; hatırlanmak. Ne mutlu bana bir şehit torunuyum. Yüce ordumuz çok iyi bir iş yaptı. Biz şehit ailelerini buraya getirip ziyaret etmemize sebep oldu. Allah razı olsun sizlerden" ifadelerini kullandı.
Şehit Er Salmanoğlu Rıza'nın torunu Sinan Kahyaoğlu ise, şehit torunu olmaktan gurur duyduğunu belirterek, "Yıllarım dedemin izini aramakla geçti. Geldim gittim sonunda dedemin izini buldum. Beni de torunu olarak buldular buraya çağırdılar. Bir şehit torunu olmaktan gurur duyuyorum. Ona yakışır bir torun olarak hayatımızı idame ettirmemizi sağlıyor. O bizim pusulamız" diye konuştu.
İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ'DEN 'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ' TWEETI
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümünde en anlamlı anma İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore'dan geldi. Moore, Twitter hesabından Türkçe tweet atarak, ''Çanakkale geçilmez'' yazdı.
BEŞİKTAŞLI İNGİLİZ!
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, daha önce de Beşiktaş için attığı twitlerle dikkat çekmişti. Beşiktaş - Liverpool maçı öncesinde ve sonrasında attığı tweet'lerle yaşadığı heyecanı takipçeleriyle paylaşan Moore'un, sıkı bir Beşiktaş taraftarı olduğu da bu maçla ortaya çıkmıştı. Büyükelçi maç öncesi attığı mesajda, 1990'dan bu yana Beşiktaşlı olduğunu ancak İngiliz olduğu için hangi tarafı tutacağına karar vermekte zorlandığını, “Görevini yapan İngiliz Büyükelçisi ile 1990’dan bu yana Beşiktaşlı R. Moore arasında bir iç savaş var! Yarışı kim kazanacak?” sözleriyle ifade etmişti.
BEŞİKTAŞ BAŞKANI'YLA SARILIP, GALİBİYET KUTLADI
Moore, maçta Beşiktaş'ın başarısı üzerine de, mutluluğunu bizzat Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'la kutlamış, bunu da yine twitter'dan paylaşmıştı. Beşiktaş başkanı Fikret Orman ile kucaklaştıklarını belirten Moore, bir sonraki turda rakip olarak Everton'ı istediğini de yazmıştı.
DONANMA KOMUTANLIĞI'NDA TÖREN
Donanma Komutanlığı'na bağlı Gölcük'teki Deniz Ana Üs Komutanlığı'nda Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü Yıldönümü ve Şehitleri Anma töreni yapıldı. Törene Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele de katıldı. Gölcük'teki ilk tören Garnizon Sineması Salonu'nda yapıldı. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin yanı sıra Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Nazmi Ekici, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül ile Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeşve askerlerin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Prof.Dr. Hikmet Özdemir tarafından 'Bir Harbin 100'üncü yılında' konulu konferansın da verildiği törende Çanakkale'de şehit düşen Torpido Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın kızı Esin Öztalay, torunları Çimen Yılmaz, Şebnem Akcan, Berna Akçan da hazır bulundu. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Çanakkale’de şehit düşen Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın kızı Esin Öztalay’a Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın askerleri ile birlikte çektirdiği siyah beyaz fotoğrafı hediye etti.
ÇANAKKALE ŞİİRİ DUYGULANDIRDI
Deniz Binbaşı Ali Bağcı, Çanakkale Şehitleri ile ilgili tarihi görüntüler eşliğinde şiir okurken salonda bulunanlar duygulandı. Ardından Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili resim ve obje sergisi açıldı. Daha sonra da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından 'Çanakkale Şehitleri' konulu konser verildi.
TGB'LİLER KISITLAMALARA KARŞI YÜRÜDÜ
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'ncü yıldönümü kutlamaları için getirilen kısıtlamalar karşısında soysal paylaşım sitelerinde örgütlenen çok sayıda Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi, Gelibolu Yarımadası'na geldi. Atatürk'ün Bigalı Köyü'ndeki evini ziyaret eden TGB'lilerin öncülüğünde 'Vatan ve Hürriyet Yolunda Büyük Çanakkale Yürüyüşü' gerçekleştirildi. Ülkenin çeşitli kentlerinden Çanakkale'ye gelen TGB üyeleri, sabahın erken saatlerinde Çanakkale Savaşları'nda 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in karargah olarak kullandığı ve evinin de bulunduğu Bigalı Köyü'nde yaklaşık 5 bin kişi bir araya geldi. Atatürk'ün evini ziyaret eden TGB üyeleri, "Çanakkale millete yasaklanamaz", "Atatürk gençliği görev başında", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "100 yıl geçse de geçilmez Çanakkale", "Çılgın Türkler yasakları çiğniyor", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" ve "Kahrolsun İngiliz emperyalizmi" sloganlarını attı.
Köy meydanında ayrıca Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini hep bir ağızdan söyleyen topluluk, şehitler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu. Etkinliğe; Türkiye Liseler Birliği (TLB), Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği de destek verdi. Katılımın beklenenin çok üstünde olduğunu belirten ve Şehitler Abidesi'nde yapılacak tören için getirilen kısıtlamayı hatırlatan TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, "Çanakkale'de başlayan direniş 9 Eylül 1922'ye kadar sürmüştür. Emperyalistlerin işgaline karşı vatanını savunan fedaileri, şehit olmayı göze alanları, canlarını ortaya koyanları, bizlerin özgür, onurlu bir gelecek için hayatlarını feda edenleri, onları burada bugün şükranla anıyoruz. Saygı ile önlerinde eğiliyoruz. Çanakkale yasağını darmaduman ettik. Selam olsun Çanakkale yasağını çiğneyenlere. Vatan ve hürriyet yolunda büyük Çanakkale yürüyüşü hepimize hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
Konuşmanın ardından yaklaşık bin kişinin katılımıyla yürüyüşe başlandı. Tokatlı Onbeşliler'i temsilen asker kıyafeti giyen gençler, Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı top mermisinin maketini taşıyan grubun peşinden, 57'nci Alay'a sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. 25 Nisan 1915 sabahı Yarbay Mustafa Kemal'in askerleriyle yürüdüğü 6 kilometrelik yolu yürüdükten sonra Conkbayırı'na ulaşacak topluluğun, 57'nci Alay Şehitliği'ni ziyaret edeceği belirtildi. TGB üyeleri, Çanakkale Deniz Zaferi 100'ncü yıldönümü resmi törenlerinin tamamlanması ardından Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Namazgah Tabyası'nı gezecek.