Alevi lisesi töreni

Güncelleme Tarihi:

Alevi lisesi töreni
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2015 09:30

Alevi dedeleri yetiştirecek Özel Statülü Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi’nin temeli atıldı. İstanbul Halkalı’daki 600 öğrenci kapasiteli lisede bir cemevi de yer alacak.

Haberin Devamı

ALEVİ açılımı kapsamında bir ilk yaşandı. Müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı ile Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı’nın ortak hazırlayacağı ve cemevlerine Alevi dedesi yetiştirmeyi hedefleyen Özel Statülü Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi’nin temeli atıldı. 600 kapasiteli okula Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’dan da sınavla öğrenci alınacak. Öğretmenlerin maaşları Bakanlık tarafından ödenecek. İstanbul Halkalı’daki okulun temel atma törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, detayları şöyle anlattı:

MÜFREDAT DEDELERDEN

“16 derslik, 300 kapasiteli pansiyon ve 600 öğrenci olacak. Cemevi ve sosyal tesis yer alacak. Alevi-Bektaşilikle ilgili dersler bu gelenekten gelen eğiticiler, akademisyenler tarafından verilecek. Eğitim içeriği Alevi-Bektaşi inancına mensup dedelerin, akademisyenlerin katkılarıyla oluşturulacak. Programların hazırlanmasında Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı’yla ortak çalışmalar yürütülecek.”

‘Alevi imam hatibi’ tepkisi

Haberin Devamı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş: “Biz bu girişimi Alevi-Bektaşi inancının devlet güdümüne sokulması olarak değerlendiriyoruz. Bize bir tür Alevi İmam Hatip Lisesi gibi geliyor. Bize bir yer verilse ve kendi dede, babalarımızı yetiştirebilsek daha iyi olurdu.”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: “Biz projeden basından sadece birkaç gün önce haberdar olduk. Bizimle konuşulmadan böyle bir projeye girişildi. Bunların tartışılması gerekirdi. Hükümet bizi neden sürecin dışında bırakıp kendine yeni muhataplar aradı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!