Güncelleme Tarihi:
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Konya'daki uçak kazası konusunda, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve teknik ekibin, "burada pilotaj hatası var, teknik bir hata yok" dediğini kaydetti.
Yılmaz, AK Parti Grup Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsmet Yılmaz, Türkiye'nin hem Irak ordusuna hem Peşmerge'ye hem de Sünnilere eğit-donat, istihbarat ve lojistik destek vereceğini çok açık şekilde belirlediklerini söyledi.
"Bu eğitim ne zaman başlayacak? sorusuna Yılmaz, "Peşmerge'ye başladığını biliyorsunuz. Sahaya gittik, gördük; o devam ediyor. Diğerlerine de en kısa zamanda... Bu, tabi arz talep... Bir teklif ediyorsunuz, bu teklifin de karşı taraftan kabul edilmesi lazım. 'Evet' diyorlar ancak uygun yer gösterecekler, eğitim orada verilecek. 'Burada değil, Türkiye'de derlerse' biz buna da açığız ama yerinde eğitim vermeyi tercih ediyoruz" yanıtını verdi.
Bakan Yılmaz, "Sayı var mı?" sorusuna yanıt verirken, "Yok, karşı tarafın talebine göre. Sonuçta bizden talep ettiği sürece biz bu yardımı vereceğiz. Şu anda Peşmerge'ye verdiğimiz eğit-donat kapsamındaki personel sayısı 1500'ün üstündedir. Kendileri 'bizim şu kadar eğitime ihtiyacımız var' derlerse biz o kadar vereceğimizi söyledik, sınır koymadık" dedi.
"Musul vilayet muhafızlığını belirledikten sonra mı, onlar bize 'şu kadar adam eğitmek istiyoruz' diye mi gelecekler?" sorusunu Yılmaz, "Her an, şu andan itibaren de başlayabilirler, yoksa bekleyebilirler de. Biz kendilerine bu konuda yardım etmeye hazır olduğumuzu belirttik" diye yanıtladı.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin, "Türkiye'nin Musul'daki bazı Sünni aşiretlerin mensuplarına eğitim vereceğine" ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine, "Doğrudur. Irak'ta, kuzeyde eğitim verilecek. Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin bölgesi içerisinde yapılacak" dedi.
F-4 uçak kazaları
Bakan Yılmaz, "F-4 uçak kazalarıyla ilgili" soru üzerine, şöyle konuştu:
"İnceleme yapılıyor. Verilen sunumda, kazaların yaklaşık dörtte üçünün, yüzde 75'inin pilotaj hatasından kaynaklandığı iddia edildi. Şu anda F-4'leri Mısır, Kore, Yunanistan kullanıyor. Dolayısıyla da kullanan ülkeler var. Türkiye'nin elde etmiş olduğu teknolojik kabiliyetlerin ilk uygulandığı uçaklar F-4 uçakları oluyor. Dolayısıyla Türkiye'ye üstünlük imkanı tanıyor. Önce bunlara uygulanıyor, F-16'ya daha sonra geçiliyor. Yarın Eskişehir Hava Üssü'nde, bütün basın mensuplarının da olacağı sorulu-cevaplı şekilde, bu uçakların bakımının nasıl yapıldığı... Aklınıza gelen teknik sorularla ilgili her türlü soruyu soruyu sorup cevabını alacaksınız. Bu sunumu Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapacak."
"F-4'lerle ilgili yaşanan sıkıntı F-35 alımını etkileyecek mi?" sorusuna Yılmaz, "Hayır, hayır. Biz biliyorsunuz F-35'lerin 6 tanesinin siparişini vermiştik. Bundan sonra onlar geldikçe bunlar çıkacak. F-4 uçakları ile 2020'ye kadar devam edilecek. Keşif uçaklarının zaten çok az bir sayısı kalmıştı, servisten çıkarılıyor" yanıtını verdi.
Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, "Siz Bağdat'ta bu uçaklara güven kalmadı" demiştiniz" sözlerine, "Öyle değil. 'Algı gerçeğin önüne geçmiştir' cümlem aynen böyle. Algı ne? Halkın güveninin kalmadığı; gerçek ne? Bu uçaklara güvenilebileceği, ben bunu söyledim. Ne olması lazım? Eğer dağa çarpıyorsanız muhakkak ki insan hatası var. Nerede insan hatası var? Pilotta insan hatası var. Bazen aşırı güven oluyor yani. Bulutlu havaya girme. Peki radar, yerdeki istasyon sizi yönlendiriyorsa, yerdeki istasyonla yapması lazım. Yerdeki istasyon yanlış bilgi verdiyse, pilotun onu kontrol etmesi lazım. Yani eğitim, eğitim, eğitim..." karşılığını verdi.
"Konya'daki son kazanın nedeni belirlendi mi?" sorusuna yanıt verirken Yılmaz, "Rapor tamamlanmadı. Hava Kuvvetleri Komutanı ve teknik ekibin söylediğini aktarıyorum, dışarıdaki bir kimsenin değil... Dışarıda konuşan hiç kimsenin, Hava Kuvvetleri Komutanı'ndan veya onların teknik personelinden bu uçakları daha iyi bildiği söylenemez. Bilenler diyor ki (burada pilotaj hatası var, teknik bir hata yok)" diye konuştu.
Yılmaz, bir gazetecinin, "Arka arkaya pilotaj hatasının gelmesi biraz tabi..." sözlerine karşılık, "Bazen tesadüf oluyor" dedi.
Başka bir gazetecinin, "Eski Genelkurmay Başkanı'nın bu konuda yorumu oldu" sözlerine karşılık verirken İsmet Yılmaz, "(Arka arkaya kötü bir tesadüf geldi) dedi. 'Uçaklarda teknik bir problem olmadığını düşünüyorum' mealinde bir şey söyledi. 'Pilotaj hatası olduğunu, uçaklarda bir şey yok' dedi" sözlerini sarfetti.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "ABD ile birlikte Suriye'ye yapılan eğit-donatın biraz geciktiği ve askıya alınabileceğine ilişkin tartışmaların" sorulması üzerine ise "Hayır, yok. Üzerinde görüşülüyor. Anlaşma bizim tarafımızdan yürürlüğe girmiştir, ABD tarafında da uygun mutabakat varsa, her an başlanabilir. Ortak bir operasyonla bunlar eğitilecek; ne Türkiye'nin eğitimi ne ABD'nin eğitimi, ortak eğitim" dedi.