Güncelleme Tarihi:
Tahşiyeciler grubuna kumpas kurdukları iddiasıyla düzenlenen operasyonda Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı.
Gözaltı listesinde ismi bulunan emniyet Amiri Mustafa Kılıçarslan ise kendisi emniyete teslim oldu. Şüpheliler Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde Emniyette İstanbul Cumhuriyet Savcıları Hasan Yılmaz, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu tarafından sorgulandı. İlk ifadelerin ardından Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar, Naci Çelik Berksoy, Hüseyin Gülerce, Makbule Çam Elamdağ, Ahmet Şahin, Ali Kara, Salih Asan, Engin Koç, Hikmet Tombulca, Samim Noyan ve Fahri Sarrafoğlu serbest bırakıldı. Savcılar gözaltı süresinin son günü olan çarşamba günü Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu ve Ertan Erçıktı’nın ifadelerini aldı. Hidayet Karaca’nın ifadesi 7 saat sürdü.
Şüpheliler dün saat 07.00’de sağlık kontrolü için farklı farklı hastanelere götürüldü. Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca için Eyüp Devlet Hastanesi seçilmişti. Ekrem Dumanlı, hastane girişinde iki elini havaya kaldırarak kendisini görüntüleyen kameralara, “Yezidlere boyun eğmek yok. Demokrasiden dönüş yok. Özgürlükten dönüş yok” dedi. Dumanlı çıkışta da “Allah’a emanet olun” diye konuştu. Karaca da hastane girişinde “Özgür basın susmaz” dedi.
OTOPARKTAN İÇERİ ALINDILAR
Emniyette ifade alan savcılar eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ile polis memuru Mustafa Altunbulak’ı serbest bıraktı. Aralarında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da bulunduğu 12 kişi tutuklanmaları, polis memurları Ayhan Akça, Halit Akbulut, Mustafa Uyanık ve Ferdi Taşkaya’yı ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Hâkim Bekir Altun ilk olarak adli kontrol kararlarını alarak 4 kişiyi serbest bıraktı.
KORİDORDA KAVGA ÇIKTI
Hâkim Bekir Altun ilk olarak ifadeye Ekrem Dumanlı’ya aldı. Ancak duruşma salonuna Ekrem Dumanlı’nı sadece bir avukatının girmesine izin verildi. Bu karar üzerine duruşma salonunun kapısındaki güvenlik görevlileri ve polisler ile avukatlar arasında arbede çıktı. Ekrem Dumanlı’nın saat 10.00’da başlayan ifadesi 2 saat sonra bitti. İfadelerin tümü sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle alındı.
SUÇLAMA TERÖR ÖRGÜTÜ
Ekrem Dumanlı’nın avukatı Gazi Tanır duruşma salonundan çıktıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Suçlama TCK’nın 314/2 maddesinden. Yani silahlı terör örgütüne üye olmak. Bunun haricinde iftira ve hürriyeti tahdit suçlarından mahkemeye sevk edilmişti. Bu suçlarla ilgili ifde verdi kendisi. İfadesinde suçlamalar buysa, bu suçlamalarla ilgili savunma yaparım dedi. İfadesinde suçlamaları kabul etmedi. “
İFADE VERMEDİ
Hidayet Karaca, soruşturmanın ve yargılamanın etki altında yapıldığını söylerek sorgu hakimliğinde ifade vermeyi reddetti. Hidayet Karaca’nın avukatı Fikret Duran adliye önünde yaptığı açıklamada, “Müvekkilim tutuklanacak. Bir takım siyasi aktörler tarafından bu soruşturmanın gazetecilik faaliyeti ile ilgili olmadığı ifade ediliyor. Bu soruşturmanın başlangıcı 2014 yılının ekim ayı. Bir maille gelen ‘tahşiyeciler’ diye adlandırılan örgütün mensuplarınca emniyet müdürlüğüne gönderilen bir maille başlatılan bir soruşturma. Soruşturmada Fetullah Gülen’in bir konuşmasına, akabinde Samanyolu TV’de yayınlanan bir diziye ve bazı köşe yazarlarının yazılarına atıf yapılıyor. Sonra emniyetin operasyonu ile bağlantı kuruluyor. Ve bombalar üzerinde polislerin parmak izi olduğu iddia ediliyor” dedi.
14.5 SAATLİK KARAR MOLASI
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde savcılık sorguları tamamlanan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 12 kişinin silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla tutuklanmaları talep edilmişti. Saat 10.00’da başlayan mahkeme ifadeleri saat 23.30’a kadar sürdü. Sorgulamayı yapan İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun son şüphelinin de ifadesini aldıktan sonra kararını bugün saat 14.00’te açıklayacağını söyledi. Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca ve diğer şüpheliler adliyenin nezarethanesine götürüldü.
YASADIŞI DEĞİL AMA HAKSIZLIK VAR
Şüphelilerin Avukatı Ömer Turanlı hakimin uzun karar arasıyla ilgili şunları söyledi:
“Dört günlük yasal gözaltı süresinin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi. Gözaltı süreci içerisinde hakim karşısına çıktıkları için yasadışı bir durum yok. Ancak haksızlık vardır. Kanunda kişinin mahkeme karşısına çıkarılmasının ardından makul zaman içerisinde karar verilmesi gerektiği belirtiliyor. Hukukta böyle bir boşluk olduğu için gözaltında tutulabiliyorlar.”