Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik harcaması TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik harcaması TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 12:092dk okuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni çalışma ofisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetinden sonra, aylık elektrik harcaması da gündeme girdi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM'ye ilettiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık elektrik masrafını gündeme getirdi ve bu masrafın nasıl karşılanacağını sordu.
Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunulan soru önergesinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 300 bin metrekare üzerine kurulu, 35 bin metrekare kapalı alandan oluştuğu hatırlatıldı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski yöneticisi Nevzat Çeltek’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kurulu elektrik gücünün 10 bin kVA (Kilovolt amper) olacağını hesapladığının vurgulandığı soru önergesinde, bu hesaplamanın doğru olup olmadığı soruldu.

AYLIK ELEKTRİK TÜKETİMİ NE KADAR?

Önergede, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık elektrik tüketiminin, eşzamanlılık faktörleri ile birlikte, kurulu gücünün yüzde 40 oranında daimi kullanımda olacağı vurgulandı. Bu hesapla da, Saray'ın aylık elektrik tüketiminin 1 milyon 800 bin kilovat saat olacağı hesaplarının yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

AYLIK 700 MİLYAR, YILLIK 8.5 TRİLYON ELEKTRİK FATURASI MI ÇIKACAK ?

Önergede şöyle denildi;
"Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın, her türlü ısıtma-soğutma sistemleri, iç ve dış aydınlatma gibi faktörleri birlikte düşünülerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) resmi daireler için geçerli kılınan ticarethane tarifesi üzerinden hesaplama yapıldığında aylık olarak yaklaşık 700 milyar lira elektrik faturası mı ödenecektir? Cumhurbaşkanlığı Sarayı için yıllık 8,5 trilyon lira elektrik faturasını kim ödeyecek?

"ELEKTRİK HARCAMASI İÇİN HER VATANDAŞTAN AYLIK 1 KURUŞ VERGİ Mİ KESİLECEK?"

CHP'li Oran'ın soru önergesinde, hesaplanan rakam, Türkiye'nin nüfusuna bölünerek, her vatandaşın ödeyeceği vergiye yansıması üzerinde de duruldu. Soru önergesinde, Enerji Bakanı'na şu soru yöneltildi;
"Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık 700 milyar liralık elektrik faturasının ödenmesi için 78 milyon vatandaştan ayda 1 kuruş vergi mi toplayacaksınız? Ya da 700 milyar liralık elektrik faturası için 34 milyon elektrik abonesine aylık 2 kuruşluk yeni kesinti kalemi mi ilave edilecek?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!