Güncelleme Tarihi:
Yapılaşmaya açıldığı iddiaları nedeniyle çevrecilerin nöbet tuttuğu ve imza kampanyalarının düzenlendiği Validebağ Korusu’nun hemen yanında bulunan otopark alanına, cami yapılması için başlatılan çalışmalar mahallelinin tepkisine sebep olmuştu. Dozer ve kepçeler, bu sabah ormanlık alana girdi.
Şafakla birlikte gelen iş makineleri inşaat için alan açmaya başladı. Gerek sosyal medyadan gören, gerekse Üsküdar sakinleri, inşaata karşı çıkmak için Validebağ Korusu önünde toplanıyor.
“HUKUKİ SÜREÇ BİTMEDEN BAŞLADI”
İnşaata karşı çıkanlar, hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını, Koru’nun inşaat zeminine uygun olmadığı ile ilgili iki bilirkişi raporunun da ‘olumsuz’ olarak sonuçlandığını söylüyor.
SOSYAL MEDYADA VALİDEBAĞ KORUSU TEPKİSİ
Validebağ Korusu’ndaki cami inşaatı, Twitter’da oldukça tepki topladı. İşte o tweetler:
Validebağ korusunada girmişler sonunda. Bu gidişle ağaçlarda yürümeye başlayacak bu zülme karşı!
— Mete (@metegoksal) 21 Ekim 2014
Validebağ korusunda devlet yine cinayet işliyor.Sultan Mehmet ne buyurmuştu,evladı fatihanlar;ormanlarımdan bir dal kesenin başın keserim...
— Asa=İsyan (@capulzade1) 21 Ekim 2014
Mahkeme devam ederken sabahın 5inde çevik kuvvet eşliğinde dozerlerin yıkıma başlaması tahriktir #Validebağ #koruyukoru
— Arın Türkay (@ArnTurkay) 21 Ekim 2014
Mahkeme sürmesine rağmen Validebağ Korusu'na cami yapabilmek için sabahın 5'inde çevik kuvvetle baskın yapılıyor çünkü dinde zorlama yoktur.
— Gökhan Vots (@GokhanVots) 21 Ekim 2014
Validebağ Korusu da gidiyor, işte. Evimdeki saksı çiçeğimi saklayayım. Ona da göz koyarlar yakında.
— Mine Bircan (@mbircan) 21 Ekim 2014
VALİDEBAĞ KORUSU NEREDE?
Diğer ismi Adile Sultan Korusu olan yeşil alan, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan bir bölgedir. Kadıköy ilçesinin Koşuyolu; Üsküdar'ın Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesiştiği noktada 10 hektarlık bir alan üzerine yayılmıştır.
Vefatından sonra, Validebağ arazisi Altunizade ailesinin mülkiyetine geçer. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860yılında burada muhteşem bir köşk inşa ettirir. Bir süre sonrada köşkü, güzelliğinden etkilenen, Sultan Abdülaziz ( 1861–1876 ) ‘e armağan eder.
1853 yılında, Sultan Abdülaziz kızkardeşlerinden Adile Sultan için saray mimarlarından Nigoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırmıştır. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi olarak kullanılmaktadır. Yine aynı dönemde Abdülaziz tarafından yaptırılan tarihî bir av köşkü bulunmaktadır.
Kişisel çabalarla oluşturulmaya çalışıldığı için ağaç türü bakımından fazla zengin değildir. Koruda görülen ağaçlar arasında atlas sediri, Himalaya sediri, kızılçam, fıstık çamı, sahil çamı ve defneler büyük gruplar hâlinde bulunmaktadır. Adile Sultan Kasrı'ın çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler görülür. Korunun geneline meyve ağaçları egemendir. Meyve ağaçlarının çoğunluğunu aşılı armut ağaçları oluşturmakla birlikte, ak ve mor dutlar ile ayvalara da küçük gruplar hâlinde rastlanır.
HABABAM SINIFI BURADA ÇEKİLDİ
Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinden olan Hababam Sınıfı da Validebağ Korusu içinde bulunan, Adile Sultan Kasrı’nda çekilmişti.