Türkiye, Yunanistan'dan DHKP-C'lileri istiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Yunanistandan DHKP-Clileri istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 10:35

Yunanistan’ın başkenti Atina’da DHKP-C’lilerin kaldığı eve 27 Haziran’da yapılan baskında 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan DHKP-C’liler arasında kırmızı bülten ile haklarında arama kararı bulunan örgütün kamp ve örgütlenmeden sorumlu olduğu iddia edilen Fadik Adıyaman ile Şerif Turunç tutuklanırken, diğer 5 kişi ise serbest bırakıldı. Türkiye, örgüt üyelerinin iadesi için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

BAKANLIKLA GÖRÜŞMEYE GİTTİLER
İddiaya göre DHKP-C’li Fadik Adıyaman ile Şerif Turunç, Atina’da tutuklu bulunan örgüt üyelerinin durumlarını protesto etmek için 27 Haziran’da Yunanistan Adalet Bakanlığı önündeki eyleme katıldı. Yunan törer polisinin takibinde olan Fadik Adıyaman ile yanındaki 2 kişi gözaltına alındı. Kırmızı bülten ile aranan ve hakkında tutuklama kararı bulunan Fadik Adıyaman’ın evine de baskın yapıldı. Baskında evde kalan 4 örgüt üyesi gözaltına alınırken, aramalarda çeşitli örgütsel dökümanlar da ele geçirildi. Gözaltındaki sorgularının ardından 3 Temmuz tarihinde mahkemeye çıkartılan Fadik Adıyaman ile Şerif Turunç tutuklandı.

Türkiye, Yunanistandan DHKP-Clileri istiyor
Atina'da DHKP-C operasyonu: Biri kadın 3 kişi gözaltında

LAVRION’U YÖNETMİŞ
Tutuklanan Fadik Adıyaman’ın, örgütün önemli isimleri arasında yer aldığı, 2006’da Yunanistan’a gittiği burada bir süre Lavrion Kampı’ndaki diğer örgüt militanlarını idare ettiği öğrenildi. Zanlılardan Şerif Turunç’un ise terör örgütüne yönelik yapılan operasyonla 10 Ağustos 1998’de tutuklandığı ancak 25 Mayıs 1999’da tahliye edildiği öğrenildi. Öte yandan Fadik Adıyaman’ın Yunanistan’da tutuklandıktan 2 gün sonra Türkiye’de yaşayan annesi Sase’nin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

CIA VE MİT’İN BİLGİSİ VARDI
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği’ne DHKP-C’li Ecevit Şanlı’nın canlı bomba saldırısı, AK Parti Genel Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne roketatarlı, Adalet Bakanlığı’na ise bombalı saldırıların ardından Türkiye ile ortak çalışma yürüten CIA, FBI, MİT ve Yunan gizli servisi EYP bilgi paylaşımına gittiler. Yapılan bilgi paylaşımının ardından daha önce Yunanistan’da Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol, örgütün yeni lideri Hüseyin Fevzi Tekin de yakalanıp tutuklanmıştı. Üç ülkenin istihbaratı tarafından yürütülen ortak çalışmada DHKP-C’li Bulut Yayla, “canlı bomba” eylemi için Edirne’den Türkiye’ye giriş yaparken, İstanbul ve Ankara’ya yönelik bombalı saldırı planlayan ve Adalet Bakanlığı’na bombalı saldırıyı düzenleyen Hasan Biber, Mehmet Yayla ve Ahmet Düzgün ise Sakız Adası açıklarında şişme botta yakalanmıştı.

Haberin Devamı

İADE DOSYASI GİDECEK
Türkiye, gözaltına alınan DHKP-C’lilerin Yunanistan’daki yargılamalarının ardından iadeleri için de çalışmalara başladı. İade amaçlı hazırlanacak dosya için Türk Interpolü’nden gözaltındaki DHKP-C’lilerle ilgili suçlamalar, istihbarat dosyaları, Türkiye’de işledikleri suçlarla ilgili belge ve bilgilerin dosyaya konulmak üzere hazırlandığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!