CHP iyi gelin olma eğitimini bakana sordu

Güncelleme Tarihi:

CHP iyi gelin olma eğitimini bakana sordu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 16:55

CHP, 5.sınıf kız çocuklarına 'kocaları' yolunda ölmeyi öğreten 5. sınıf etkinliğini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu. "Bu kitaba onay verenler hakkında soruşturma açtınız mı?"

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, Haziran 2013 verilerine göre son 3 yılda 18 yaş altında evlenen çocuk sayısının 134 bin 629 olarak açıklandığını belirterek, bunun içinde kız çocuk sayısının 128 bin 866 olduğuna dikkat çekti. Gerçek sayının ise resmi verilerin çok üzerinde olduğunu ifade eden Nazlıaka, "AKP hükümetleri döneminde çıkartılan, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilenen yasanın çocuk gelin sayısında yarattığı artış ise iktidarın konuya yaklaşımının en somut örneklerinden biridir" değerlendirmesi yaptı.

Nazlıaka, Bakan Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Aziz Nesin’in 47 yıl önce yazdığı “Şimdiki Çocuklar Harika” kitabını öğrencilerine tavsiye eden 13 Türkçe öğretmeni hakkında soruşturma başlatıldığını anımsatarak, şu soruları yöneltti:

Haberin Devamı

1-Söz konusu kitabı onaylayan Talim Terbiye Kurulu üyeleri hangi tarihte atanmışlardır? Bu kurul tarafından kaç kitap onaylanmıştır?

2-Kız çocukları gelin olmaya özendiren, evinin ve kocasının yoluna ölmeleri gerektiğini savunan zihniyet hangi çağda kalmıştır? Bu mesajı içeren bir kitaba Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onay veren görevliler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa adli ve idari soruşturma açılacak mıdır?

3-Toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden kız çocuklarının zihninde oluşturulmaya çalışılan bu zihin haritası oluşturma çabası, Milli Eğitim’de AKP ile başlayan kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen sistemle doruğa çıkan sürecin bir sonucu mudur?

4-Ders kitaplarında görülen bu cinsiyetçi bakış açısı Milli Eğitim sistemimizin temeli olan eğitim-öğretim birliğinden, çağdaş eğitimden verilen tavizlerin bir sonucu mudur? Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği de dikkate alınarak, eğitimin partiler üstü politikalar gerektirdiği gerçeğinden de hareketle bu konuda hangi önlemler alınacaktır?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!