6.5'le başlayan deprem fırtınası

Güncelleme Tarihi:

6.5le başlayan deprem fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 02:26

17 Ağustos 1999 depreminde büyük kayıplar veren Türkiye, dün öğle saatlerinde o günleri hatırladı. 40 saniye boyunca 6.5 büyüklüğünde depremle sallanan Marmara ve Egeliler sokaklara çıktı. 1 kişi kalp krizinden öldü. Çoğu balkonlardan atlayan 266 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

MARMARA ve Ege Bölgesi dün saat 12.26’da Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin batısındaki tüm illerde hissedilen depremin merkez üssünü Gökçeada’nın batısında Ege Denizi olarak saptadı. Gece saat 03.08'de merkez üssü Ege Denizi olan 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Ege Denizi Yunanistan açıkları olan, sarsıntının 39.43 kilometre derinlikte meydana geldiği açıklandı.

ARTÇILAR

Deniz tabanının 11.2 kilometre derinliğinde meydana gelen ve 40 saniye süren deprem Çanakkale, Edirne, İzmir, Tekirdağ ve Balıkesir’de çok şiddetli hissedildi. 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede 70 arçı deprem meydana geldi. Arçı sarsıntıların en büyüğü 5.3, en küçüğü ise 2.3 olarak ölçüldü. Depremlerden altısı 4’ten büyük.

Haberin Devamı

6.5le başlayan deprem fırtınası
Kandilli Müdür Yardımcısı Özel’den depremle ilgili açıklama

Soma'da halk sokağa döküldü

6.5le başlayan deprem fırtınası
Biri ağır 266 kişi yaralı

1’İ AĞIR 266 YARALI

Deprem Türkiye’nin özellikle batı bölgelerinde paniğe neden oldu. AFAD, deprem nedeniyle 1’i ağır, 266 yaralı olduğunu bildirdi. Tekirdağ Malkara’da 1 kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Telefonlar kilitlendi

6.5le başlayan deprem fırtınası

DEPREM sonrası GSM iletişiminde yaşanan sıkıntıyla ilgili olarak resmi açıklama yapıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, kablo veya santrallerde bir problem olmadığını belirtirken; aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama olduğunu belirtti. ANKARA

HASTANE ÇATLADI, MİNARE UÇTU

Çanakkale merkezde de bazı binalarda çatlaklar oluştu. Yenice İlçesi Devlet Hastanesi’nde de çatlaklar oluştu. Binanın tehlike yaratması nedeniyle hastaların tahliyesine başlandı. Ulusal Medikal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri sahra hastanesi kurdu.

6.5le başlayan deprem fırtınası


Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Huzurevi’nin duvarlarında da çatlaklar oluştu.
Edirne Karaağaç’ta bir kahvaltı salonun bahçesindeki ağaç, park halindeki araçların üzerine devrildi. Keşan’da bir kişi balkondan atlayarak ayağını kırdı, bir kişinin de başına tuğla düştü.
Balıkesir Edremit’te balkondan atlayan 1 kişi ağır yaralı.
17 Ağustos 1999 depreminde büyük hasar gören Sakarya’da halk panikle sokağa çıktı.
İstanbul’da yaralı yoktu ama korku ve panik vardı.
Deprem Yunanistan’ın Limni, Semadirek, Midilli ve Taşöz adalarında hasara neden oldu. Adalarda 80’e yakın ev ve işyeri ile Limni Havalimanı’nda hasar oluştu. 18 kişi yaralandı.
Deprem Bulgaristan ve Romanya’da da hissedildi.

Haberin Devamı

Tepeköy’de hasar büyük

6.5le başlayan deprem fırtınası

GÖKÇEADA, depremde en fazla hasarın meydana geldiği yer. 70 haneli Rum köyü olan Tepeköy’de evlerin hemen hemen hepsinde hasar oluştu. Gökçeada’nın en tepesindeki Tepeköy’de, Evlerine girmekten korkan Rum vatandaşlar, geceyi dışarıda geçirdi. Evi hasar gören ve halasına ait ev yıkılan 63 yaşındaki Efterpi Bakkal, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı: “Telefonum çaldı, geriye döndüm başımı çevirmemle korkunç bir manzarayla karşılaştım. Duvar üzerime çöktü. Telefonu almak için arkama dönmesem duvarın altında kalacaktım. Şoktayım. Türk Kızılayı ve askeri yanımızda.” Kızılay, köy girişinde çadır kurarak evlerine girmek istemeyenlere yemek yardımı yaptı. Banu ŞEN

Haberin Devamı

Öte yandan bölgedeki artçı depremler gece boyunca devam etti. Aşağıdaki haritada depremlerin meydana geldiği bölgeler görülüyor.

6.5le başlayan deprem fırtınası

BEKLİYORDUK

İSTANBUL Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel ise Ege’deki depremin olası Marmara depremini tetiklemeyebileceğini söyledi: “Bu fay hattı, Marmara’da beklediğimiz Kuzey Anadolu fay zonunun, Marmara içindeki kuzey koluna ilişkin değil. Güneyden geçen bir fay. 6.5’lik depremin iki tane 5’lik artçısı gelmişse; kendi içinde münferit bir deprem olduğu ve kendi düzeni içinde çalışıp, sönümleneceğini bize gösterir.” DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!