Soma'da 301 işçi hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Somada 301 işçi hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 07:12

Enerji Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklama Türkiye’nin en büyük maden kazasında 301 maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız, kriz merkezi önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"284 işçimiz hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri madenden çıkarılıp ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımızın maden ocağında yaptığı tespite göre 14 işçiyi daha tespit ettiler. Arkadaşlarımız 2 ayrı bloğa girdiler. Yangının sönmüş olması bu çalışmaları kolaylaştırdı. 14 işçimizin tespitinden sonra 6 işçimizin cenazesi maden ocağından dışarı çıkarıldılar. İşçilerin cenazeleri farklı olarak Akhisar Devlet Hastanesi gönderildiler. Hem muhaza amaçlı hem de kimlik tespiti için oraya gönderildiler. Madende daha sonra son kontroller yapılacak. Arama-kurtarma ekipleri madende olduğunu düşündüğümüz 2 veya 3 işçimize daha ulaşmaya çalışacaklar. Sabaha kadar bu çalışmaların önemli bölümünü bitirmiş olmamız gerekir."

Haberin Devamı

Yıldız, çıkarılan işçilerin "karbonmonoksit zehirlenmesi mi yoksa yanma sonucunda mı hayatlarını kaybetmiş" olduklarına ilişkin soruya "Bulunan bölge yangının çıktığı yere yakın. O yüzden yanıklar oluşmuş olabilir, şu anda ben de bilmiyorum. Otopsi raporlarından sonra bunlar belirlenmiş olacak. DNA testine gönderileceği için herhangi bir karışıklığa meydan vermeden ailelerine teslim etmeyi düşünüyoruz" yanıtını verdi.

İşçiler 1600-1700 metreden çıkarıldı

6 işçinin 1600-1700 metreden çıkarıldığını, birinci bloktaki çalışmaların tamamen bitirildiğini, ikinci blokta da aramaların devam ettiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"14 tespit işimizi inşallah kolaylaştıracaktır. 2 veya 3 tespitten sonra gerçek rakamlarımıza ulaşmış olacağız. Ama son kısımlarda daha ihtiyatlı konuşuyoruz. Çünkü bütün işlemleri bitirdikten sonra maden ocağının tamamı tekrar aranacak ve aile başvurularıyla karşılaştırılacak. Onların defin işlemleri de tamamlanmış olacak."

Çıkarılan 6 cesedin ailelerine gösterilip gösterilmediği yönündeki bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, "Ailelerimizden bakanlar var. Açıkçası biz çok tavsiye etmiyoruz. Ama en fazla bu işin otopsi ve DNA testleriyle beraber sağlamlaştırılacağını söylememiz lazım. Vefat eden bütün işçilerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BİR İŞÇİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Bakan Yıldız'ın 298 işçinin hayatını kaybettiği açıklamasının ardından 1 işçinin cenazesine daha ulaşıldığı bilgisi geldi.

Maden ocağından önce 6 işçinin cenazesi daha sonra da 9 işçinin cenazeleri çıkartılarak otopsi yapılmak üzere Akhisar Devlet hastanesine gönderildi.

Ocakta halen 2 işçiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi..

SAAT 13.00'TE YAPILAN SON AÇIKLAMA: ÖLÜ SAYISI 301

Bakan Yıldız, saat 13:00 sıralarında yaptığı son açıklamada madende 301 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!