Güncelleme Tarihi:
İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Soma'daki maden faciası nedeniyle Zonguldak'ta maden işçileri, iş bırakma eylemi yaptı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerinde 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, Türk-İş'in çağrısı üzerine ocaklara girmedi.
Asansörlerin bulunduğu kuyuların başında toplanan işçiler, faciada yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.
“DÜNYA TARİHİNE GEÇEN BÜYÜK BİR ACI”
GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, burada yaptığı konuşmada, 13 Mayıs'ta Türkiye'nin dünya tarihine geçen büyük bir acı yaşadığını söyledi.
Soma'daki maden ocağını işleten şirketin yaklaşık 3 yıl önce TTK İnağzı-Bağlık ihalesini aldığını anımsatan Tutkun, şöyle konuştu:
"Yer altı madenciliğinin kamuda kalmasını defalarca söyledik. Soma şirketi, düşük ücretle çok kar etme zihniyeti olan bir şirkettir. Buradan umduğunu bulamayan şirket, Türkiye Kömür İşletmelerinden 13 Mayıs'taki facianın meydana geldiği ocağı satın aldı. Biz sendika olarak dün Soma'daydık. Orada gözyaşı sel olmuş. Buraya döndüğümüz zaman şehit sayısı 300'ü geçmişti. Orada yerin altında daha kaç kişinin olduğu belli değil. Şu anda kurtarma ekibinin başında TTK'nın ekipleri var. Krizi bu arkadaşlarımız yönetiyor. Onlardan aldığımız bilgiler, aşağıda daha neyle karşılaştıkları belli değil. Çok büyük bir yangın var. Yangının olduğu yerdeki panolara ulaşılamadı. O panoların arkasında kaç kişinin çalıştığı belli değil çünkü şirket, ocakta kaç kişinin çalıştığını ve nereye ne tertip ettiğini bilmiyor."
“720 MADENCİ LAMBA ALMIŞ”
"786 kişinin çalıştığı gündüz vardiyasında 720 madenci lamba almış" diyen Tutkun, yer altı madenciliğine hiçbir zaman özel sektörün girmemesini istediklerini dile getirdi.
Taşeron işçi sıkıntısını TTK Karadon Müessese Müdürlüğünde yaşadıklarını öne süren Tutkun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ardından Bursa Dursunbey'de, Balıkesir'de ve en son da TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde gördük. Dünya literatüründe ilk kez 400'ün üzerinde şehit verdik. Bugün Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde iş bırakma eylemi var. Kolombiya, Endonezya ve Boliyva, bunların başında gelmektedir. Ülkelerinde üç gün yas ilan ettiler ve bir gün iş bırakma kararı aldılar.
“AVUCUNDA ‘OĞLUM HAKKINI HELAL ET’ YAZIYORDU”
Ben dün Soma'da bir şeye şahit oldum. Orada çıkartılan bir cenazede, şehidin avucunun içinde ki kağıtta 'oğlum, hakkını helal et' yazıyordu. Biz bu kadar onurlu maden işçileriyiz."