Güncelleme Tarihi:
ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması bulunuyor. Türkiye, Kırmızı Bülten (uluslararası düzeyde arama kararı) çıkartılmasına gerek kalmadan bu sözleşmeye dayanarak ABD’den Gülen’in iadesini isteyebiliyor. Ancak hem Kırmızı Bülten hem de iade talebinde bulunmak için, istenilen kişi hakkında mahkeme kararı bulunması gerekiyor. Ankara Başsavcılığı’nın Gülen hakkında soruşturma başlattığı iddiasının basına yansıması üzerine avukatı Adnan Şeker, dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne gelerek müvekkili hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ile örgüt kurmak ve yönetmek” suçlarında bir soruşturma olup olmadığını sordu.
UYAP KAYDI YOK AMA
Şeker’e, Gülen hakkında sürdürülen bir soruşturmaya ilişkin UYAP kaydı olmadığı yönünde bir belge verildi. Avukat Şeker, kendisine verilen belge ile Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili Veli Dalgalı ile görüştü. Şeker, Başsavcıvekili Dalgalı’nın, Savcı Serdar Coşkun tarafından sürdürülen bir soruşturma bulunduğu bilgisini kendisine ilettiğini söyledi. Bunun üzerine Şeker, Savcı Coşkun ile görüştü.
TALİMAT VERİLDİ
Şeker’in verdiği bilgiye göre, Coşkun da Sakarya’da yaşayan Cengiz O. isimli bir vatandaşın geçen mart ayında “AK Parti ve Fettulah Gülen Terör Örgütü” başlıklı bir şikâyet dilekçesini gönderdiğini belirtti. Hürriyet’e konuşan Şeker, şunları söyledi: “Sakaryalı vatandaşın yaptığı suç duyurusu önce Genel Soruşturma Bürosu savcılarından Ahmet Akgül’ün önüne geliyor. Savcı Akgül, yapılan suç duyurusuna yetkisizlik kararı vererek dosyayı, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’na gönderiyor. Evrakı teslim alan buradaki savcı Serdar Coşkun da, Sakaryalı vatandaşın dilekçesinde ileri sürdüğü iddiaların araştırılması için 9 Nisan’da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat yazısı yazıyor. Sakarya’da yaşayan vatandaşın ifadesinin alınması talimatını da veriyor.” Avukat Şeker, Savcı Coşkun’a soruşturma kaydının neden UYAP’ta görünmediğini de sordu. Şeker, Coşkun’un yapılan her soruşturma dosyasının doğrudan UYAP’a aktarılmadığı bilgisini kendisiyle paylaştığını söyledi.
GİZLİYSE HUKUKA AYKIRI
Gülen’in diğer avukatı Nurullah Albayrak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvuruda müvekkiliyle ilgili yürütülen herhangi bir soruşturmanın olmadığı cevabı aldıklarını belirterek şunları söyledi: “İddia edildiği gibi müvekkilimle ilgili herhangi bir soruşturma yok. UYAP’tan da müvekkilim ile ilgili bir soruşturma kaydı düşülmemiş. Dilekçeyle de müvekkilimle ilgili herhangi bir soruşturma olup olmadığını konusunda başvuruda bulunduk. Ancak burada bize verilen cevaptan sadece ‘görevini kötüye kullanmaktan’ yapılan bir suç duyurusu olduğu ve bundan da takipsizlik çıktığı bildirildi. UYAP’a kaydedilmeden ve gizli yürütülen bir soruşturma var mı onu bilmiyoruz. Eğer gizli bir soruşturma yürütülüyorsa bu ne hukukla ne de etik değerlerle bağdaşır.”
Gülen sorusuna yanıt yok
ERDOĞAN'ın, Gülen'in iade sürecine yönelik hukuki sürecin başlayacağı açıklaması ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye iade soruları yöneltildi. Politikaları gereği iade talepleri ile ilgili konuşamayacağını belirten Psaki, “Bunlar kişinin özel hayatına ilişkin şeyler” dedi. Psaki, "Gülen ABD vatandaşı mı?" sorusuna da "Bununla ilgili de konuşamam. Ama ABD vatandaşı olduğunu sanmıyorum" yanıtını verdi. Nafiz ALBAYRAK / DHA