Moda'nın 25 yıllık kitapçısı kapanıyor

Güncelleme Tarihi:

Modanın 25 yıllık kitapçısı kapanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 13:55

KADIKÖY Moda'da 25 yıldır Alp Kitabevi'ni işleten ve müşterileri arasında İdil Biret, Buket Uzuner, Cahit Kayra, Ayşegül Sarıca, emekli büyükelçi Hamit Batu ile birçok sanatçı ve yazarın bulunduğu Ümit Ergin, dükkan sahibinin yaptığı yüzde 150 kira zammı nedeniyle çok sevdiği kitabevini kapatmak zorunda kalıyor. Ünlü piyanistimiz İdil Biret'in dükkan sahibine yazdığı ve Doğan Hızlan'a gönderdiği mektubu, Hızlan'ın Cuma günkü yazısında yer alınca, başta Kadıköy'lüler olmak üzere tüm İstanbulluların dikkatini çekti.

Haberin Devamı

52 yıldır kitapçılık yaparak, insanlara kültürel bir hizmet veren kitabevi sahibi Ümit Ergin, yaşanan gelişmeleri Hürriyet Gazetesi'ne anlattı. 1962 yılında Ankara'da kitapçılık yapmaya başladıklarını ve 25 yıldır Moda'daki Alp Kitabevi'ni işlettiğini söyleyen Ümit Ergin “25 yıldır Moda'da kitapçıyız. Bizden evvel Cumalı Sanat Galerisi ve Kitabevi varmış, biz gelmeden birkaç yıl evvel kapanmış orası. Biz de 25 yıldır burada kitap, kırtasiye, yabancı yayın ve sanat malzemesi satarak Moda'ya kültürel bir hizmet veriyoruz. Yani Moda'nın ihtiyacını karşılamaya çalışıyorduk. Müşterilerimiz arasında en başta İdil Biret ve eşi, Buket Uzuner, Cahit Kayra, Ayşegül Sarıca, emekli büyükelçimiz Hamit Batu ve eşi Emel Batu ile birçok sanatçı ve yazar var. Bunlar hem müşterimiz, hem de bizim dostumuz. Zaman zaman gelip oturuyorlar ve konuşuyoruz” dedi.

Modanın 25 yıllık kitapçısı kapanıyor

Haberin Devamı

"BU KİRAYI ÖDEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Moda ve İstanbul'un giderek yeme içme mekanlarının öne çıktığı, o yüzden de kiraların çok arttığı bir durumla karşı karşıya kaldığını belirten Ümit Ergin, “Sattığımız kültürle ilgili kitap ve dergilerle bu kiraları karşılamamız mümkün değil. Dükkan sahibimizin talep ettiği kirayı karşılamamız mümkün değil. Kitap, kırtasiye ve de yabancı yayından bu kirayı karşılamamız mümkün değil. O zaman burayı kapatmak durumunda kalıyoruz. Daha da uygun bir yer bulamadık ve tasfiye oluyoruz. Burası hep bir aile müessesesi oldu ve bu yönde çalıştık. Emeğimizi hep bu yönde harcadık. Fakat üzülerek bırakmak durumundayız burayı. Yani bu dükkanı toplayıp boşaltmam lazım. Çünkü 25 yıldır kiracısı olduğumuz dükkan sahibi dava açarak bizden 4 bin lira kira istedi. Daha önce bin 750 lira kira veriyorduk. Yani yüzde 150 lira zammı istedi. Bize daha evvel, 'siz burayı boşaltın' veya 'zam yapacağız' gibi bir şey söylemediler. Yani, 'biz bu kadar kira istiyoruz, gelin anlaşalım' gibi bir şey söylemediler. Direkt mahkeme açılmış. Bu kirayı böyle bir müessesenin çıkarması mümkün değil. Mart ayında bizim bir yıllık kontratımız doldu. Bizim de, kira artırımı ile ilgili dava açıldığına dair mahkemeden kağıt gelince haberimiz oldu” dedi.

Haberin Devamı

"HUKUKİ OLARAK BOŞALTMAK ZORUNDAYIZ"

Dükkan sahibi Halil Osman Mırız'ın avukatı ile görüştüğünde, avukatın kendisine, 'ben internetten baktım. Buranın kirası 4 bin lira eder. Onun için böyle bir kiradan dava açtım' dediğini söyleyen Ergin, “Hukuki süreç bizi sıkıştırıyor. Çünkü mahkemeden o kira veya ona yakın bir kira çıkarsa karşılamamız mümkün değil. Çünkü Mart ayında yıllık kontrat dolduğu için o kirayı bir sene olarak bizden talep ederlerse hukuki olarak ödenekle yükümlüyüz. Böyle bir şeyi göze alamadığım ve altından kalkamayacağım için, noterden 15 Mayıs tarihine kadar dükkanı boşaltacağımıza dair teminat ve taahhüt verdik. Onlar da davayı geri çektiler. Onun için hukuki olarak boşaltmak zorundayız. Üzülerek de olsa kitabevini kapatmak zorundayız. Çok üzülüyorum. İşimizi severek yapıyoruz. Kültürel bir hizmet olduğu için de gururlanıyoruz. Müşterilerimiz de sürekli bize, '25 yıldır burada bir kültür hizmeti yapıyorsunuz' diye teşekkür ediyorlar. İdil Biret hanımefendi böyle bir yerin kapanacağını, Moda'dan böyle bir yerin ayrılacağını duyunca çok üzüldü. Onun için Osman Mırız beye bir mektup yazmış. Ondan sonra Doğan Hızlan'a da iletmişler bu durumu. Kendisi de gazetedeki köşesinde yazmış. Ben bu işe Moda'da devam etmek isterim. Çünkü, böyle küçük kitapçıların, küçük kültür yerlerinin yaşaması için bir süre geçmesi lazım” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!