YSK Toması

Güncelleme Tarihi:

YSK Toması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 01:27

Ankara’daki seçim gerginliği 3. gün de sürdü. YSK önünde toplanan seçmene polis TOMA’lardan tazyikli su ve ses bombasıyla müdahale etti.

Haberin Devamı

Barikat kuran grup eyleme devam etti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, polis aracından vatandaşlara “Arkadaşlar burada beklememizin bir anlamı yok. İlçe Seçim Kurulu’na itirazlarımızı yaptık. Sizden dağılmanızı rica ediyorum” çağrısı yaptı. Göstericiler tekrar yolu trafiğe kapatınca polis 2’nci kez müdahale etti. Yaralanan 2 yaşlı vatandaş ambulansla hastaneye götürüldü.

YEREL seçim sonrası en büyük tartışmanın yaşandığı yerlerden biri olan Ankara’da gerginlik 3’üncü gün de devam etti. Dün Başkent’te oy birleştirme yerleri partililerin ablukasına alınırken Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) emriyle ilçe seçim kurullarına girişlere sınır getirildi. Mithatpaşa Caddesi’ndeki YSK önünde toplanan seçmenlere polis tazyikli su ve ses bombasıyla müdahale etti. Dün sabah ilk gerginlik, Yenimahalle’de ilçe oylarının birleşiminin yapıldığı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yaşandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, oy sayımının yapıldığı merkeze geldi. CHP’liler, görevliler üzerinde baskı kuracakları iddiasıyla AK Parti yöneticilerinin içeri girmesine tepki gösterdi. AK Partililer ve CHP’liler arasında tartışma çıkarken YSK, görevliler dışındakilerin merkeze girişini yasakladı. Bir süre sonra merkeze CHP milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Levent Gök, İzzet Çetin, Süheyl Batum ve Sinan Aygün de geldi.

Haberin Devamı

TAKTİK İTİRAZI

Aralarında CHP milletvekili Kamer Genç’in bulunduğu bir grup da Çankaya oylarının birleştirme yerleri olan Nejla Kızılbağ Anadolu Lisesi önünde toplandı. Grup, Çankaya İlçe Seçim Kurulu yazılı Maliye aracının okula girmesini engelledi. Araçta bulunan ve kilidi kırılarak açılan kasadan yardım malzemesi ile yangın tüpü çıktı. CHP, dün sabah 08.00’de birleştirme tutanağını kapıya asıp ilan eden Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun kararına da “Kanundaki süre 17.00. Bu süreyi beklemedi” diyerek Ankara İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. CHP’nin YSK’daki temsilcisi avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “Birleştirme tutanağının erken asılmasına itiraz ettik” dedi. CHP’nin itirazını jet hızıyla görüşen YSK itiraz sürelerini etkilemediğini dikkate alarak istemi reddetti.
CHP Genel Merkezi gün boyu tutanakları karşılaştırarak yapılan yanlışları belirlemeye ve itiraz dilekçelerini hazırlamaya çalıştı. CHP, sonuçlara ilişkin geçici tutanakların ilanını engellemek için tüm sandıklara taktik itirazı yaptı. Mansur Yavaş, 12 bin 400 sandığa ilişkin itirazın ardından 48 saat daha kazanmış oldu.

SES BOMBALARI

Haberin Devamı

Oy sayım merkezleri önündeki bekleyiş sürerken öğleden sonra yaklaşık 2 bin kişilik bir grup YSK önünde toplandı. Mithatpaşa Caddesi’ni trafiğe kapatan grup, “Yar saçların lüle lüle Gökçek sana güle güle” pankartları astı. Bazı göstericilerin ellerinde ayakkabı kutuları ve sahte dövizlerle gelmesi dikkat çekti. Bir grup MHP’li bozkurt, bir grup CHP’li ise zafer işareti yaparak “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Başkan Mansur Yavaş” diye slogan attı. Polis, yolu trafiğe kapatan göstericileri uyardı ve ardından tazyikli su ve ses bombasıyla müdahale etti. Cadde üzerinde barikat kuran grup ise eyleme devam etti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, YSK önüne gelerek polis aracından vatandaşlara “Arkadaşlar burada beklememizin bir anlamı yok. Burada ne oy var ne başka bir şey. Herkes görevinin başına dönsün. İlçe Seçim Kurulu’na itirazlarımızı yaptık. Sizden dağılmanızı rica ediyorum” çağrısı yaptı. Göstericiler tekrar yolu trafiğe kapatınca polis 2’nci kez müdahale etti. Yaralanan 2 yaşlı vatandaş, ambulansla hastaneye götürüldü. Gösteriler devam ederken CHP Milletvekilleri Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün de YSK önüne geldi.

Haberin Devamı

AYM’ye gideriz

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, dün CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, “Henüz sisteme girmeyen sandık sonuçları var. Biz de birleştirilme tutanaklarının kesinleştirilmemesi için ilçe seçim kurulları bazında tüm sandıklar için itiraz ettik” açıklaması yaptı. Oyların tümüyle yeniden sayılmasını isteyeceklerini vurgulayan Yavaş, “Gerekçeli itirazlarımıza rağmen sonuç alamamamız halinde gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız” dedi. Yavaş, “Kendi kontrollerinize göre oy oranınız nedir?” sorusuna ise “Şu an kesin bir şey söyleyemiyorum. Çankaya gibi bir yerde bile sıfır oy aldığımız görünen sandıklar olduğu düşünülürse şaibenin boyutu görülür. ”

Haberin Devamı

40 bin fark olacak

32 bin 97 oy farkla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandığını söyleyen Melih Gökçek de AK Parti olarak birleştirme tutanaklarındaki maddi hatalardan dolayı itiraz ettiklerini söyledi. Gökçek, itirazları sonucu oylarının 10 bin artacağını ve Yavaş ile aradaki farkın 40 bini geçeceğini savundu. Gökçek “Kesinlikle Kılıçdaroğlu’nun bileti kesilir. Geçmiş ola. Mutlaka ama mutlaka değiştireceğiz ona karar verdik. Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ve Mansur Yavaş, devamlı insanları sokağa döküyor. Ankara’da çıkacak tüm olaylardan CHP sorumludur” dedi.

Kimse tedirgin olmasın

YSK Başkanı Sadi Güven ise tartışmalar üzerine, “Herkes hakkını sükunetle aramalı. Yüzde 90 üzerindeki seçim sonuçlarını partilerle paylaştık. Yanlışlık varsa düzeltilecek ve duyurulacaktır. Kimse tedirgin olmasın. İlçe seçim kurullarına güvensinler. Seçimlerde siyasi partiler yarışıyor, sandık kurullarında siyasi partilerin üyeleri var” açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!