Güncelleme Tarihi:
TWITTER’a erişimin engellenmesi üzerine, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ayrı ayrı idare mahkemesine başvurarak yürütmeyi durdurma ve erişimin engellenmesine ilişkin işlemin iptalini istedi. Başvurularda mahkeme kararlarının tüm Twitter hesaplarına erişimi engelleyen kararlar olmadığı savunularak erişim yasağının keyfi olduğu belirtildi.
TBB, yasak nedeniyle kullandıkları hesaplarına erişemedikleri gerekçesiyle idare mahkemesine dava açtı. Yasak kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istenilen dava dilekçesinde “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Ancak yargı kararları twitter.com sitesindeki tüm yayına erişiminin engellenmesine ilişkin değildir. Twitter.com adresine tamamen erişimin engellenmesine yönelik bir yargı kararı bulunmadığı halde davalılar tarafından fonksiyon gasbı yapılmaktadır” denildi. Ankara Barosu’nun idare mahkemesine açtığı davanın dilekçesinde de şu noktalar vurgulandı:
MAHKEME KARARI YOK
“Anılan mahkeme kararları Twitter’ın bütününe değil, sadece belli kullanıcılar için bazı linklere erişimin engellenmesine ilişkindir. Görüldüğü üzere söz konusu kapatma, savcılık kararına veya herhangi bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Erişimin engellenmesine ilişkin olarak herhangi bir yargı kararı bulunmamaktadır. Davalı İdare, Başbakan’ın Bursa mitinginde yaptığı konuşmayı talimat olarak kabul ederek eski tarihli mahkeme kararlarını da gerekçe göstererek dava konusu kararı uygulamaya koymuştur.”
Ankara Barosu ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Ahmet Cemalettin Çelik hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Hukuka aykırı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ‘twitter.com/oktayvural’ adresine erişemediği gerekçesiyle avukatı aracılığıyla idare mahkemesine başvurdu. Dava dilekçesinde “Bu işlem hukuka aykırı olduğu için iş bu dava yoluna başvurma zorunluluğu hâsıl olmuştur” denildi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinde ise yasağın basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği vurgulanarak şöyle denildi: “Basın ve ifade özgürlüğü 3 temel ilke üzerinde yükselir: Haberleri bilmek, habere ulaşmak; haber ve fikirleri eleştirmek/ yorumlamak ve haberleri serbestçe yayabilmek. Bu ilkelerin her olayda ve her seferde aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın/ ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare Twitter’ı yasaklayarak -hiçbir nesnel kritere tabi olmadan- keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü ihlal etmiştir.”
Çelik’ten Twitter açıklaması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, seçim çalışmaları için gittiği Tekirdağ’da konuştu: “Çelik, Twitter’ın Türk hukuk sistemini gözardı ettiğini söyleyerek tamamen yasaklanması söz konusu değil. Twitter, bu mahkeme kararlarının uygulandığı andan itibaren açılır.”