Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 15:14
ANKARA 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde polisin 15 gün süreyle kişilerin üst, araç, eşya ve özel bilgilerini “olağanüstü durumlarda” uygulanan şekliyle aranma yapmasına izin veren kararına Ankara Barosu itiraz etti.
ANKARA 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde polisin 15 gün süreyle kişilerin üst, araç, eşya ve özel bilgilerini “olağanüstü durumlarda” uygulanan şekliyle arama yapmasına izin veren kararına Ankara Barosu itiraz etti. Baro adına hazırlanan itiraz dilekçesi Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne verildi.
Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Erol Aras, Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın, Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği’ne açıkça aykırı olduğunu belirterek itiraz dilekçeye ilişkin şunları söyledi:
GEREKÇESİ YOK, KALDIRILSIN“Kararın hangi amaç için verildiği belli değil, karar genel nitelikte olup herkesi kapsayacak şekilde verilmiş. Zamanı ve tehlikesi belirsiz olan bu arama kararı Yönetmeliğe ve hukuka aykırı olduğundan itiraz ediyoruz. Usule, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’ne aykırı olarak Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararın kaldırılmasını talep ediyoruz.
GENEL ARAMA KARARI ALINAMAZArama yapılmasına izin verilmesine gerekçe olarak gösterilen ve Emniyet’in talebinde yer aldığı şekliyle asayiş, söz konusu yönetmelikte arama yapılabilecek haller arasında düzenlenmemiştir. Yönetmeliğe göre, bir suçun soruşturulması ile ilgili olarak yapılan adli aramadan farklı olarak konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan özel işyerlerinde önleme araması yapılamaz. Yönetmeliğe göre, önleme aramasının yapılabilmesi için öncelikle aramanın gerekçesini oluşturabilecek yönetmelikte sayılan durumlardan birinin ortaya çıkması veya bu yönde bir tehlikenin oluştuğunu gösteren tespitin kolluk tarafından yapılması gerekmektedir. Arama kararları, genel, herkesi kapsar ve uzun süreli olamaz.
ÖZEL HAYATA MÜDAHALE VAR1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nde şartlar ve sınırlar belirlenmiştir. Barolar, yalnızca avukatlık mesleğini geliştirmek, mesleğin saygınlığını sağlamak amacı ile kurulmuş kuruluşlar değil, aynı zamanda hakkın savunucularını temsil eden kuruluşlardır. Bu bağlamda Avukatlık Kanunu’nun Barolara yüklediği her türlü hak ihlaline karşı her zaman görevde olunması gerektiği bilinci ile hukuka aykırı olarak verilen Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin söz konusu kararına karşı itirazda bulunmak zorunluluğu doğmuştur.”
3 MİLYON OLAĞAN ŞÜPHELİAnkara Emniyeti’nin talebi üzerine Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi, Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde polisin 15 gün süreyle genel arama yapmasını sağlayan karara imza atmıştı. Mahkeme kararına göre 13 Şubat ile 27 Şubat arasında yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı ilçelerde polise genel arama izni vermişti.
Ankara'da OHAL araması