İnternet yasasında ince değişiklik

Güncelleme Tarihi:

İnternet yasasında ince değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2014 14:36

Hükümet, Türkiye'de muhalefetin eleştirdiği, uluslararası camiada da tepki çeken internet yasasında sürpriz adım atıyor.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, beraberinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Recai Berber ile birlikte TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerle temasa geçti, TİB Başkanı'na verilmiş olan "erişim engelleme yetkisinde" kısıtlamaya gidilebileceğini bildirdi. Edinilen bilgiye göre, Elvan'ın ilettiği, TİB Başkanı'na yeni yasayla verilen yetkinin kısıtlanmasına ilişkin hükümet önerisi şöyle;

İnternet yasasında ince değişiklik
TİB Başkanı'na yasayla acil durumlarda 4 saat içinde erişim engelleme yetkisi tanınmıştı. Şimdi getirilecek değişiklikle, TİB Başkanı'nın bu yönde aldığı herhangi bir kararı 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimi'ne de göndermesi zorunluluğu getiriliyor.

Hakimin de 48 saat içinde, kararını vermesi zorunlu kılınıyor. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı ortadan kalkıyor.

Haberin Devamı

Hükümetin, yasada önerdiği ikinci değişiklik ise şu; trafik bilgisinin tanımı konusunda olacak.
Hükümetin önerisine göre, trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olacak.

CUMHURBAŞKANI İLK İŞARETİ VERDİ

Yasa TBMM'de görüşülürken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Elvan'ı kabul ederek, bizzat yasanın içeriği konusunda bilgi almıştı.
Henüz yasayı onaylamayan Gül, bu konudaki sorulara da "birkaç nokta var" yanıtını vermiş, ancak ayrıntıya girmemişti.

BAKAN ELVAN CHP'YE DE ÖĞLEDEN SONRA GİDECEK

İnternet yasasında ince değişiklik

MHP'ye, değişiklik önerisini götüren Bakan Elvan'ın, bugün öğleden sonra da CHP'ye gideceği öğrenildi.

İnternet yasasında ince değişiklik
Sanal âlemin yeni kralı

YASA ÇIKTI: DEĞİŞİKLİK NASIL OLABİLİR?

TBMM, söz konusu internet yasasını kabul etti. Yasa halen Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını bekliyor. Yasada hükümetin yeni ortaya attığı bu değişikliğin yapılabilmesi için iki yol var;
İlki, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı TBMM'ye iade etmesi. TBMM'de yasa ikinci kez görüşülürken de öngörülen bu değişikliklerin yapılması.
Muhalefet yetkililerinin "daha büyük olasılık" dedikleri ikinci yol ise, yasanın Gül tarafından onaylanıp, resmen yürürlüğe girmesi. Ancak hemen ardından, TBMM'de bekleyen torba yasalardan birine bir ya da birkaç madde eklenerek, öngörülen değişikliğin yapılması.

Haberin Devamı

KÖŞK'TE BEKLEYEN YASADA NE DENİYOR

Köşk'te bekleyen yasa, erişimin engellenmesini isteyen kişinin 24 saat içinde Sulh ceza hakimine gitmesini öngörüyordu. Hükümetin getirdiği öneri ise, sulh ceza mahkemesine, erişimi kesen TİB'in 24 saat içinde gitmesini zorunlu kılıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!