Zeynep GÜRCANLI- ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 12:43
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tartışmalı HSYK yasa teklifinin çekilip, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının yeniden oluşturulması için Anayasa değişikliğine gidilebileceğini açıkladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de, daha Başbakan konuşurken, bu teklifi muhalefet partilerine resmen sunmaya başladı.
Başbakan Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamada, muhalefetin de onayının alınması halinde, halen TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin AK Parti yasa teklifinin "dondurulacağını", yerine Anayasa değişikliğinin getirilebileceğini söyledi. Başbakan, yeni HSYK için de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu benzeri bir yapının düşünülebileceğinin işaretini verdi.
HSYK ÜYELERİNİ MECLİS Mİ SEÇECEK?
RTÜK'ün mevcut yapısında, Kurul üyeleri iktidar ve muhalefete ayrılmış kontenjanlar çerçevesinde TBMM tarafından seçiliyor. RTÜK'ün dokuz üyesinin beşi iktidar partisi veya partilerinin, dördü muhalefet partilerinin göstereceği adaylar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce seçiliyor.
RTÜK de üst Kurul üyeleri 6 yıl için seçilmekle birlikte, kurulun üçte biri iki yılda bir yenileniyor. Üst Kurul Başkanı'nı da üyelerin oyları belirliyor. Kurul üyeleri, Başkan'ı iki yıllık bir süre için seçiyor. Seçilen Başkan da, üst Kurul Üyeleri arasından kendine bir Başkan Yardımcısı seçiyor ve üst kurulun onayına sunuyor. Başkan yardımcısının görev süresi de, RTÜK Başkanı'nın görev süresi ile sınırlı tutuluyor.
BOZDAĞ VE CANİKLİ, MUHALEFETLE GÖRÜŞÜYOR Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün Çankaya Köşkü'nde, TBMM'de temsil edilen dört siyasi partinin lideri ile yaptığı görüşmenin ilk somut sonucu geldi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı konusunda Anayasa değişikliği yapılması için, muhalefette "mekik diplomasisine" bu sabah resmen başladı.
Bozdağ'ın TBMM'de bugünkü ilk randevusu CHP ile oldu. Adalet Bakanı, kendisine eşlik eden AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ile 11.30'da CHP heyeti ile bir araya geldi.
Bozdağ ve Canikli ardından 12.30'da MHP, 14.00'de ise BDP'yle görüşecek.
CHP, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE SICAK AMA BİR ŞARTLA... Bozdağ ve Canikli, CHP adına Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce ile görüştü.
CHP kaynakları, partinin HSYK için anayasa değişikliğine sıcak baktığını, ancak konunun özellikle Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda yeniden yargılamanın önünün açılmasıyla birlikte ele alınabileceğini belirtiyorlar.
GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞIYIZ
Bozdağ ve Canikli ile görüşen MHP heyetindeki Grup Başkan Vekili Oktay Vural, partisinin HSYK konusunda anayasa değişikliğine karşı olduğunu söyledi.
Vural, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sürerken, böyle bir anayasa değişikliğinin yargı kurumlarına müdahale anlamına geleceğine düşünüyoruz" dedi.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının devam etmesini istediklerini de söyleyen Vural, "hiçbir şekilde Anayasa değişikliğine onay vermiyoruz" mesajı verdi.