Güncelleme Tarihi:
İşte HSYK tartışmasıyla ilgili yapılan açıklamalar:
CİHANER: "BU BİR MEYDAN OKUMADIR"
CHP Milletvekili, Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekilinin 'kişisel' olarak yaptığı açıklamanın bakana bir meydan okuma olduğunu söyledi. Ancak Cihaner, HSYK ile ilgili gelmiş bir yasa teklifi konusunda HSYK'ya 'açıklama yasağı' getirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.
Cihaner, HSYK ile ilgili radikal bir değişiklik yapılırken, HSYK'ya 'sen konuşma' demenin yanlış olduğunu belirterek, "Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin tüm günahlarına rağmen, çünkü bugüne kadar birçok hakim ve savcıya mobbing ve sürgüne tabi tuttular. Yüzlerce, binlerce insanın adil yargılanma haklarını ellerinden alan hakim ve savcılarla ilgili yapılan yüzlerce şikayet başvurusunu görmezden gelerek, soruşturma izni vermediler.. Tüm bu yaptıklarına rağmen, HSYK konusunda radikal bir değişiklik yapılırken, onlara konuşma demek, doğru değildir. Elbette ki konuşacaklar. Bakanın konuşmayın demesine rağmen konuşması, bir tür meydan okumadır" dedi.
Cihaner, Hamsici'nin bu açıklamayı hukuki kaygılar ve adalet için yaptığına da inanmadığını belirtirken, mevcut pozisyonlarını korumak için yaptığını savundu.
BAKANIN CEZA YETKİSİ YOK
Bakanın konuşmayın, demesine rağmen Hamsici'nin açıklama yapması dolayısıyla hakkında ne tür bir işlem yapılabileceği sorumuza ise Cihaner, "Kurul Başkanı olarak Bakan Bozdağ, bir şikayet dilekçesi verebilir. 3 kişilik bir soruşturma komisyonu oluşturulur; inceleme yapar ve gerekli görürse yargılanmasını ister. Ancak HSYK Genel Kurulu bu kararı alabilir; kurul yargılanması kararını alırsa dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderir" dedi.
YARSAV
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak 66 sayfalık açıklama yaptı. Açıklamada "Anayasa değişikliği ile birlikte HSYK Adalet Bakanlığından bağımsız, yargının ayrı bir erk olması kuralına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmuş iken, yapılmak istenen Kanun değişikliği ile Kurulun fiilen Adalet Bakanına bağlı ve bağımlı, ayrı bir erkten daha çok yürütmenin emir ve gözetimi altında görev yapan bir yapı haline getirilmesi söz konusudur. Bu durum yapılan Anayasa değişikliği ile kurulan bağımsız bir Kurulun oluşumuna aykırıdır" denildi.
YARSAV'IN AÇIKLAMASININ TAMAMI
CEMİL ÇİÇEK: SON ŞEKLİNİ GÖRMEK LAZIM
HSYK'nın açıklaması TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e de soruldu.
Çiçek konuyla ilgili şunları söyledi:
"Anayasaya uygunluk ilk önce incelenecek husustur. İçerik olarak son şeklini görmek lazım. Adalet Komisyonu bugün anayasaya uygunluğunu değerlendirecek. Gerekirse Anayasa Komisyonuna, Uzlaşma Komisyonuna soracaktır."
BDP'Lİ HASİP KAPLAN: TBMM'DE BAĞIMSIZ YARGI KOMİSYONU KURULSUN
HSYK Başkan vekili Ahmet Hamsici'nin bugün 66 sayfalık açıklama ile,, Ak Parti'nin HSYK'nın yapısında gerçekleştirmek istediği değişikliği eleştirmesine, BDP'li Hasip Kaplan da "HSYK'nın açıklama yapmasının yasaklanmasına da, bu yasağın demeçlerle delinmesine de karşıyız" dedi.
"SADECE KENDİLERİNİ İLGİLENDİREN KONUDA..."
HSYK üyelerinin sadece kendilerini ilgilendiren bir konu olunca açıklama yapmalarına da eleştiri getiren Kaplan, "Türkiye'de pekçok dava oldu. Uludere konusu oldu, Hrant Dink davası oldu. HSYK üyeleri bu konularda hiçbir açıklama yapmadılar" dedi.
"BU KONUNUN ÇÖZÜM YERİ MECLİS'TİR"
Bağımsız yargı konusunun "partiler üstü bir konu" olduğunu da kaydeden Kaplan, "Bu konu basın üzerinden demeçler vererek çözülmez. Bu konunun çözüm yeri Meclis'tir. Dört partinin bir araya geleceği bir çalışma grubu oluşturulmalıdır" dedi.
HİKMET SAMİ TÜRK: “BU, BOĞULMAKTA OLAN BİR İNSANIN İMDAT ÇIĞLIĞIDIR”
Adalet eski Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Hikmet Sami Türk, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin yaptığı bu açıklamanın, “Sanıyorum artık bu bir imdat çığlığıdır. Boğulmakta olan bir insanın imdat çağrısıdır” dedi.
"HSYK ÜYELERİNE SİZ ÇAYINIZI İÇİN, GİDİN" DENİLMEKTEDİR
Türk, bu çığlığa herkesin destek vermesi gerektiğini belirtirken, “Bakan, konuşmayı yasaklamış, boşverin artık bunları. Öyle bir günde değiliz artık. Hukuk devletine sahip çıkan herkesin bu yasa teklifine itiraz etmesi, sesini çıkarması gereken bir gündeyiz” diye konuştu. 1960 öncesinde böyle bağımsız bir yargı yönetiminin olmadığı o dönemde bile, Adalet Bakanlarının, hükümetlerinin böyle davranmadığını anlatan Türk, bu girişimin hukuk devletini bitirme girişimi olduğunu söyledi.
Hükümetin, milletvekilleri aracılığıyla verdiği yasa teklifinin; HSYK’nın yargı yönetimini bitiren, her şeyi bakana bağlayan hükümler içerdiğine dikkat çeken Türk, “HSYK, diye bir şey kalmıyor. Bakan ne derse o! Onlar da gelsinler çaylarını içip, gitsinler” dedi.
ANKARA BAROSU: BAKANLIĞIN ŞUBESİ OLUR
Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, HSYK’nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "HSYK ile ilgili teklifte Yönetmeliklerin çıkarılması yetkisinin dahi Adalet Bakanına verilmesi, HSYK’nın bütün personelinin görevinin sona erdirilmesi ve yeni şekillendirmenin Adalet Bakanı tarafından yapılmasının sağlanması, HSYK’nın bağımsız ve tarafsız bir Kurul olmaktan çok Adalet Bakanlığının bir şubesi konumuna düşeceğinin göstergesidir."
ANKARA BAROSU'NUN AÇIKLAMASININ TAMAMI
DEMİRTAŞ: “TEHLİKELİ VE YANLIŞ”
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “AKP’nin HSYK ‘nın yapısını değiştirme girişimi tehlikeli ve yanlıştır. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. Biz AKP-Cemaat çatışmasında taraf değiliz. Pozisyonumuz haktan ve adaletten yanadır.
Türkiye’ deki ulusal çevreler hep derin yapılarla uzlaşma içerisinde oldular. Şu anda cemaatin ipiyle kuyuya inmeye çalışıyorlar. Bu kriz çözüm sürecini etkiliyor. AKP çözüm sürecini unutmuş ve rafa kaldırmış büyük bir krize yol açmış durumdadır” dedi.
HAMZAÇEBİ: “ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ”
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "HSYK kanun teklifi bu şekilde yasalaştığı takdirde anayasaya aykırılığı çok açık olan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. AKP, 12 Eylül 2010 referandumunda kendine tabi kıldığını zannettiği yargının, kendi kontrolünde olmadığını gördüğü için bu düzenlemeyi TBMM'nin gündemine getirmiştir" diye konuştu.
ALTAY: “FEZLEKELERİN BİRAN ÖNCE MECLİS'E GELMESİNİ ISRARLA TALEP EDİYORUZ”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, "Ombudsman artık güvenilirlik esasına göre kurulmuş bir anayasal kurum olmakla birlikte artık hükümetin temizlik makinesine, hükümetin kirli işlerinde kullanılan bir manivelaya dönüşmüş gibi görülüyor. Bunu da kamu vicdanının kabul edeceğini hiç zannetmiyorum. Fezlekelerin biran önce Meclis'e gelmesini ısrarla talep ediyoruz" dedi.