HSYK sil baştan mı?

Güncelleme Tarihi:

HSYK sil baştan mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 18:11

Hükümet, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden Adalet Bakanlığı denetimine bağlama işareti verdi.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, HSYK'nın geçen hafta Adli Kolluk yönetmeliğinin yasalara aykırı olduğuna ilişkin yaptığı açıklamayı, "korsan açıklama" olarak nitelendirdi ve "görevini kötüye kullanan bir HSYK üyesi hakkında ne yapabilirsiniz? El Cevap: Hiçbir şey yapamazsınız" dedi. Arınç, bu sorunu çözmek için "gerekirse kanun, gerekirse Anayasa değişikliği yapılabileceğini" söyledi.

HSYK sil baştan mı

"HSYK, ANAYASA'YA AYKIRI DAVRANDI" İDDİASI

Arınç da basın toplantısında, HSYK'nın Anayasa'nın 138. maddesini çiğneyerek, Danıştay'ı baskı altına aldığı mesajını verdi. Arınç, Adli Kolluk yönetmeliği konusunda Danıştay'da bir dava görülmekte iken gelen HSYK açıklamasının, Danıştay'ı etkilediğini, bunun da Anayasa'nın "yargının etkilenmesi" olduğunu söyledi.

2010 REFERANDUMU İLE DÜZENLENMİŞTİ

HSYK'nın yeni yapısı, Ak Parti'nin önerisinin ardından TBMM'de oylanan ve 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen Anayasa değişikliği paketi ile gerçekleştirilmişti.
Hakim ve savcıların atanmaları, yükseltilmeleri ve meslekten atılmaları konusundaki en üst kurul olan HSYK'nın referandum öncesinde 7 üyesi vardı.

Bu 7 üyenin 5'ini Yargıtay ve Danıştay seçiyor, diğer iki üye ise Adalet Bakanı ve Müsteşarı oluyordu.

yine eski yapıya göre, Yargıtay üyelerinin tümü ile Danıştay üyelerinin dörtte üçünü de HSYK seçiyordu. Danıştay'ın dörtte birini ise Cumhurbaşkanı seçiyordu.

Yapılan değişiklikle HSYK'nın üye sayısı 22'ye çıkarıldı ve üç ayrı daireye bölündü. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK'nın "doğal üyesi" sayılmaları, yeni düzenlemede de korundu. Ancak diğer üyelerin seçilmelerinde değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeye göre, HSYK'nın 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 3 üyesini Yargıtay, 2 üyesini Danıştay, bir üyesini ise Türkiye Adalet Akademisi genel kurulu seçiyor. Kurulun 7 üyesini adli hakim ve savcıların oyları, 3 üyesini ise idari hakim ve savcıların oyları belirliyor.

HSYK'DA ADALET BAKANI'NIN ETKİSİ ARTTIRILACAK İDDİASI

Ankara siyasi kulislerinde, hükümetin, yaşananlara karşı yapmayı planladığının Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki denetiminin arttırılması olacağı konuşuluyor. Bunun için de Anayasa değişikliğine gidilebileceği ifade ediliyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "YANLIŞ YAPMIŞIZ"

Nitekim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hafta sonunda yaptığı konuşmalarda bu konuya değinerek, HSYK konusundaki değişiklikte denetimi kaldırarak "yanlış yapıldığını" söyledi. Başbakan, "Bir yanlış yaptık. Nedir o yanlış? HSYK onu da yargılayan denetleyen mekanizma vardı. Biz dedik ki, demokrasinin gereğini yapalım. Adalet Bakanlığı'ndaki bu yetkiyi kalktık devrettik. Orada yanlış yapmışız" diyerek, HSYK'ya yeni denetim sisteminin işaretini vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!