Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün cezaevlerindeki çıplak aramalara ilişkin soru önergesini yanıtladı.
Ergin, çıplak aramaya ilişkin şunları söyledi: “Çıplak arama olarak tabir edilen arama çeşidinin, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 46. maddesinde düzenlediği ve istisnai durumlarda başvurulduğu; bu aramanın, hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin bulunması ve kurum müdürünün uygun görmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde anılan mevzuatta belirtilen usule göre ve hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde yapıldığı anlaşılmıştır.”
CEZAEVLERİNDEKİ AÇLIK GREVLERİ
Ergin, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:
“2013 yılı Mart ayı içinde, 7 ceza infaz kurumundaki terör suçlarından hükümlü ve tutuklu bulunan toplam 24 kişinin; 17 ceza infaz kurumundaki diğer suçlardan hükümlü ve tutuklu bulunan toplam 21 kişinin açlık grevi yaptığı, 29 Nisan itibarıyla terör suçundan hükümlü ve tutuklu olanların eylemlerine son verdiği anlaşılmıştır.”
''KİTAP SINIRLAMASI YOK''
Ergin, halen bazı F tiplerinde uygulanan kitap sınırlamasına ilişkin olarak, “Halihazırda odalarda bulundurulabilecek kitap sayısına ilişkin bir sınırlama bulunmadığı anlaşılmıştır” yanıtını verdi.
BAKAN BİR YIL ÖNCE BULDAN'IN SORU ÖNERGESİNE DE BENZER YANITI VERMİŞTİ
BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın soru önergesini yanıtlayan Ergin, çıplak aramayla ilgili şu detayları anlatmıştı:
HER ZAMANA ARAMA YAPILIR
“Kurumlarda, oda ve eklentilerinde, hükümlünün üst ve eşyasında habersiz olarak her zaman arama yapılabilir. Kurumun tamamında her ay bir kez mutlaka arama yapılır. Oda ve eklentilerinde yapılacak aramalarda bir hükümlü hazır bulundurulur. Hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi hâlinde, çıplak olarak veya beden çukurlarında çıplak arama yapılabilir.
ÖNCE ÜST ÇIKARTTIRILIR
Çıplak arama, hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde ve kimsenin görmemesini sağlayacak tedbirler alınarak gerçekleştirilir. Arama sırasında önce bedenin üst kısmındaki giysiler çıkarttırılır, bedenin alt kısmındaki giysiler üst kısmındaki giysiler giyildikten sonra çıkarttırılır. Bu giysiler de mutlaka aranır.
BEDENE DOKUNMAMA ÖZENİ
Çıplak arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilir. Aranan kişinin beden çukurlarında bir şeyin bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin bulunması hâlinde öncelikle, hükümlüden madde veya eşyanın kendisi tarafından çıkartılması istenir, aksi hâlde bunun zor kullanılarak gerçekleştirileceği bildirilir. Beden çukurlarındaki arama, cezaevi tabibi tarafından yerine getirilir.
EN KISA SÜREDE BİTİRİLİR
Çıplak olarak arama, mümkün olan en kısa süre içinde bitirilir. Beden ve üst aramaları aynı cinsiyetten güvenlik ve gözetim görevlileri tarafından yapılır. Aramalar, gerektiğinde dış güvenlik görevlileri veya kolluk kuvvetleriyle ya da diğer kamu görevlilerince ortaklaşa gerçekleştirilebilir.”
KANUNA AYKIRI OLMAYAN ŞAPKA
Bakan Ergin, ceza infaz kurumlarında bulundurulabilecek eşya ve maddeleri de şöyle sıraladı:
“Hükümlülerin koğuş, oda ve eklentilerinde birer adet palto, manto ve mont, iki adet ceket veya ceket yerine kullanılabilen hırka, dört adet pantolon ve/veya etek, bayan için iki adet elbise, bir takım eşofman, dört adet gömlek, iki adet kazak, iki takım pijama, bir spor ayakkabısı, bir kışlık ayakkabı, bir iskarpin, üç adet tişört, iki adet kravat, bir adet kemer, gerektiği kadar iç çamaşırı, çorap, bir terlik, havlu ve bir bornoz ile kaşkol, ‘Şapka İktisâsı Hakkında Kanuna’ aykırı olmayan bir adet şapka bulundurulmasına izin verilir.”