Güncelleme Tarihi:
Roman Merkezi, hükümetin daha önce yaptığı Roman açılımı çerçevesinde kurulmuştu. Merkezin işleyişine ilişkin yönetmelik ise Nisan 2011'de yayınlanan 27896 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikte, Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş amacı şöyle tanımlanıyor:
"Kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde Romanların yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı yaşam ortamları sağlamak ve geliştirmek, sosyal-ekonomik-çevresel sorunlarını tespit etmek, çözümler üretmek, insan hakları bilincinin geliştirilmesi, kültür ve dil araştırmaları yapmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde bilimsel araştırmalar, uygulamalar yapmak ve sosyal uyum projeleri geliştirmek, çalışmaların sonuçlarını yayımlamak ve paylaşmak."
MERKEZ MÜDÜRÜ: ENSTİTÜ KURULMASINI İSTİYORDUK
Roman Araştırmalar Merkezi'nin Müdürü Didem Evci, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "merkez" ile "enstitünün" akademik olarak birbirinden iki farklı, ancak birbirini tamamlayan yapılar olduğunu vurgulayarak, "Enstitü, akademik yapılanma içinde yer alır. Öğretim üyeleri ve ana bilim dalları bulunur. Bu ana bilim dallarında da yüksek lisans ve doktora programları açılır. Merkez ise daha çok bağımsızlığı olan, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve çalışma kurumlarından oluşan bir yapıdır. Konuyla ilgilenen herkes, danışma kurulu içinde yer alabilir. Mesela bizim merkezimizde roman vatandaşlar, bu konuyla ilgilenen STK'lar, yurtdışında bu konuda çalışma yapan kişiler de gelip, katılımcı olabilirler."
Başbakan Erdoğan'ın "Roman Enstitüsü kurulacak" açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını da vurgulayan Evci, "Enstitü daha çok Roman dili ve kültürü üzerine çalışmalar yapacak. Biz de üniversite olarak buna talibiz dedik. Ancak başka biryerde kurulmasına karar verilirse de, Merkez olarak her türlü desteği sağlamaya da açığız" diye konuştu.
Merkez'in 2011 yılında kurulduğunu, 2012 ve 2013'te de 12 Haziran tarihlerinde iki yıl üst üste danışma kurulu toplantıları yaptıklarını anlatan Didem Evci, "Bütün bakanlıkların Romanlara ilişkin yaptıkları çalışmalara katıldık. Nitekim Danışma kurulu toplantılarımızda da Bakanlıklardan yetkililer yer aldılar. Toplantılardan çıkan tüm verilere ilişkin raporlarımızı da ilgili bakanlıklarla paylaştık" dedi.