Güncelleme Tarihi:
Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek, 2008 yılında hizmete giren Doğal Yaşam Merkezi'nde sahipsiz kedi, köpek, at ve kanatlı hayvanları barındırdıklarını söyledi. Hayvan barınağında bulunan kedileri kısırlaştırıp sağlık kontrolü yaptıktan sonra sahiplendirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Selek, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çıkmadan önce hayvanlar itlaf ediliyordu. Bu kanundan sonra hayvanların itlaf edilmesi yasaklandı. Bu doğrultuda biz de sahipsiz hayvanları kısırlaştırıp, sağlık kontrolünün ardından alınan yere bırakmaya başladık ancak bu kez de hayvanların popülasyonu arttı" dedi.
KEDİLERİ TARLALARA SALDILAR / FOTO GALERİ
4 SAATLİK KEDİ KURTARMA OPERASYONU
Selek, hayvanları itlaf etmeden sahiplendirme konusunda çalışma yürüttüklerini dile getirerek, şöyle konuştu: "Bazı çiftlik sahipleriyle görüşerek yem depolarındaki farelere karşı nasıl önlem aldıklarını sorduk. Onlar da zehir kullanarak farelerle mücadele ettiklerini belirttiler ancak bu bana yanlış geldi. Kendi elimizle doğa katliamı yapmış oluyoruz. Fareler zehirle yok edildiği zaman, zincirleme diğer hayvanlar da ölüyordu. Biz de bundan yola çıkarak çiftliklere kedi vermeyi teklif ettik ve olumlu dönüşler aldık. Geçen yıl 3 çiftliğe yaklaşık 30 kedi verdik hepsinde de olumlu dönüşler aldık. Bugüne kadar çiftliklere 60 civarında kedi verdik hepsinde de olumlu sonuçlar aldık. Bunun yanında çiftlik sahipleri istediği zaman kedilere ücretsiz olarak sağlık taraması da yapıyoruz."
"Kedi gelince fare sorunu bitti"
Çiftlik sahibi Ekrem Alıcıkuş da 8 yıl önce büyükbaş hayvan çiftliği açtığını belirterek, geçimini bu yolla sağladığını bildirdi. Çiftlikteki hayvanlara verdiği yemlere farelerin zarar verdiğini anlatan Alıcıkuş, "Çiftliğimdeki hayvanlara verdiğim yemlere farelerin zarar vermesiyle belediyeden kedi talebinde bulundum. Kediler gelince fare sorunundan kurtuldum. Kediler sadece bana değil, komşularımın da fare sorununa çözüm oldu" diye konuştu. Tepebaşı Belediyesi veteriner hekimlerinden Volkan Taplamacıoğlu da 2009 yılından bu yana barınağa 12 bin 550 kedi ve köpeğin getirildiğini, 5 bin 515'inin kısırlaştırıldığını, 3 bin 520'sinin sahiplendirildiğini ve 2 bin 55'inin de tedavi edildiğini kaydetti.