Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane’deki Başkanlık Binası’nda rutin koordinasyon toplantısının ardından gazetecilerin Gezi Parkı’yla ilgili sorularını yanıtladı. Topbaş, Gezi’de çadırları yaktıkları ortaya çıkan Büyükşehir Belediyesi zabıtalarına böyle bir talimat vermelerinin mümkün olamayacağını söyleyerek, “Zabıtanın aktif olarak eylemde devreye girme kabiliyeti yok. Zabıta halkla belediye arasındaki ilişkiyi takip edip raporlayan bir birim” dedi. Topbaş, zabıtaların müdahale sırasında neden Gezi Parkı’nda olduğu yolundaki soruya ise “Zabıta, İBB çalışmaları olduğu için o mekanda” yanıtını verdi. Konunun yargıya intikal ettiğini hatırlatan Topbaş, şöyle devam etti:
KİMSENİN YANINA KALMIYOR
“Biz bunu biliyorduk, iç bünyemizde de sorguladık. Kimsenin yaptığı, kimsenin yanına kâr kalmıyor. Oradaki ortamın psikolojik sıkıntılarına da bakmak lazım. Özel zabıta görevlilerimizden 7 kişinin bu işe fiili olarak katıldığına ilişkin müfettiş raporları var. Bu bağlamda taşeron firmada çalışan 3 kişinin de iş akdi feshedildi. Resmi olan 4 zabıtamızdan biri zabıta amiri, 2’si zabıta komiseri ve bir zabıta memuru açığa alındı.
OTOBÜS DURAĞINI BİLE SORACAĞIZ
Bundan sonraki çalışmalar öncesinde halkı bilgilendireceğiz. Bütün projeler önce halkla paylaşılacak, halka anlatılacak. Halkımızın görüşleri alınarak çalışma yapılacak. Bir otobüs durağının yeri değişecekse bile, o durağı kullananlara bu sorulacak. Bir otobüsün yol güzergâhı da aynı şekilde vatandaşlarımıza sorulacak. Yerel yönetimler halkla beraber hareket eden yarı sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu mantıkla hareket ederek bundan sonraki süreçte bu alanda da Türkiye’deki tüm belediyelere örnek olacağız. Projelerini halkıyla paylaşan bir belediye yönetiminin yakın takipçisi olacağımı özellikle ifade ediyorum.
KIŞLA, HÜKÜMET PROJESİ
(Olaylara neden olan Topçu Kışlası konusunda konuşmadığı eleştirileri) Sayın Başbakanımız 2011 seçimleri çerçevesinde İstanbul’a yönelik 7 projeden biri olarak Taksim Topçu Kışlası’nı ilan etti. Bu bir hükümet projesi. O nedenle ön planda olmamam normal. Daha sonra AVM, otel ve rezidans olmayacağını ifade ettiler. Bu hükümetin aldığı, bizim de destek verdiğimiz bir karar. Gezi Parkı’nın mülkiyeti İBB’ye ait. Başbakan’ın tamamen iyi niyetle, bir kültürel değeri tekrar kente kazandırmak amacıyla hareket ettiğini biliyorum. Arkasında bir şeyler gizleyerek, geçmişle hesaplaşma değil. Yargı süreci var. 6 tane açılmış dava var. Yargı süreçleri bittikten sonra yapılması öngörülen bir sonuç çıkarsa halka anlatılması gerekiyor. Başbakan iradeyi İBB’ye bıraktı. (Olaylar sırasında metronun çalıştırılmaması eleştirileri) Gaz sebebiyle çalıştırmadık. Otobüs ve vapur seferleri de valilik talimatıyla durduruldu.
MALA GELSİN CANA GELMESİN
Çadırlar göstericilere teslim etmek üzere toplandı. Toplanan malzemeleri nasıl dağıtacağımızı daha sonra değerlendireceğiz. Mağdur olanların hakları korunacak. Gösteriler sırasında 99 İETT otobüsü tahrip edildi, 19 otobüs kullanılmaz hale geldi, itfaiye araçları zarar gördü. Maddi zararın toplamı 61 milyon lira. Bunlar telafi edilebilecek şeyler. Mala gelsin, cana gelmesin, bütün derdimiz o.”
Dünyaya mektupla anlatacağım
TOPBAŞ, bu hafta içinde turizm sektörünün temsilcileri, esnaf ve sanayi odalarıyla görüşerek turizmdeki sıkıntıyı aşmak için çalışmalar yapacaklarını belirtti. Başkan Topbaş, “Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı olarak tüm dünyadaki meslektaşlarıma birer mektup yazarak gerçekleri, doğru bilgileri aktaracağım” dedi.